Η λογοκρισία είναι το τελευταίο καταφύγιο των απελπισμένων και αντιλαϊκών καθεστώτων

Η λογοκρισία είναι το τελευταίο καταφύγιο των απελπισμένων και αντιλαϊκών καθεστώτων


5 1 ψήφος
Article Rating

Κρις Χέτζες

Η Google έστειλε μια προειδοποιητική βολή σε όλο τον κόσμο, ενημερώνοντας δυσοίωνα τα μέσα ενημέρωσης, τους bloggers και τους δημιουργούς περιεχομένου ότι δεν θα ανέχεται πλέον αντίθετες απόψεις όσον αφορά την εισβολή της ς στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, (Απρίλιο) το Google AdSense έστειλε ένα μήνυμα σε μυριάδες εκδότες, συμπεριλαμβανομένου του MintPress News, ενημερώνοντας μας ότι: «Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα διακόψουμε την νομισματοποίηση του περιεχομένου που εκμεταλλεύεται, απορρίπτει ή επιδοκιμάζει τον πόλεμο».Αυτό το περιεχόμενο, συνέχισε, «περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ισχυρισμούς που υπονοούν ότι τα θύματα είναι υπεύθυνα για την τραγωδία τους ή παρόμοιες περιπτώσεις κατηγορίας θυμάτων, όπως ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία διαπράττει γενοκτονία ή επιτίθεται σκόπιμα στους πολίτες της».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Αυτό βασίζεται σε ένα παρόμοιο μήνυμα που δημοσίευσε η θυγατρική της Google, το YouTube, τον περασμένο μήνα, αναφέροντας: «Οι Κοινοτικές Οδηγίες μας απαγορεύουν το περιεχόμενο που αρνείται, υποβαθμίζει ή ευτελίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα. Τώρα αφαιρούμε περιεχόμενο σχετικά με την εισβολή της ς στην Ουκρανία που παραβιάζει αυτή την πολιτική».Το YouTube συνέχισε λέγοντας ότι έχει ήδη απαγορεύσει μόνιμα περισσότερα από χίλια κανάλια και 15.000 βίντεο για αυτούς τους λόγους.

Η δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια Άμπι Μάρτιν ήταν βαθιά προβληματισμένη από την είδηση. «Είναι πραγματικά ενοχλητικό ότι αυτή είναι η εξέλιξη στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε στη MintPress, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια παράλογη δήλωση, αν σκεφτεί κανείς ότι το θύμα είναι όποιος μας λέει το κατεστημένο της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι πραγματικά εξωφρενικό να σου λένε αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες ότι το να παίρνεις την “λάθος” πλευρά σε μια σύγκρουση που είναι αρκετά περίπλοκη, θα βλάψει τώρα τις απόψεις σου, θα σε διαβάλλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή θα περιορίσει την δυνατότητά σου να χρηματοδοτήσεις το έργο σου. Έτσι, πρέπει να ακολουθήσεις την γραμμή για να επιβιώσεις ως δημοσιογράφος στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης σήμερα».

Το πιο εμφανές θύμα της πρόσφατης εκστρατείας απαγορεύσεων ήταν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως το RT America, του οποίου ολόκληρος ο κατάλογος έχει μπλοκαριστεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Το RT America αποκλείστηκε επίσης από την εκπομπή σε όλες τις , οδηγώντας στο ξαφνικό κλείσιμο του δικτύου.


«Η λογοκρισία είναι το τελευταίο καταφύγιο των απελπισμένων κι αντιλαϊκών καθεστώτων. Εμφανίζεται ως δια μαγείας για να εξαφανίσει μια κρίση. Παρηγορεί τους ισχυρούς με την αφήγηση που θέλουν να ακούσουν, την οποία τους ανατροφοδοτούν οι αυλικοί στα μέσα ενημέρωσης, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στις δεξαμενές σκέψης και στην ακαδημαϊκή κοινότητα», έγραψε ο δημοσιογράφος Κρις Χέτζες, προσθέτοντας: «Το YouTube εξαφάνισε έξι χρόνια της εκπομπής μου στο RT, ‘On Contact’, αν και ούτε ένα επεισόδιο δεν αφορούσε την . Δεν είναι μυστικό το γιατί εξαφανίστηκε η εκπομπή μου. Έδωσε φωνή σε συγγραφείς και αντιφρονούντες, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Κορνέλ Γουέστ, καθώς και σε ακτιβιστές από το Extinction Rebellion, το Black Lives Matter, τα τρίτα κόμματα και το κίνημα κατάργησης των φυλακών».

