O πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα

O πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Μία ομάδα νέων αγροτών από τη Καρδίτσα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία τολμηρή κίνηση με αφορμή μια ημερίδα για την καλλιέργεια του φυτού στέβια στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε πριν 7 μήνες περίπου το Νοέμβρη του 2012, στο χωριό Φανάρι Καρδίτσας του Δήμου Μουζακίου.

Αυτό που σκέφτηκαν οι συγκεκριμένοι αγρότες είναι να ιδρύσουν ένα Συνεταιρισμό Νέας Γενιάς, με στόχο την καλλιέργεια της στέβιας, καθώς και τη μεταποίηση και την προώθηση προϊόντων και υποπροϊόντων της. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ουσιαστικά ο πρώτος Αγροτικός Συνεταιρισμός στέβιας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα, μέλη του οποίου μπορούν να γίνουν

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

– βάσει Καταστατικού – οι επαγγελματίες αγρότες στην αγροτική περιφέρεια του Νομού Καρδίτσας. Βέβαια για να το καταφέρουν αυτό πήρανε και μία αρκετά σημαντική βοήθεια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που κάνει έρευνα από το 2006 για την καλλιέργεια του φυτού, το ΤΕΙ Λάρισας, όπου σε εργαστήριό του κατέστη δυνατή η παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., από μία σειρά επιστημόνων που κατάγονται από τη περιοχή και όλους τους τοπικούς φορείς.

Έτσι με αυτό το τρόπο ο συνεταιρισμός αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται. Τα μέλη του πιστεύοντας ότι η καλλιέργεια του φυτού στέβια στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούργια, δηλώνουν έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Ακόμη, τα μέλη του συνεταιρισμού μοιράζονται συνολικά 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης Γης από τρεις διαφορετικές ποικιλίες του φυτού και παράλληλα εγκαθιστούν καθοδηγητική μονάδα για τη μεταποίηση και την παραγωγή γλυκαντικής ουσίας στέβιας, ελέγχουν και πιστοποιούν το προϊόν, οργανώνουν την προώθησή του, ενώ εξειδικευμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν όλα τα συνολικά έξοδα ολόκληρης της διαδικασίας.

Επίσης, κάποια μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας προχώρησαν, πρόσφατα, στη καλλιέργεια των πρώτων 25 στρεμμάτων σε αγροκτήματα που βρίσκονται στα χωριά Καλλιφώνι, Λεοντάρι, Γελάνθη, Ιτέα, Φανάρι, και Καρποχώρι. Σύμφωνα με το πλάνο του συνεταιρισμού, τα φυτά τριών διαφορετικών ποικιλιών φυτεύονται σε εδάφη διαφόρων τύπων και σε περιοχές με διαφορετικό μικροκλίμα για να βγούνε και τα σωστά συμπεράσματα από τη δοκιμαστική καλλιέργεια σε πραγματικές παραγωγικές συνθήκες. Λίγες ημέρες μετά την πρώτη αυτή φύτευση, ακολούθησε ανάλογη δράση σε ακόμη περίπου 28 στρέμματα σε άλλα χωριά του νομού Καρδίτσας, ενώ το Σεπτέμβριο ο συνεταιρισμός θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της καλλιεργητικής περιόδου και των αναλύσεων περιεκτικότητας των ξερών φύλλων σε στεβιοσακχαρίτες. Μετέπειτα θα γίνει πιλοτική μεταποίηση της στέβιας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν, επίσης, δημοσίως σε όλους τους ενδιαφερόμενους αγρότες. Το γεγονός είναι ότι η πορεία του πιλοτικού μεταποιητηρίου βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα είναι και το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη! Πολύ σύντομα επίσης ολοκληρώνεται ο φάκελος που και θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αρχίσει η αγορά και η τοποθέτηση των μηχανημάτων.


Πολλά συγχαρητήρια στους συγκεκριμένους αγρότες που είχαν αυτή τη θαυμάσια ιδέα και αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με απεριόριστες καλλιεργητικές δυνατότητες όπου εφόσον αξιοποιείται η Γη κατάλληλα τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά.

http://www.ecotimes.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x