Ο εθελοντισμός μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Ο εθελοντισμός μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης


0 0 ψήφοι
Article Rating

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, δείχνει ότι, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες επί τουλάχιστον 200 ώρες κάθε χρόνο, μειώνουν τον  κίνδυνο της υπέρτασης κατά 40%.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychology and Aging, της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, τονίζει ότι η εθελοντική εργασία, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική, μη φαρμακευτική επιλογή, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Υπολογίζεται ότι η υπέρταση επηρεάζει περίπου 65 εκατ. Αμερικανούς και είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση των διαφόρων καρδιαγγειακών ασθενειών, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες

Πολιτείες.

Όπως τονίζει η ερευνήτρια Rodlescia S.Sneed, η οποία είναι συγγραφέας της μελέτης: «Κάθε μέρα, μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς οι αρνητικοί παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, αυξάνουν τον κίνδυνο της υπέρτασης. Με την εργασία αυτή, θέλαμε να προσδιορίσουμε το κατά πόσον ένας θετικός παράγοντας του τρόπου ζωής, όπως η εθελοντική εργασία, θα μπορούσε να μειώσει στην πραγματικότητα το κίνδυνο της ασθένειας. Και τα αποτελέσματα προσφέρουν  στους μεγαλύτερους ενήλικες, ένα παράδειγμα για  κάτι που μπορεί να κάνουν ενεργητικά και να παραμείνουν υγιείς και ευχαριστημένοι».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 1164 ενήλικες ηλικίας 51 έως 91 ετών από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες έδωσαν συνεντεύξεις δύο φορές, το 2006 και το 2011, και είχαν όλοι, κατά την πρώτη συνέντευξη, φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Κάθε φορά γινόταν μέτρηση του χρόνου εθελοντικής εργασίας, διαφόρων κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, και κάθε φορά γινόταν και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, εκείνοι που ανέφεραν τουλάχιστον 200 ώρες εθελοντικής εργασίας κατά τη διάρκεια της αρχικής συνέντευξης, είχαν 40% λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση , έναντι εκείνων που δεν προσέφεραν εθελοντική εργασία όταν αξιολογήθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο ειδικός τύπος της εθελοντικής δραστηριότητας, δεν αποτελούσε παράγοντα- μόνον η ποσότητα του χρόνου απασχόλησης στον εθελοντισμό οδηγούσε σε αυξημένη προστασία από την υπέρταση.

Και καταλήγει η Dr. Sneed: «Η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες, μπορεί να προσφέρει στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κοινωνικές διασυνδέσεις που δεν θα μπορούσαν να έχουν με άλλο τρόπο. Υπάρχει ισχυρή ένδειξη, ότι το να έχει κάποιος καλές κοινωνικές επαφές, ενισχύει την υγιή γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο για ένα σύνολο αρνητικών εξελίξεων της υγείας».

Υγείαonline.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x