Οι αρχαίες ελληνικές καταβολές του λατινικού αλφαβήτου

Οι αρχαίες ελληνικές καταβολές του λατινικού αλφαβήτου


5 1 ψήφος
Article Rating

Αρχική εικόνα: Ελληνική επιγραφή μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Credit: Flickr / Γιώργος Τερεζάκης CC BY 2.0

Το λατινικό αλφάβητο είναι αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη μορφή γραπτού λόγου στον κόσμο, η ιστορία της οποίας ανάγεται στο χρόνο στις εποχές της 

αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής κυριαρχίας σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Στη σύγχρονη μορφή του, με τις πολλές παραλλαγές και αλλοιώσεις του, το λατινικό αλφάβητο χρησιμοποιείται επίσημα από 131 κυρίαρχα έθνη, και είναι επίσης μια επίσημη γραφή σε δώδεκα άλλες χώρες.

Ακόμη και στις χώρες που δεν το χρησιμοποιούν επίσημα, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους τους όχι μόνο το αναγνωρίζουν, αλλά μπορούν και να το διαβάσουν, κυρίως λόγω της παγκόσμιας επιρροής της αγγλικής γλώσσας στην εποχή μας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ωστόσο, η ακριβής προέλευση του λατινικού αλφαβήτου που χρησιμοποιείται τώρα από δισεκατομμύρια ανθρώπους είναι σχετικά άγνωστη, και πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ίδιο το λατινικό αλφάβητο βρίσκει τις ρίζες του σε μια παλαιότερη μορφή της ελληνικής γραφής.

Η προέλευση του λατινικού αλφαβήτου

Είναι ευρέως αποδεκτό στη γλωσσική κοινότητα ότι το λατινικό αλφάβητο είναι προϊόν ενός μακρού και περίπλοκου ταξιδιού που έχει τελικά τις ρίζες του πίσω στην ιερογλυφική ​​παράδοση της αρχαίας Αιγύπτου.

Ωστόσο, η πιο εμφανής και εξέχουσα επιρροή του προήλθε από το ίδιο το ελληνικό αλφάβητο .
Δεν ήταν άλλη από την ευβοϊκή παραλλαγή του ελληνικού αλφαβήτου, που χρησιμοποιήθηκε στο νησί της Εύβοιας στην Ελλάδα , η οποία τελικά δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «δυτικά ελληνικά αλφάβητα».


Με τη σειρά τους, τα δυτικά ελληνικά αλφάβητα διαμόρφωσαν το ετρουσκικό αλφάβητο, τον άμεσο προκάτοχο του αλφαβήτου που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να γράψουν τη λατινική γλώσσα.

Το ευβοϊκό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε από Έλληνες που ζούσαν στις πόλεις της Χαλκίδας και της Ερέτριας ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ελληνικής αρχαιότητας.

Η ελληνική αποικία των Cumae και πώς διαμόρφωσε το λατινικό αλφάβητο

Ελληνικό λατινικό αλφάβητο
Η των Cumae όπως φαίνεται από την κάτω πόλη. Φωτογραφία: Wikimedia commons / AlexanderVanLoon CC BY-SA 3.0

Οι αρχαίοι Έλληνες της Χαλκίδας ήταν οι πρώτοι που αποίκησαν την ηπειρωτική χώρα της σημερινής ς.

Ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., Χαλκιδαίοι έπλευσαν στην και ίδρυσαν την πρώτη ελληνική αποικία στη χερσόνησο, την πόλη Cumae (Κύμη).

Σε μια αρχαία τοποθεσία κοντά στην πόλη Cuma (το όνομα της οποίας προήλθε από την αρχαία Cumae) βρίσκεται το μυστικό της δημιουργίας του αλφαβήτου που χρησιμοποιείται σήμερα από το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Η Cumae δεν ήταν μόνο η πρώτη αποικία που ίδρυσαν οι Έλληνες άποικοι, αλλά έγινε επίσης μια από τις πιο ζωντανές και ισχυρές στους αιώνες πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Ελληνικό λατινικό αλφάβητο
Τα όρια του ετρουσκικού πολιτισμού. πίστωση: wikimedia commons / NormanEinstein CC BY-SA 3.0

Οι Έλληνες της Cumae διέδωσαν τον ελληνικό τους πολιτισμό σε όλη την και εισήγαγαν το ευβοϊκό αλφάβητο, αυτό που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους στην Εύβοια της Ελλάδας στους ντόπιους.

