Organery | Οι «έξυπνοι» κάδοι made in Καλαμάτα

Organery | Οι «έξυπνοι» κάδοι made in Καλαμάτα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η ιδέα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαχείρσης οργανικών αποβλήτων, με τον πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τρόπο.

Mε «έξυπνους» κάδους κομποστοποίησης, οι οποίοι αναγνωρίζουν το ψηφιακό DNA των οργανικών αποβλήτων, και σε συνδυασμό με εφαρμογές παιχνιδοποίησης μετατρέπουν τη διαχείριση αποβλήτων σε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία.

Η ιδέα υποβλήθηκε από τον Γιάννη Μουργή, έναν 23χρονο με έντονη κοινωνική δράση, από την Καλαμάτα. Ο ίδιος, απάντησε στις ερωτήσεις μας μαζί με το βασικό συνεργάτη του, Ιπποκράτη Παπαδημητράκο.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό Call to innovation;

Γ: Κάθε κάλεσμα για καινοτομία είναι και

μία πρόκληση! Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ο τομέας που με έχει κερδίσει τελευταία. Έχω πολλές συμμετοχές σε διαγωνισμούς και πάντα μέσα από αυτό χτίζεται μία δυνατή ομάδα που φέρνει πίσω διακρίσεις. Η επιστημονική ομάδα που υπάρχει τώρα με παρακίνησε να πάρω μέρος, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το κύρος του οργανισμού TedxAcademy, που υλοποίησε τον διαγωνισμό.

Ι: Έχοντας μια πολύ καλά στημένη ιδέα στο μυαλό μας, αλλά και ορίζοντας την τελική μας πρόταση πάνω στην ιδέα, ψάχναμε να βρούμε έναν πολύ σημαντικό διαγωνισμό για να λάβουμε μέρος. Ξέραμε εκ των προτέρων την δυσκολία του διαγωνισμού και το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού αλλά για μας θα ήταν τρομερή δοκιμασία και στην ουσία ένα crash test για την αξιολόγηση και βιωσιμότητα της ιδέας μας.

Τι είναι αυτό που θα κρατήσετε, ως ομάδα, από τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό; Πώς σας βοήθησε να κάνετε την ιδέα σας καλύτερη ή τι εφόδια σας έδωσε για το μέλλον;

Γ: Κρατάμε τη σημασία που έχει η συνέργεια, που είναι το βασικότερο. Μετά θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι πως αυτός ο διαγωνισμός μας έκανε να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Θέλουμε πάρα πολύ να εξελιχθούμε σαν επιστήμονες και να δώσουμε πίσω στη χώρα μας λύσεις που θα την φέρουν στην παγκόσμια πρωτοπορία, στον τομέα της έξυπνης πόλης. Γνωρίσαμε σημαντικούς ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν ταλαντούχους νέους να εξελιχθούν και αυτό μας γεμίζει με ικανοποίηση επίσης. Για τους άλλους συμμετέχοντες φιναλίστ, έχω να πω τα καλύτερα λόγια. Μία ματιά να ρίξει στο προφίλ τους κανείς, θα διαπιστώσει ότι είναι από τους πιο φωτισμένους Έλληνες επιστήμονες. Μάλιστα συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μία κοινότητα όπου θα μοιραζόμαστε γνώσεις και εμπειρίες, με σκοπό να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες κοντά στη Silicon Valley, που αποτελεί το λίκνο του σύγχρονου τεχνολογικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας για την υλοποίηση της ιδέας με την οποία συμμετείχατε στο διαγωνισμό;

Γ: Πρακτικά, θα βελτιστοποιήσουμε το προϊόν μας και θα αναπτύξουμε τις υπηρεσίες μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα στον κλάδο της διαχείρισης των απορριμάτων. Ήδη έχουμε δρομολογήσει την διαδικασία βελτιστοποίησης και ανάπτυξης του προϊόντος, έχοντας στο μυαλό μας την καινοτομία και δημιουργικότητα της ομάδας σε κάθε βήμα.

Ι: Ουσιαστικό ρόλο σε αυτό, θα διαδραματίσει το ταξίδι στην Sillicon Valley. Μετά σκοπεύουμε να βρούμε χρηματοδότηση και να επιλέξουμε το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για ξεκινήσουμε την εταιρεία.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον που θέλει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη ιδέα και να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων;

Γ: Να το κάνει, μόνο αν πραγματικά αυτό είναι το πάθος του. Η πραγματικότητα είναι ότι το 95% των προσπαθειών αυτού του είδους αποτυγχάνουν. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και χρειάζεται καθημερινός αγώνας. Αλλά κρίνοντας από το δικό μας project η συμβουλή που θα δίναμε σε όποιον θέλει να δημιουργήσει το προσχέδιο μιας ιδέας είναι να επικεντρωθεί στα προβλήματα που τον ακολουθούν στην καθημερινή του ζωή. Εφευρίσκοντας λύσεις πάνω σε αυτά ,ταυτίζεται με χιλιάδες ανθρώπους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Ι: Βέβαια δεν θα πρέπει να λείπει το πάθος σε αυτό που ξεκινάει, αλλά και η διασκέδαση που πηγάζει από ολόκληρη την διαδικασία! Για να ευδοκιμήσει η καινοτομία και η δημιουργικότητα θα πρέπει να σκεφτόμαστε “λίγο έξω από την πραγματικότητα”, έχοντας την εσωτερική ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, όπως λειτουργούσε το κίνημα του υπερρεαλισμού ή σουρρεαλισμού. Οι σουρεαλιστές, ζωγραφίζουν μόνο ότι έχουν πραγματικά εσωτερική ανάγκη, όσο αλλόκοτο και αν είναι αυτό.

http://blog.tedxacademy.com

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x