Πιθανότατα ελληνικό το αρχαιότερο κρασί στην Ευρώπη

Πιθανότατα ελληνικό το αρχαιότερο κρασί στην Ευρώπη


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ελληνικό είναι το αρχαιότερο κρασί στην Ευρώπη, όπως τουλάχιστον μαρτυρεί έρευνα Ελλήνων αρχαιολόγων, που δημοσιεύεται στην έγκυρη αρχαιολογική επιθεώρηση «Antiquity».

Η έρευνα βασίστηκε στους 2.460 καμένους σπόρους σταφυλιών και τα 300 φλούδια από σταφύλι ηλικίας 6.500 ετών που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό Ντίκιλι Τας (που έχει διατηρήσει το τουρκικό όνομά του), κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για τα αρχαιότερα πατημένα σταφύλια σε όλο τον κόσμο και τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθεί κρασί.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού πρώτα σύγκριναν τους καμένους σπόρους και τα φλούδια με φρέσκα σταφύλια, σταφίδες και πατημένα σταφύλια και αφού είχαν ανακαλύψει πήλινα αγγεία και δοχεία με λαβή, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά και την κατανάλωση υγρών, καθώς και απανθρακωμένα σύκα κοντά στα κατάλοιπα των σταφυλιών.

Oριστικές απαντήσεις αναμένονται όταν προχωρήσει η ανάλυση στην κεραμική του Ντίκιλι Τας, καθώς τότε θα διαπιστωθεί αν υπήρχε τρυγικό οξύ, το οποίο περιέχεται στα σταφύλια.

Μέχρι στιγμής, το αρχαιότερο σκεύος για κρασί με ίχνη τρυγικού οξέος έχει βρεθεί στο Ιράν και χρονολογείται στην 6η χιλιετία π.Χ.


Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=788292


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x