Οι Ετρούσκοι, των οποίων ο πολιτισμός ήρθε σε άμεση επαφή και αλληλεπίδραση με τους Έλληνες αποίκους, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Cumae και τους υπόλοιπους γειτονικούς ελληνικούς οικισμούς.

Έτσι, περίπου από το 650 π.Χ. μέχρι περίπου το 100 π.Χ., οι Ετρούσκοι υιοθέτησαν και χρησιμοποίησαν το ευβοϊκό αλφάβητο που εισήγαγαν στην οι Έλληνες της Κούμας, για να δημιουργήσουν μια γραπτή μορφή για τη δική τους, ετρουσκική γλώσσα.

Οι έννοιες των περισσότερων ετρουσκικών λέξεων είναι ακόμα άγνωστες σήμερα, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στον κόσμο της γλωσσολογίας. Ίσως, μια μέρα, να βρεθεί μια πέτρα Ροζέτα που θα δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν τις έννοιες του ετρουσκικού λεξιλογίου. Ωστόσο, τα γράμματα που υιοθέτησαν καταγράφοντας τη γλώσσα τους γραπτώς είναι απόλυτα αναγνωρίσιμα.

Το ετρουσκικό αλφάβητο

Κύπελλο του Νέστορα γραφή
Πηγή: Δημόσιος Τομέας

Το αλφάβητο που υιοθέτησαν οι Ετρούσκοι ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με το ευβοϊκό ελληνικό, το οποίο με τη σειρά του έμοιαζε πολύ με τα ελληνικά αλφάβητα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες διαφορές τόσο ως προς τη φωνητική όσο και ως προς το σχήμα των γραμμάτων.

Απλοποιώντας λίγο τα πράγματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εμφάνιση του ευβοϊκού και κατά συνέπεια του ετρουσκικού αλφαβήτου, θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μείγμα αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.

Οι Ετρούσκοι, φυσικά, πρόσθεσαν τα δικά τους στοιχεία, διαμορφώνοντας το ευβοϊκό αλφάβητο με τρόπο που θα ταίριαζε στη γλώσσα τους και δημιουργώντας έτσι τον πρόδρομο του αλφαβήτου που θα χρησιμοποιούσαν τελικά οι Ρωμαίοι.

Για παράδειγμα, ενώ τα περισσότερα από τα ελληνικά αλφάβητα χρησιμοποιούσαν το γράμμα “Π” για να απεικονίσουν τον ήχο του “p”, οι Ετρούσκοι έγραψαν αυτό το γράμμα με τρόπο που ήταν πιο κοντά στο σημερινό σχήμα του “P”, ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό του αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως “P” και “p” στα αγγλικά.

Το ίδιο ίσχυε και με άλλα αρχαία ελληνικά γράμματα, όπως το γράμμα σίγμα που απεικονίζεται ως «Σ», το οποίο γράφτηκε από τους Ετρούσκους με τρόπο που ήταν πιο κοντά στο σημερινό «Σ» παρά στο ελληνικό «Σ».

Το λατινικό αλφάβητο ως παραλλαγή του ετρουσκικού

Μετά από αιώνες που γινόταν όλο και πιο καθοριστικός στην πολιτιστική ανάπτυξη της ς, το ετρουσκικό αλφάβητο έγινε η βάση του ίδιου του λατινικού αλφαβήτου.

Οι Ρωμαίοι, μαζί με την πλήρη κατάκτηση της ιταλικής χερσονήσου, υιοθέτησαν το ετρουσκικό αλφάβητο ως γραπτή μορφή της δικής τους λατινικής γλώσσας, η οποία σύντομα έγινε η lingua franca της ς, επισκιάζοντας την ετρουσκική γλώσσα και άλλες διαλέκτους.

Αυτές οι άλλες γλώσσες τελικά θα εξαφανίζονταν εντελώς.

Οι Ρωμαίοι, φυσικά, διαμόρφωσαν το ετρουσκικό αλφάβητο με τρόπο που να ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες. Για το λόγο αυτό, αναμόρφωσαν μερικά από τα γράμματά τους και εισήγαγαν νέα με την πάροδο του χρόνου ενώ άλλα κατάργησαν.

Οι Ρωμαίοι διατήρησαν γράμματα που αρχικά ανήκαν στο ελληνικό αλφάβητο αλλά αργότερα καταργήθηκαν από τους Έλληνες, όπως το γράμμα «F», το οποίο αρχικά ήταν γνωστό ως «δίγαμμα».

