“Έξυπνοι” φακοί επαφής θεραπεύουν το γλαύκωμα

“Έξυπνοι” φακοί επαφής θεραπεύουν το γλαύκωμα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Καινοτόμοι φακοί επαφής απελευθερώνουν το φάρμακο κατευθείαν στο μάτι και αναμένεται να σώσουν εκατομμύρια πολίτες από το γλαύκωμα, την νούμερο ένα αιτία τύφλωσης! Οι ερευνητές στο Harvard Medical School της Βοστώνης και του ΜΙΤ σχεδίασαν φακούς επαφής που θα δώσουν «τέλος» στη θεραπεία με  ειδικές σταγόνες, λέιζερ και χειρουργείο.

Οι φακοί της νέας γενιάς διαθέτουν λεπτή μεμβράνη και φάρμακο (λατανοπρόστη) στις άκρες τους, ουσία που χορηγείται για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Βέβαια, εξασφαλίζουν πιο άμεση θεραπεία σε σχέση με τα κολλύρια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Daniel Kohane, διευθυντή εργαστηρίου στο  Harvard Medical School, έχουν κατασκευαστεί από σιλικόνη-υδρογέλη, ως πρότυπα«μαλακών» φακών, ενώ παράλληλα καλύπτουν και όσους έχουν μυωπία ή πρεσβυωπία. «Οι συγκεκριμένοι φακοί είναι ικανοί να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκου σε σταθερή βάση πάνω στο μάτι. Πρόκειται για μια θεραπεία που κρατά από εβδομάδες μέχρι και μήνες», αναφέρει ο ίδιος.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 480.000 άτομαπάσχουν από γλαύκωμα … θα καταλάβει τη σημασία της ανακάλυψης για την υγεία!Πρόκειται για μια μέθοδο που δεν απαιτεί επέμβαση και διατηρεί στο έπακρο την όραση των ασθενών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Joseph Ciolino, οι σταγόνες για τα μάτια θεωρούνται μια αναποτελεσματική μέθοδο χορήγησης φαρμάκων, καθώς οι ασθενείς παραλείπουν συχνά τις δόσεις τους.

Γλαύκωμα: Η πιο γνωστή πάθηση των οφθαλμών

Το γλαύκωμα καταστρέφει τα οπτικά νεύρα που αποτελούνται από νευρικές ίνες και μεταφέρουν τις εικόνες που βλέπουμε στον εγκέφαλό μας. Έτσι, δημιουργείται πίεση του ματιού… και το γλαύκωμα παραμονεύει! Τα άτομα που έχουν «κλείσει» τα 40 χρόνια ηλικίας και έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, πρέπει να κάνουν εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καθώς η ασθένεια δεν έχει συμπτώματακαι δεν γίνεται εύκολα αισθητή. Οι έρευνες, πάντως, δείχνουν ότι όσοι έχουν λεπτό κερατοειδή παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x