Τα σκυριανά άλογα που θεραπεύουν

Τα σκυριανά άλογα που θεραπεύουν


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σε ένα κτήμα 70 στρεμμάτων στο Κανόνι συμβιώνουν αρμονικά σκυριανά άλογα, κατσίκια, αγελάδες από σπάνιες ράτσες, κουκουβάγιες, γερακίνες και διάφορα κατοικίδια. Ανήκει στη Σύλβια Δημητριάδη – Steen, μία από τις πρώτες γυναίκες στον κόσμο που ασχολήθηκαν με τη διάσωση φυλών ζώων υπό εξαφάνιση όπως τα σκυριανά άλογα, αλλά και τόσο εντατικά και αποτελεσματικά με τη θεραπευτική ιππασία.

Aπό μακριά ακούγονται γαβγίσματα. «Είναι δεκαεννέα σκυλιά που μάζεψα από τον δρόμο. Είμαστε κιβωτός πια», λέει η Σύλβια Δημητριάδη – Steen. Οσοι τη γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για σπάνια γυναίκα.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών
Με δύναμη και πάθος, δουλεύει από το ξημέρωμα μέχρι τα μεσάνυχτα για να διασώσει τα τελευταία σκυριανά άλογα. «Πολλές φορές και μεταμεσονύχτια, αφού πρέπει να φροντίσω τις κουκουβάγιες που μου φέρνουν τραυματισμένες».

Η αλήθεια είναι ότι επιστρέφοντας στο νησί -έπειτα από σαράντα χρόνια στην εκπαίδευση- θα αναλάμβανε, σε ένα κτήμα στο Κανόνι, τον ρόλο του υπερασπιστή ζώων. «Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Κέρκυρα ήταν μετά τον πόλεμο. Οταν τελείωσε ο Εμφύλιος, ο πατέρας μου αποφάσισε κάθε Πάσχα να μας πηγαίνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Μια μέρα, μαζί με τα αδέλφια μου πήραμε μια βάρκα, βγήκαμε απέναντι και αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε σαν τον Ταρζάν, όταν πρόσεξα έναν πανύψηλο φίκο 1400 χρόνων. Μιλούσα μέρες στην οικογένεια μου από τον ενθουσιασμό». Μερικά χρόνια αργότερα, ένας φίλος του πατέρα της του προτείνει να αγοράσει ένα κτήμα στο Κανόνι. «Δεν πίστευε στα μάτια του όταν διαπίστωσε ότι ήταν αυτό με τον φίκο». Το κτήμα, λοιπόν, γίνεται το μέρος που στεγάζει την οικογένεια στις διακοπές.

Η ζωή, όμως, στην Αθήνα συνεχιζόταν και το 1954 αποφασίζει να φύγει στη Γενεύη για σπουδές πάνω σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, με καθηγητή τον Πιαζέ. Μένει πέντε χρόνια και επιστρέφει στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας μια θέση στο Βρεφοκομείο Αθηνών. Δεν αντέχει, όμως, πολύ και το 1963, μαζί με τη Μαρία Παπάγου, ξεκινούν το Κέντρο Θεοτόκος. «Ακόμα και σήμερα, που έχω αποσυρθεί, το έχω στην καρδιά μου».

Παράλληλα, παντρεύεται έναν Νορβηγό οικονομολόγο, αποκτά τρία παιδιά και συνεχίζει να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το 1996, όμως, η οικογένεια πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η τύχη του κτήματος στην Κέρκυρα. «Ηταν αδύνατον να το αφήσω να χαθεί». Σκέφτεται, λοιπόν, να μετακομίσει και μαζί έρχεται η ιδέα της διάσωσης ενός ελληνικού είδους υπό εξαφάνιση». Στην έρευνά της ανακαλύπτει τυχαία τα σκυριανά άλογα. «Ενα μικρόσωμο είδος (δεν ξεπερνά το ένα μέτρο σε ύψος και τα 150 κιλά σε βάρος) που πέρασε από την Αλάσκα στην Κίνα και από εκεί, στα Ιμαλάια και στη Μικρά Ασία για να έρθει στην Ευρώπη. Λέγεται ότι η προέλευσή του σχετίζεται με το αραβικό άτι, από όπου τα περήφανα χαρακτηριστικά του. Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε πάντα σκυριανά για να μεταφέρει τις προμήθειες λόγω της αντοχής τους», λέει.