Οι Ρωμαίοι δεν δίστασαν να εισάγουν νέα γράμματα και στο αλφάβητό τους, μόλις επηρεάστηκαν έντονα από τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδας.

Εξέχοντα παραδείγματα αυτής της επιρροής περιλαμβάνουν τα γράμματα “Y” και “Z”, τα οποία δεν υπήρχαν στο λατινικό αλφάβητο έως ότου οι Ρωμαίοι συνειδητοποίησαν ότι τα χρειάζονταν για να μεταγράψουν τις ελληνικές λέξεις που υιοθετούσε η γλώσσα τους.

Όχι απλά μια παραλλαγή της ελληνικής

Είναι προφανές ότι χωρίς τις πρώτες ελληνικές αποικίες της ς και τη μαζική πολιτιστική τους επιρροή στην περιοχή, ο σημερινός γραπτός λόγος θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετικός.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ κανείς να αντιληφθεί την εξέλιξη των γλωσσών ως μια στατική και μοναδική διαδικασία.

Οι γλωσσικές επιρροές, προσαρμογές και αλλαγές χρειάζονται αιώνες για να δημιουργηθεί ένα εντελώς «νέο προϊόν» με τη μορφή αλφαβήτου ή γλώσσας. Έτσι, δεν μπορεί κανείς απλώς να πει ότι το λατινικό αλφάβητο είναι απλώς μια παραλλαγή του ελληνικού.

Θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι το ίδιο το ελληνικό αλφάβητο, μια μορφή γραπτού κειμένου που διαμόρφωσε τόσο βαθιά τα λατινικά, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά προϊόν της εξέλιξης του φοινικικού αλφαβήτου, το οποίο με τη σειρά του βρίσκει τις ρίζες του στα ιερογλυφικά της αρχαίας .

Το ταξίδι οποιουδήποτε αλφαβήτου ή γλώσσας είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, αφήνοντάς μας άφθονο χώρο για βαθιά επιστημονική έρευνα που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από μια από τις πιο βασικές ανάγκες της ανθρωπότητας, δηλαδή να μιλάει και να γράφει για να σφυρηλατήσει μια σχέση με άλλους.

Πηγή…

5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γεωργία Γοργώ Αλεξίου
Γεωργία Γοργώ Αλεξίου
01/03/2024 5:14 μμ

Σχετικά με την φράση ότι το ελληνικό αλφάβητο “…δεν ήταν τίποτα άλλο παρά προϊόν της εξέλιξης του φοινικικού αλφαβήτου…” έχω να πω πως αυτό είναι ένα μύθευμα αιώνων, που κατασκευάστηκε, συντηρήθηκε και προωθήθηκε από ανθελληνικά κέντρα, και, δυστυχώς, συνεχίζει να προωθείται. Ευτυχώς, η Ελληνική Γη διαφύλαξε στοργικά στα σπλάχνα της για χιλιετίες τα αρχεία των προγόνων μας· πάμπολλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ αλλά και Γραμμικής Α΄, που ήρθαν στο φως από την Κρήτη, από τις Μυκήνες, από την Πύλο και αλλού στον εικοστό αιώνα, και αποκρυπτογραφήθηκαν, μιλούν για την ελληνικότητα της γραφής του Έλληνος Λόγου.
Ο Άρθουρ Έβανς υποστήριξε πως η Μινωική γραφή είναι η μήτηρ της Φοινικικής και ότι τα συλλαβογράμματα της Γραμμικής γραφής Β΄ δεν εκφράζουν γλώσσα ανατολικής προελεύσεως αλλά μόνον Ελληνικά. Οι Φοίνικες παρέλαβαν την γραφή από τους Κρήτες αποίκους, οι οποίοι κατά τον 13ο π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της σημερινής Παλαιστίνης, ως Φιλισταίοι, κατά την Παλαιά Διαθήκη· εξάλλου το όνομα Φοίνιξ – Φοίνικες είναι ελληνικό. Υπήρχαν τρεις πόλεις –ίσως και περισσότερες– με το όνομα Φοινίκη στην Αρχαία Ελλάδα. Μία δοξασία λέει πως οι Φοίνικες πήραν το όνομά τους από τον μεγαλύτερο ήρωά τους και ιδρυτή του γένους τους, τον Φοίνικα· θεωρούνταν δηλαδή ελληνικό φύλο· σε αυτό συναινεί και η παρουσία του ονόματος Φοίνιξ στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα (Ι 168, 427 & 432 κ.εξ., Π 196, Ρ 555 κ.εξ., Τ 311).

1
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x