Οι μικρότεροι, ανεξάρτητοι δημιουργοί έχουν επίσης εξαφανιστεί. «Η χθεσινοβραδινή μου ροή στο RBN λογοκρίθηκε στο YouTube αφού απομυθοποίησα την αφήγηση για την σφαγή της Bucha… Εξωπραγματική λογοκρισία συμβαίνει αυτή την στιγμή», έγραψε ο Νικ από το Revolutionary Black Network. “Το βίντεο μου ‘Bucha: More Lies” έχει διαγραφεί από τους λογοκριτές του YouTube. Η επίσημη αφήγηση είναι τώρα: «Η Bucha ήταν μια ρωσική θηριωδία! Δεν επιτρέπεται η διαφωνία!», σχολίασε ο Αμερικανός με καταγωγή από την Χιλή δημοσιογράφος, Γκονζάλο Λίρα.

Άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ακολουθήσει παρόμοιες πολιτικές. Το Twitter ανέστειλε μόνιμα τον λογαριασμό του πρώην επιθεωρητή όπλων Σκοτ Ρίτερ για τα σχόλιά του σχετικά με την Bucha και του δημοσιογράφου Πέπε Εσκομπάρ για την υποστήριξή του στην Ρωσική εισβολή.

Αυτές οι απόψεις είναι σίγουρα σήμερα μειοψηφικές, με τις μαρτυρίες των ντόπιων να δείχνουν με το δάχτυλο τις Ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν προβεί σε παρόμοιες πράξεις κατά την διάρκεια άλλων συγκρούσεων. Ωστόσο, ακόμη και το Πεντάγωνο έχει αρνηθεί να συμπεράνει κατηγορηματικά την Ρωσική ενοχή χωρίς πλήρη έρευνα.

Πέρα από την Bucha, το πού είναι η γραμμή όσον αφορά τον αποδεκτό λόγο διατηρείται ασαφής, οδηγώντας σε σύγχυση και απορία μεταξύ των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των δημιουργών περιεχομένου. «Αυτό θα περιορίσει την ενημέρωση για την κρίση στην Ουκρανία, επειδή ο κόσμος θα φοβηθεί», δήλωσε ο Μάρτιν. «Οι άνθρωποι [στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης] θα επιλέξουν να μην δημοσιεύσουν ή να μην αναφερθούν σε κάτι λόγω του φόβου των αντιποίνων. Και μόλις αρχίσεις να απονομιμοποιείσαι, ο επόμενος φόβος είναι ότι τα βίντεό σου θα απαγορευτούν οριζόντια», πρόσθεσε.

Το Facebook και το Instagram θέσπισαν επίσης μια αλλαγή στην πολιτική που επιτρέπει στους χρήστες να αναρτούν και να καλούν σε κακοποίηση ή ακόμη και σε θάνατο Ρώσους και Λευκορώσους στρατιώτες και πολιτικούς. Αυτή η ιδιαίτερη άδεια δόθηκε επίσης το 2021 σε όσους καλούσαν σε θάνατο τους Ιρανούς ηγέτες. Περιττό να πούμε ότι το βίαιο περιεχόμενο που στοχεύει σε φιλικές προς τις κυβερνήσεις, όπως η Ουκρανία, εξακολουθεί να απαγορεύεται αυστηρά.

Τα μέσα ενημέρωσης απαιτούν περισσότερη λογοκρισία

Επικεφαλής της εκστρατείας για πιο έντονη λογοκρισία είναι τα ίδια τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης. Οι Financial Times άσκησαν με επιτυχία πιέσεις στην πλατφόρμα ροής Twitch, που ανήκει στην Amazon, ώστε να διαγράψει έναν αριθμό φιλορώσων streamers. Η Daily Beast επιτέθηκε στον Γκονζάλο Λίρα, φτάνοντας στο σημείο να επικοινωνήσει με την ουκρανική κυβέρνηση για να την ενημερώσει για το έργο του Λίρα. Ο Λίρα επιβεβαίωσε ότι, μετά το άρθρο της Daily Beast, συνελήφθη από την ουκρανική μυστική αστυνομία.

