Παραολυμπιονίκης βρήκε ξανά την όρασή του μετά από επαναστατική επέμβαση

Παραολυμπιονίκης βρήκε ξανά την όρασή του μετά από επαναστατική επέμβαση


0 0 ψήφοι
Article Rating

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί η είδηση ότι ένας τυφλός παραολυμπιονίκης κολύμβησης μπορεί πλέον, για πρώτη φορά στην ζωή του, εκτός από το να αγγίζει και να βλέπει τα μετάλλια τα οποία έχει κερδίσει με τόσο κόπο.

Ο 55χρονος Tim Reddish, ο οποίος είχε χάσει τελείως το φως του εδώ και 17 χρόνια, μπορεί πια να χαμογελά και να απολαμβάνει τις επιτυχίες του χάρη σε ένα μικροτσίπ 3 χιλιοστών που του εμφύτευσαν στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο παραολυμπιονίκης, που έχει κερδίσει περισσότερα από 40 μετάλλια, άρχισε να χάνει την όρασή του σε ηλικία 31

ετών λόγω εκφυλιστικής ασθένειας των ματιών που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Επτά χρόνια μετά τυφλώθηκε εντελώς και αναγκάστηκε πλέον να στηρίζεται σε σκύλο-οδηγό και σε λευκό μπαστούνι.

«Είναι απίστευτο, το μικροτσίπ μου άλλαξε τη ζωή», εξομολογείται ο ίδιος.

Λίγα λόγια για την επέμβαση

Η εμφύτευση του μικροτσίπ στον 55χρονο έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο νοσοκομείο John Radcliffe, στην Οξφόρδη.


Ο Tim Reddish ήταν ένας από τους εννιά τυφλούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πανεπιστημίου και ένας από τους πέντε που κατάφεραν να ξαναδούν μετά από την επέμβαση.

Το εμφύτευμα των τριών χιλιοστών περιλαμβάνει στο κύκλωμά του 1.500 φωτοευαίσθητα εικονοστοιχεία, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συλλαμβάνουν το φως που πέφτει στην ωχρά κηλίδα, το πιο ευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Το εμφύτευμα τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς και αντικαθιστά λειτουργικά τα κύτταρα της περιοχής που έχουν εφκυλιστεί.

Στη συνέχεια ανιχνεύει τις ακτίνες του φωτός και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικούς παλμούς, τους οποίους αποστέλλει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Το τσιπ συνδέεται ασύρματα με εξωτερική μπαταρία, ενώ στο πίσω μέρος του αυτιού υπάρχει ένας πίνακας ενδείξεων από όπου προσαρμόζεται η φωτεινότητα.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της επιστήμης, που παράλληλα δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια τυφλούς ανθρώπους.

http://www.akous.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x