A»¿³±. — ÆάÁ¼± ƹ»¿¾µ½µί º±¹ ά»»µÂ ÁάÄõ ±»ό³É½ À»·½ Äɽ úÅÁ¹±½ώ½.
Μέχρι τη δεκαετία του '60, μάλιστα, υπήρχε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως, σε Μυτιλήνη και Σκύρο, αφού ήταν συνηθισμένο σε σκληρές συνθήκες. Με τη βοήθεια του Αλεκ Κόπλαντ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, από τους λιγοστούς ειδικούς, βρίσκει τέσσερα καθαρόαιμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχαν διασωθεί από τη Νίκη Γουλανδρή και αποφασίζει να τα μεταφέρει στην Κέρκυρα, ξεκινώντας το 1998 το «Silva Project».
Εναν χρόνο αργότερα γεννιέται ο Silverstar, η Σάντρα, η Σαμάνθα και η Στέισι και το 2005 αρχίζει και επίσημα το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας, συνδυάζοντας τις γνώσεις της στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες. «Μικρόσωμα και τρυφερά, τα σκυριανά δημιουργούν γρήγορα σχέση εμπιστοσύνης με τον αναβάτη». Αποφασίζει, μάλιστα, να αναθέσει την οργάνωση στον διάσημο Αμερικανό γητευτή Φράνκλιν Λέβινσον και τη Βραζιλιάνα εκπαιδεύτρια Λουσιάνα Παλαβιτσίνος.
£ºÅÁ¹±½ά. §±´¹άÁ¹º± º±¹ ήÁµ¼±, ÀÁ¿ÃÆέÁ¿½Ä±¹ ³¹± ¸µÁ±ÀµÅĹºή ¹ÀÀ±Ãί±.

Διασώζοντας σπάνιες ράτσες

«Οι περισσότεροι που δουλεύουν στο κτήμα είναι εθελοντές από το εξωτερικό, κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές που έρχονται να κάνουν την πρακτική τους». Προς το παρόν, με βάση τα σκυριανά άλογα του Silva Project, ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής στη Σκοτία από τον Αλεκ Κόπλαντ. «Πρόκειται ίσως για τα τελευταία καθαρόαιμα σε όλο τον κόσμο».

Πριν μερικές εβδομάδες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο διεθνές σεμινάριο θεραπευτικής ιππασίας με ειδικούς από , Βραζιλία και Γερμανία στο κλειστό ιππικό κέντρο Silvaland στους Καλαφατιώνες, που εγκαινίασε πρόσφατα, εκπληρώνοντας ένα όνειρο.
“·ÄµÅÄήÂ. Ÿ ‘¼µÁ¹º±½ό ¦Áά½º»¹½ ›έ²¹½Ã¿½.
Παράλληλα, προσπαθεί να διασώσει ελληνικές φυλές κατσίκας και αγελάδας και βέβαια σκυλιά, κουκουβάγιες και γερακίνες, ως πρόεδρος της οργάνωσης Κιβωτός, που περιθάλπει τραυματισμένα ζώα. «Αν με ρωτούσε κανείς πριν από μερικά χρόνια γιατί τα κάνω όλα αυτά, θα έλεγα ότι είναι η αγάπη μου για τη φύση. Σήμερα, όμως, ξέρω: Ηταν ο πόλεμος. Ασυνείδητα μέσα μου έπρεπε να διαλέξω. Και διάλεξα τη ζωή…».

POZA ΚΡΑΜΕΡΗ

ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΛΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ
www.lenakonstantakou.com

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x