Ποδήλατα στις ράγες στον Πειραιά « Διαφορα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Δημοσιευτηκε απο καλα νεα στις April 12th, 2012. στην κατηγορια Διαφορα

 

Στις παλαιές ράγες του σιδηροδρομικού διαδρόμου Λεύκας – Αγίου Διονυσίου, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί και βρίσκονται εκτός λειτουργίας για περισσότερα από δέκα χρόνια, θα βρουν “σπίτι” οι λάτρεις του ποδηλάτου του Πειραιά και του δήμου Κερατσινίου.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Σύμφωνα με τα σχέδια του δήμου Πειραιά η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων αλλά και ενός πεζόδρομου προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης στον δήμο, εκ μέρους της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., του παλαιού σταθμού του ΟΣΕ στο λιμάνι, των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και του περιβάλλοντος χώρου και η μελέτη για την ανάπλαση και αναβάθμιση των χώρων.

«Αυτή είναι η απαρχή για τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα διατρέχει όλη την πειραϊκή χερσόνησο. Ο ποδηλατόδρομος αυτός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τη Λεύκα, θα διατρέχει περιμετρικά το λιμάνι, τα πειραϊκά τείχη και θα καταλήγει στο Φάληρο τόνισε ο διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του δήμου Πειραιά, Αντώνης Μήλιας.

Αν και τα μελλοντικά σχέδια του δήμου αποσκοπούν στην ευρύτερη αναβάθμιση της περιοχής, σήμερα η εικόνα που συναντά κανείς εκεί είναι αποκαρδιωτική. Οι παλαιές γραμμές αποτελούν εστία μόλυνσης, καθώς έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Για τον λόγο αυτό, ο δήμος θα ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού και μάλιστα, αναμένει πως οι ποσότητες των σκουπιδιών που θα απομακρυνθούν θα ανέλθουν σε δεκάδες τόνους. «Οσον αφορά τον παλαιό σταθμό του Αγίου Διονυσίου ,έχουμε συμφωνήσει με τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να μετατραπεί σε χώρο μελέτης του μικρασιατικού πολιτισμού και του ρεμπέτικου τραγουδιού», συμπληρώνει ο Αντ. Μήλιας.

Το βασικό στοιχείο της ανάπλασης είναι πως η διαδρομή που θα κατασκευαστεί θα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πάνω από την ακτή Κονδύλη, και κατά μήκος της οδού Μεθώνης. Όταν ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθεί ένα γραμμικό πάρκο, το οποίο θα ενώνει δύο βασικούς πόλους του Πειραιά, ξεκινώντας από το συγκρότημα Λεύκας στα ανατολικά και καταλήγοντας στον Αγιο Διονύσιο στα δυτικά. «Ο Πειραιάς αντιμετωπίζει σήμερα πολλά και σοβαρά προβλήματα και πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα και να αναβαθμιστεί η περιοχή, αλλά και να εξυγιανθεί στο σύνολό του ο δήμος.


Η ευρύτερη περιοχή, όπου θα γίνει η ανάπλαση, είναι “μπερδεμένη”, δεν έχει δηλαδή έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα. Συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, όπως συνεργεία, βιοτεχνίες και εργοστάσια», αναφέρει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει τη μελέτη. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του πεζοδρόμου, θα είναι «αναστρέψιμα».

Με τον όρο αυτό ορίζονται τα υλικά που στην περίπτωση επαναχρησιμοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής θα μπορούν να εξαχθούν. «Η αναμόρφωση της περιοχής θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που οι ράγες τεθούν πάλι σε λειτουργία, ό,τι χρησιμοποιηθεί να μπορεί να βγει. Ετσι, δεν θα χρησιμοποιηθούν υλικά όπως το τσιμέντο, αλλά οικολογικά υλικά όπως το «πατημένο χώμα». Μελλοντικά, οι δρόμοι που βρίσκονται παράλληλα με τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας, για να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα θα φύγουν», εξηγεί ο Δ. Διαμαντόπουλος.

http://www.zougla.gr

 

 

Πηγή: http://www.kala-nea.gr/archives/30277


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x