Εν τω μεταξύ, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο-κόλαφο για τον αντιπολεμικό δημοσιογράφο Μπεν Νόρτον, κατηγορώντας τον ότι διαδίδει μια «θεωρία συνωμοσίας» ότι οι εμπλέκονται σε πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, ενώ ισχυρίστηκαν ότι βοηθούσε στην διάδοση της ρωσικής παραπληροφόρησης. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Times είχαν αναφερθεί τότε στο πραξικόπημα του 2014 με όχι με τόσο διαφορετικό τρόπο, ενοχοποιώντας έτσι το δικό τους προηγούμενο ρεπορτάζ ως Ρωσική προπαγάνδα. Αν η αναφορά σε προηγούμενες αναφορές των ίδιων των New York Times γίνεται λόγος καταστολής, τότε ο ουσιαστικός διαδικτυακός διάλογος απειλείται. Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Ματ Τάιμπι την περασμένη εβδομάδα, η Δύση κινδυνεύει να δημιουργήσει μια «ζώνη απαγόρευσης της σκέψης», όπου η απόκλιση από την ορθοδοξία δεν θα είναι πλέον ανεκτή.

Ενώ η υποστήριξη προς την έχει ουσιαστικά απαγορευτεί, η εξύμνηση ακόμη και των πιο δυσάρεστων στοιχείων της ουκρανικής κοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν προωθείται. Τον Φεβρουάριο, το Facebook ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα αναιρέσει την απαγόρευση που είχε επιβάλει στην συζήτηση για το Τάγμα Αζόφ, μια ναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει ενσωματωθεί επίσημα στην ουκρανική Εθνοφρουρά, αλλά και θα επιτρέψει περιεχόμενο που εξυμνεί και προωθεί την ομάδα – αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο της δολοφονίας Ρώσων.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει επίσης εγείρει μια σειρά από ανησυχητικά ερωτήματα για τις δυτικές αντιπολεμικές φιγούρες: Πώς να αντιταχθεί κανείς στην ρωσική επιθετικότητα χωρίς να δώσει περισσότερα πολιτικά πυρομαχικά στις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ για την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης; Και πώς να ασκήσουμε κριτική και να αναδείξουμε τους ρόλους των δικών μας κυβερνήσεων στην δημιουργία της κρίσης χωρίς να φαίνεται ότι δικαιολογούμε τις ενέργειες του Κρεμλίνου; Ωστόσο, αυτό το νέο επικίνδυνο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης εγείρει ένα ακόμη δίλημμα: Πώς να εκφράζουμε τις απόψεις μας στο διαδίκτυο χωρίς να λογοκρίνονται;

Οι νέοι επικαιροποιημένοι κανόνες της Google είναι ασαφώς διατυπωμένοι και ανοιχτοί σε ερμηνείες. Τι συνιστά «εκμετάλλευση» ή «επιδοκιμασία» του πολέμου; Η συζήτηση για την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ ή την επιθετική εκστρατεία της Ουκρανίας κατά των ρωσόφωνων μειονοτήτων συνιστά ενοχοποίηση των θυμάτων; Και είναι η αναφορά στον επταετή εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι, πλέον παράνομη, σύμφωνα με την πολιτική της Google να μην επιτρέπει περιεχόμενο σχετικά με την Ουκρανία που επιτίθεται στους ίδιους τους πολίτες της;

Για κάποιους, η απάντηση σε ορισμένα τουλάχιστον από αυτά τα ερωτήματα πρέπει να είναι ένα εμφατικό «ναι».

Την Πέμπτη, ο δημοσιογράφος Χούμπερτ Σμιτς επιτέθηκε στον επί χρόνια αντιπολεμικό ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, κατηγορώντας τον ρητά ότι κατηγορεί τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία για την τύχη της. Ο Τσόμσκι έχει στο παρελθόν περιγράψει τις ρωσικές ενέργειες ως αναμφισβήτητα «ένα μεγάλο έγκλημα πολέμου, που κατατάσσεται μαζί με την εισβολή των στο Ιράκ και την εισβολή Χίτλερ-Στάλιν στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939». Ωστόσο, έχει επίσης προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα προκαλέσουν ρωσική απάντηση. Αν η Google κι άλλα μονοπώλια μεγάλης τεχνολογίας αποφασίσουν ότι η φωνή ενός διανοητικού γίγαντα όπως ο Τσόμσκι πρέπει να κατασταλεί, αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή επίσημης λογοκρισίας που δεν έχει ξαναγίνει από την παρακμή του Μακαρθισμού.

Παλιά προπαγάνδα, νέος Ψυχρός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με την Σοβιετική Ένωση κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, καθώς άρχισε να ξεσπά ο Ψυχρός , άρχισαν και οι επιθέσεις σε αποκλίνουσες φωνές. Η μεταπολεμική αντικομμουνιστική ώθηση ξεκίνησε σοβαρά το 1947, αφού ο πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν επέβαλε όρκο πίστης για όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις δύο εκατομμυρίων ανθρώπων διερευνήθηκαν, με τις αρχές να προσπαθούν να εξακριβώσουν αν ανήκαν σε «ανατρεπτικές» πολιτικές οργανώσεις.

