ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ!
Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΩΝ


Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010  20:30

Ώ παίδες της Μητέρας Γης! Ελάτε! Ν’αποτίσετε Φόρο Μνήμης και Τιμής εις τους πεσόντας εν Μαραθώνι, Αθηναίους και Πλαταιείς! Σας προσκαλεί η Μάνα Ελλάς! Και με λαχτάρα σας προσμένει! Ώ τέκνα του Φωτός σπαρμένα απανταχού στην Οικουμένη!

O Δήμος Μαραθώνος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, διοργανώνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 το «Πανανθρώπινον Μαραθώνιο κάλεσμα» εκδήλωση μνήμης & τιμής στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, σύλληψη του συνθέτη κυρίου Αλεξάνδρου Χάχαλη,

συγκεντρώνει δυνάμεις του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου -όπως του Όξφορντ και του Παν/μίου της Νέας Υόρκης (NYU) – απ’ όλη την Γή για να εορτασθεί δεόντως η μία εκ των σπανιωτέρων στιγμών της Ιστορίας, η θεμέλιος λίθος του περιφήμου «Χρυσού Αιώνος» του Πολιτισμού μας, η οποία έδωσε την πολυπόθητη μα πλέον δυσεύρετη ευκαιρία στην Ιστορία να διαλαλήσει περίτρανα:

Εκείνοι οι άνδρες δεν είναι μόνο πατέρες των σωμάτων μας, αλλά και πατέρες της ελευθερίας και της ιδικής μας και όλων όσοι κατοικούν στην ήπειρον αυτήν (την Ευρώπη)… απέδειξαν ότι δεν είναι ανίκητη η δύναμις των Περσών ή η οποιαδήποτε δύναμις, αλλά κάθε δύναμις και κάθε πλούτος υποτάσσεται τελικά στην Αρετή!   Πλάτων

Ο λόγος, η μουσική και η εικόνα δημιουργούν – γύρω από τον Τύμβο – μία  ατμόσφαιρα μοναδική στο κοινό, ένα πολυμεσικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Συνολικά, το έργο του Αλεξάνδρου Χάχαλη, έχοντας ως βάση τον Αισχύλο και τον Λόρδο Βύρωνα, ταξιδεύει στον ανεξάντλητο πλούτο του ελληνικού πνεύματος και μέσα από τη δική του αισθητική και μουσική γλώσσα συνδιαλέγεται με την ιστορία και την φιλοσοφία, καλύπτοντας μουσικά ένα πλήρες φάσμα, αρχέγονο, κλασσικό, ηρωικό, συμπαντικό, διαχρονικό.

Πρόγραμμα:

20:30 Τελετή Ενάρξεως

Απαγγελία του ποιήματος του κ. Χάχαλη “Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα”

20:45 Χαιρετισμοί:

Εξέχουσες προσωπικότητες απ’ την Ελλάδα, αλλά κι απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Σπύρος Μερκούρης, η Bettany Hughes (φιλέλλην ιστορικός του BBC και History Channel από το Παν/μιο του Oxford) ο γλύπτης Masaaki Noda εξ Ιαπωνίας, η ζωγράφος Irma Villaroel απ την Βενεζουέλα, η σκηνοθέτις/ ηθοποιός Cristina Mantis απ την Κάτω Ιταλία κ.α. είτε επί σκηνής είτε μέσω διαδικτύου σε ζωντανή αναμετάδοση παγκοσμίως αναγγέλλουν:
α) την σημασία γι αυτούς της Μάχης του Μαραθώνος και την επιρροή της στο Παγκόσμιο Ιστορικό γίγνεσθαι·
β) τον σεβασμό στην Ελλάδα, την Αθήνα, την Δημοκρατία, τον Άνθρωπο.

21:30 Φωνές Ελευθερίας:

Διαδικτυακό πολυμεσικό δρώμενο. Συνεργασία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) υπό την διεύθυνση του κ. Dinu Ghezzo επί σκηνής (στην ΝΥ), με τον κ. Αλέξανδρον Χάχαλη, Δημ. Λαμπριανό επί σκηνής (στην Ελλάδα) και άλλων συνεργατών· χορευτές, μουσικοί.

10:00 Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός!

Πολυμεσικό δρώμενο του κ. Αλεξάνδρου Χάχαλη. Μιά μουσική οπτικοαουστική πανδαισία, ανασκαλεύοντας την Ιστορία. Συμμετέχουν η υψίφωνος Μαρία Κανελλοπούλου, ο τενόρος Μιχάλης Δουκάκης, ο βαρύτονος Γεώργιος Ματθαιακάκης, οι κρουστοί Θοδωρής Βαζάκας & Θεόδωρος Μιλκόφ, οι ηθοποιοί Ειρήνη & Αλεξάνδρα Τσιάρα, Τίνα Αλεξοπούλου, Αγγελική Ρέρρα, Μαρία Υπατία Γερολυμάτου & Κώστας Γιαλίνης, ο χορογράφος/χορευτής Φάνης Καφούσιας με την ομάδα του, η Άννα Ομηρίδη με τους Acrodance,  αθλητές, οι πολεμιστές Σπαρτιατικές Μόρες!

Με την ευγενική χορηγία του δημάρχου Μαραθώνος κου Σπύρου Ζαγάρη, του προέδρου του τμήματος AHEPA HJ-10 ΠΕΡΙΚΛΗΣ κου Αναστασίου Καπασκέλη και την υποστήριξη του κου Σπύρου Μερκούρη.

Χορηγός επικοινωνίας ΔΟΛ.

Ο Αλέξανδρος Χάχαλης, θεατρικός συνθέτης και ποιητής, γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε μουσική στις Η.Π.Α., όπου και εργάστηκε επί εικοσαετία. Βραβευμένος στο Central Park της ΝΥ ως δημιουργός έργων για το θέατρο (ανάμεσά τους το διάσημο θέατρο LA MAMA της Νέας Υόρκης) και τον κινηματογράφο· πλούσια είναι και η δισκογραφική του δουλειά, παρουσιάζει δέ έργα του, συνήθως πολυμεσικά, παγκοσμίως. Δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος πολιτιστικό σύλλογο “Απόλλωνος Ναός”,  www.apollotemple.com, με σκοπό την διάδοση της Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως. Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο εόρτασε εφέτος την Εαρινή Ισημερία με το “διαστημικό” Ηρακλειτικό έργο του “ΠΥΡΑΕΙΖΩΟΝ”. Αμέσως μετά τον Τύμβο θα μεταβεί στην Κύπρο να δώσει συναυλία στο συρματόπλεγμα (όπου θυσιάστηκαν για την Ελληνική Σημαία οι Σολωμός Σολωμού & Τάσος Ισαάκ), με φόντο την κατεχομένη Αμμόχωστο, για την έναρξη του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αμμοχώστου – μία προσπάθεια του Ελληνισμού στην Κύπρο με σκοπό να συγκινηθεί η παγκόσμια κοινότητα για την απελευθέρωση του βορειοανατολικού τμήματος της μεγαλονήσου!