Προληπτική λογοκρισία στο διαδίκτυο από το ΕΣΡ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εν μέσω προεκλογικής περιόδου και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ευρωεκλογές, κάλεσε σε απολογία τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, για τις ανοικτές διαδικτυακές ψηφοφορίες από τη zougla.gr, που παρουσιάστηκαν στις εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Η έγκληση κατά του τηλεοπτικού σταθμού αιφνιδίασε λόγω του σκεπτικού. Το ΕΣΡ εγκαλεί, διότι θεωρεί πως η παρουσίαση ανοικτών διαδικτυακών ψηφοφοριών είναι παράνομη και τις αποκαλεί δημοσκοπήσεις. Πρόκειται είτε για εκούσια διαστρέβλωση της αλήθειας είτε για ακούσιο επιστημολογικό λάθος. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ανεπίτρεπτο.

Α) Ποτέ δεν παρουσιάστηκαν από τις δύο εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» οι ανοικτές διαδικτυακές ψηφοφορίες ως δημοσκοπήσεις. Η μεθοδολογία, η τεχνική επεξεργασία και η παρουσίαση των δύο αυτών προσεγγίσεων των τάσεων της κοινής γνώμης είναι εντελώς διαφορετικές και η διαφορά αυτή επισταμένως τονίστηκε σε κάθε παρουσίαση.

Β) Οι ανοικτές διαδικτυακές ψηφοφορίες διεξάγονται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, blogs, portals, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεχώς και για πληθώρα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της πολιτικής. Σε όλα τα portals που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα, διεξάγονται επί καθημερινής βάσεως τέτοιες ανοικτές διαδικτυακές ψηφοφορίες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Γ) Γνωρίζοντας το πλαίσιο, το γράμμα και το πνεύμα της νομοθεσίας, εξαρχής φροντίσαμε τόσο από τις τηλεοπτικές εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όσο και από την ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά μεταξύ μίας δημοσκόπησης και μίας ανοικτής διαδικτυακής ψηφοφορίας. Αυτά ως προς τα τυπικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Προσπάθεια φίμωσης

Επί της ουσίας τώρα και πέρα από τις νομικές προσεγγίσεις, η ενέργεια του ΕΣΡ αποτελεί κατάφορη παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των πολιτών και βάναυση επέμβαση στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Πρόκειται δηλαδή για μία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΕΣΡ που εκθέτει και την ανεξάρτητη Αρχή και τα πρόσωπα που το συνθέτουν.


Κάθε πολίτης δικαιούται να εκφράζεται ελεύθερα, επιλέγοντας το μέσο έκφρασής του. Το διαδίκτυο είναι ένα από αυτά τα μέσα. Οι ανοικτές ψηφοφορίες αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο ελεύθερης έκφρασης και πολιτικής τοποθέτησης. Κύριοι και κυρίες του ΕΣΡ, έχει χυθεί πολύ αίμα σε αυτήν τη χώρα και τον κόσμο για τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν η στενομυαλιά ή ακόμη χειρότερα η πολιτική σκοπιμότητα να παρουσιάζεται ως «διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας» του ραδιοτηλεοπτικού μας συστήματος. Ούτε οι διώξεις και η φίμωση μπορούν, αν εκληφθούν ως μέτρα προστασίας της συνταγματικής τάξης.

Το ΕΣΡ για άλλη μία φορά παρανομεί και παραβιάζει κατοχυρωμένα δικαιώματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Το χειρότερο είναι ότι λειτουργεί κατά το δοκούν. Πιθανώς κατόπιν εντολών. Πάντως, δε λειτουργεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δικαιώματα των αναγνωστών, των τηλεθεατών, των ακροατών, με λίγα λόγια των πολιτών.

Κύριοι του ΕΣΡ. Πληροφορημένος πολίτης σημαίνει δημοκρατικός πολίτης. Μία δημοκρατική κοινωνία δε φοβάται την πληροφόρηση, ούτε την πληροφορία. Οφείλει να ανησυχεί για το αντίθετο.

Απευθυνθήκαμε στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι παρακάτω τοποθετήσεις των πολιτικών και των κομμάτων είναι χαρακτηριστικές και θα έπρεπε να προβληματίσουν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Παραφράζοντας τον Ταλλεϋράνδο, οφείλουμε να πούμε προς το ΕΣΡ πως η έγκληση κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALTER είναι κάτι παραπάνω από έγκλημα. Είναι λάθος. Και τέτοια λάθη και δεν παραγράφονται και δε συγχωρούνται.

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x