Οταν η κρίση γίνεται, πράγματι, ευκαιρία

Οταν η κρίση γίνεται, πράγματι, ευκαιρία0 0 ψήφοι
Article Rating

Θα σας εκπλήξω, αλλά η έκπληξη ήταν πρώτα απ' όλα δική μου. Διακινδυνεύω την ελπίδα ότι σε αυτή τη χώρα συμβαίνουν και πράγματα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε λιγάκι.

Είναι βέβαια ελάχιστα, αφού στην πραγματικότητα έχουμε κυβέρνηση των τεσσερισήμισι υπουργών το πολύ, ένα από αυτά όμως είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατετέθη την προηγουμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Μιλώ για το σύστημα «», το οποίο, πολύ συνοπτικά, συνδέει τα Ταμεία με τα ληξιαρχεία. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Στις 165 σελίδες του

νομοσχεδίου περιγράφεται η συνάρθρωση όλων των αλλαγών στη δημογραφική κατάσταση της χώρας και την οικογενειακή των ασφαλισμένων με το πλέγμα των αρμόδιων θεσμικών φορέων: ληξιαρχεία, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), φορείς κοινωνικής ασφάλισης και συμβολαιογράφοι. Ουσιαστικά, η διασύνδεση επιτυγχάνεται μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ σε πιστοποιητικά γάμου, δηλώσεις διαζυγίου, σύμφωνα συμβίωσης και πιστοποιητικά θανάτου, αλλά και του αναβαθμισμένου ρόλου της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., χάρη στον οποίο γίνεται δυνατή η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.

Θυμίζω ότι, όταν καταλάβαμε πόσο σοβαρή ήταν η κρίση, αρχίσαμε να επαναλαμβάνουμε μηχανικά (μήπως και το πιστέψουμε…) ότι η κρίση μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ευκαιρία για να βάλουμε σε τάξη τα στραβά του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να είναι η πραγμάτωση αυτής της ελπίδας. Σχεδόν δύο χρόνια διήρκεσαν οι απογραφές των πάσης φύσεως συνταξιούχων σε αυτή τη χώρα και το αποτέλεσμα έδειξε ότι το σύνολο των συντάξεων που εισπράττονται παρανόμως πλησιάζει τα 480 εκατ. τον χρόνο. Δεν είναι καιρός, επιτέλους, να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε το περιλάλητο «κεκτημένο» από την εξαπάτηση;

Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x