Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω

Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω5 1 ψήφος
Article Rating

Η απάντηση που έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στον Μεχμέτ Πασά, όταν του ζήτησε να προσκυνήσει, φωτίζει και στις δύσκολες τούτες μέρες τον δρόμο των Ελλήνων.
Μεγάλος στρατηγός, μεγάλη μορφή της του '21 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, «ο γιος της Καλογριάς», όπως έμεινε στην Ιστορία αλλά και μέγας αθυρόστομος.
Από τα μπινελίκια του δεν γλίτωναν ούτε εχθροί, ούτε φίλοι. Και είχε πολλούς και από τα δυο τα μέρη ο Καραΐσκος, όπως ήταν το πραγματικό του επίθετό του, σπόρος ων του αρματωλού Δημήτρη Ἰσκου (ή Καραΐσκου).

Ένα από τα πιο γνωστά μπινελίκια του είχε αποδέκτη τον Μεχμέτ Πασά. Το 1823 ο Τούρκος πασάς έκανε το λάθος να του στείλει την εξής επιστολή:

«Με λέγουν Μεχμέτ Πασιά Σκόδρα. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει, ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Ο Καραϊσκάκης του απάντησε με την κλασική αθυροστομία του: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ' επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Σχετικό με την αθυροστομία του Καραϊσκάκη είναι το τραγούδι που έγραψε ο Νίκος Καλογερόπουλος το 2011 κι ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 


 

Πηγή…


5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x