Παράσταση σύγχρονου χορού από άτομα με κινητικά προβλήματα στο Μέγαρο Μουσικής

Παράσταση σύγχρονου χορού από άτομα με κινητικά προβλήματα στο Μέγαρο Μουσικής0 0 ψήφοι
Article Rating

Η ομάδα χοροθεάτρου «Δαγίπολη» μια ομάδα σύγχρονου χορού με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα, ενώνει τις δυνάμεις της με καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς και παρουσιάζει δύο μοναδικές παραστάσεις, με τίτλο «HUMAterra» στο Μέγαρο ς Αθηνών, την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Ο τίτλος της παράστασης δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη -HUman (‘Ανθρωπος), MAterial (υλικό), terra (γη)- , αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος· στις

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

συναντήσεις κόσμων διαφορετικών, κόσμων κρυμμένων.

«Η σκηνή είναι άδεια. Μια ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται, ένας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές, κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών.


Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία. Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί το θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του», είπαν για την παράσταση οι συντελεστές της, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο ς.

Πολλοί καταξιωμένοι τραγουδιστές, δημιουργοί και μουσικοί, όπως ο Ψαραντώνης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Λειβαδάς και η Ανδριάνα Μπάμπαλη θα πλαισιώσουν με τις μελωδίες τους την ξεχωριστή αυτή παράσταση, ενώ η ηθοποιός Χρύσα Παπά, θα εμφανιστεί στο ρόλο της αφηγήτριας.

Λίγα λόγια για την ομάδα Δαγίπολη:

Είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα. Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα με τον Γιώργο Χρηστάκη, εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοβουλίας, ο οποίος είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρία.

Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ' ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος. Μάλιστα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, με εμπειρίες σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το χοροθέατρο «Δαγίπολη» αποτελεί μια ομάδα με 10 χρόνια πορείας και περισσότερες από 100 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Μετά το Μέγαρο ς Αθηνών, θα ακολουθήσουν προγραμματισμένες παραστάσεις:

Αθήνα, ΚΑΠΠΑ την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Απριλίου

Μιλάνο, Piccolo την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Απριλίου

Ρώμη, Elsa Morante τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Απριλίου

Κωνσταντινούπολη, μέσα Μαΐου.

Η παράσταση στο Μέγαρο ς ξεκινά στις 21:00, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 και 25 Euro και 15 Euro το μειωμένο.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου από τις 9:30 έως τις 14:30 στο Μέγαρο ς, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Biomechanics-Humaterra, διοργανώνετα ημερίδα με θέμα «Το διαφορετικό στην τέχνη», η οποία συντονίζεται από το Χοροθέατρο Δαγίπολη.

http://www.iefimerida.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x