Όσοι βρίσκονταν σε θέσεις επιρροής ελέγχθηκαν πιο επιθετικά, οδηγώντας σε εκκαθαρίσεις ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων. Πολλές από τις πιο διάσημες προσωπικότητες από τον κόσμο της ψυχαγωγίας, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο τραγουδιστής Πολ κατέστρεψαν την καριέρα τους λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. «Ο σοσιαλισμός ακυρώθηκε, η διαφωνία ακυρώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε πρόσφατα ο παρουσιαστής του Breakthrough News Μπράιαν Μπέκερ, προειδοποιώντας ότι αυτός ο νέος Ψυχρός με την και την Κίνα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα μακαρθική εποχή.

Ο παλιός Ψυχρός κατά της ς έληξε το 1991. Ωστόσο, ο νέος Ψυχρός αναμφισβήτητα ξεκίνησε 25 χρόνια αργότερα με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Στις 8 Νοεμβρίου 2016, η εκστρατεία της Κλίντον ισχυρίστηκε ότι το Κρεμλίνο είχε χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπλανητικών πληροφοριών, οδηγώντας στην νίκη του Τραμπ. Παρά την έλλειψη αδιάσειστων αποδείξεων, τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν αμέσως το μήνυμα της Κλίντον. Μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, η Washington Post δημοσίευσε ένα δημοσίευμα που ισχυριζόταν ότι εκατοντάδες ιστότοποι με ψεύτικες ειδήσεις είχαν ωθήσει τον Τραμπ να ξεπεράσει τα όρια και ότι μια αξιόπιστη ομάδα μη κομματικών ειδικών ερευνητών είχε δημιουργήσει έναν οργανισμό με την ονομασία ‘PropOrNot’ για να παρακολουθεί αυτή την προσπάθεια

Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλούσε εξελιγμένα «εργαλεία ανάλυσης του διαδικτύου», το ‘PropOrNot’ δημοσίευσε έναν κατάλογο με περισσότερους από 200 ιστότοπους που, όπως ισχυρίστηκε, ήταν «συνήθεις διακινητές ρωσικής προπαγάνδας». Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν ο εκδότης WikiLeaks, ιστότοποι που υποστηρίζουν τον Τραμπ, όπως το Drudge Report, ελευθεριακά εγχειρήματα όπως το Ron Paul Institute και το Antiwar.com, καθώς και πλήθος αριστερών ιστότοπων όπως οι Truthout, Truthdig και The Black Agenda Report. Η MintPress News περιλαμβανόταν επίσης στην λίστα. Παρόλο που υπήρχαν κάποιες προφανώς ψευδείς ιστοσελίδες, ο πολιτικός προσανατολισμός της λίστας ήταν προφανής για όλους: επρόκειτο για έναν κατάλογο με καταστήματα -δεξιά και αριστερά- που ασκούσαν σταθερά κριτική στο κεντρώο κατεστημένο της Ουάσινγκτον.

Ένα σίγουρο σημάδι ότι διαβάζετε ρωσική προπαγάνδα, υποστήριξε το ‘PropOrNot’, ήταν αν η πηγή επικρίνει τον Ομπάμα, την Κλίντον, το ΝΑΤΟ, τα «κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης» ή εκφράζει την ανησυχία της για έναν πυρηνικό πόλεμο με την . Όπως εξήγησε το PropOrNot, «η ρωσική προπαγάνδα δεν υποδηλώνει ποτέ ότι [η σύγκρουση με την ] θα οδηγήσει απλώς σε έναν Ψυχρό Πόλεμο 2 και την τελική ειρηνική ήττα της ς, όπως την τελευταία φορά».

Παρά την καταφανώς κακόγουστη λίστα, η οποία περιελάμβανε ακόμη και ιστοσελίδες δημοσιογράφων που έχουν βραβευτεί με Πούλιτζερ, το άρθρο της Washington Post έγινε viral, καθώς κοινοποιήθηκε εκατομμύρια φορές. Η λίστα του ‘PropOrNot’ στην συνέχεια ενισχύθηκε με σήμα από εκατοντάδες άλλα μέσα. Και παρά το γεγονός ότι ζητούσε την έρευνα και την καταστολή εκατοντάδων καταστημάτων τύπου Μακαρθισμού, το ‘PropOrNot’ αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποκαλύψει ποιοι ήταν, πώς χρηματοδοτούνταν ή οποιαδήποτε μεθοδολογία.

Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι δεν ήταν ένας ουδέτερος, καλοπροαίρετος ανεξάρτητος οργανισμός, αλλά δημιούργημα του Μάικλ Βάις, μη μόνιμου ανώτερου συνεργάτη της δεξαμενής σκέψης του ΝΑΤΟ, του Ατλαντικού Συμβουλίου. Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα του ‘PropOrNot’ έδειξε ότι ελέγχεται από το The Interpreter, ένα περιοδικό του οποίου ο Βάις είναι αρχισυντάκτης. Επιπλέον, ένας ερευνητής βρήκε δεκάδες παραδείγματα των λογαριασμών Twitter του ‘PropOrNot’ και του Weiss που χρησιμοποιούν την ίδια και πολύ ασυνήθιστη διατύπωση, γεγονός που υποδηλώνει έντονα ότι ήταν ένα και το αυτό. Έτσι, οι ισχυρισμοί περί τεράστιας [ξένης] κρατικής προπαγάνδας ήταν οι ίδιοι, η κρατική προπαγάνδα.

Η αντίδραση σε αυτή την ωμή εκστρατεία «προπαγάνδας για την προπαγάνδα» ήταν τόσο γρήγορη όσο και ευρεία. Στις αρχές του 2017, η Google ξεκίνησε το Project Owl, μια μαζική αναθεώρηση του αλγορίθμου της. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο καθαρά για ένα μέτρο για να σταματήσει τις ξένες ψευδείς ειδήσεις να καταλαμβάνουν το διαδίκτυο. Το κύριο αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν μια καταστροφική, ολονύκτια κατάρρευση της επισκεψιμότητας αναζήτησης σε υψηλής ποιότητας εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, πτώση από την οποία δεν ανέκαμψαν ποτέ.

Το MintPress News έχασε σχεδόν το 90% της οργανικής του επισκεψιμότητας αναζήτησης στο Google και το Truthout έχασε το 25%. Ιστοσελίδες που δεν ήταν στην λίστα του PropOrNot υπέστησαν επίσης καταστροφικές απώλειες. Το AlterNet παρουσίασε μείωση 63%, το Common Dreams 37% και το Democracy Now! 36%. Ακόμη και φιλελεύθερες πηγές που ασκούν μόνο μέτρια κριτική στο status quo, όπως το The Nation και η Mother Jones, τιμωρήθηκαν από τον αλγόριθμο. Η επισκεψιμότητα αναζήτησης της Google στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέκαμψε ποτέ και, σε πολλές περιπτώσεις, χειροτέρεψε.

Αυτό, για τον Μάρτιν, είναι ένδειξη της όλο και πιο στενής σχέσης μεταξύ της Σίλικον Βάλεϊ και των μυστικών υπηρεσιών. «Η Google άλλαξε οικειοθελώς τον αλγόριθμό της για να καταχωρήσει στο ιστολογικό οπισθόφυλλο όλα τα εναλλακτικά Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς καν να υπάρχει νόμος που να της δίνει εντολή να το κάνει» δήλωσε. Άλλοι κολοσσοί των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Facebook και το YouTube έκαναν παρόμοιες αλλαγές. Όλες «τιμώρησαν» τα εναλλακτικά Μέσα Ενημέρωσης και οδήγησαν τους ανθρώπους πίσω προς τις καθιερωμένες πηγές, όπως η Washington Post, το CNN και το FoxNews. Κατά συνέπεια αυξήθηκε εκ νέου η επιρροή της ελίτ στα Μέσα Επικοινωνίας, μια επιρροή που είχε μειωθεί λόγω της ανόδου του Διαδικτύου ως εναλλακτικού μοντέλου.

Η «εθνικοποίηση» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Από το 2016, έχουν ληφθεί διάφορα άλλα μέτρα για να τεθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπό την προστασία του κράτους εθνικής ασφάλειας. Αυτό προβλέφθηκε από τα στελέχη της Google Έρικ Σμιντ και Τζάρεντ Κοέν, οι οποίοι έγραψαν το 2013: «’Ο,τι ήταν η Λόκχιντ Μάρτιν για τον εικοστό αιώνα, θα είναι οι εταιρείες τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας για τον εικοστό πρώτο αιώνα».

Έκτοτε, η Google, η Microsoft, η Amazon και η IBM έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη του κρατικού μηχανισμού, υπογράφοντας συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την CIA και άλλους οργανισμούς για να τους παρέχουν υπηρεσίες πληροφοριών, εφοδιαστικής αλυσίδας και Πληροφορικής. Ο ίδιος ο Σμιντ ήταν πρόεδρος τόσο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την Τεχνητή όσο και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αμυντικής Καινοτομίας, φορείς που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν την Σίλικον Βάλεϊ να συνδράμει τον αμερικανικό στρατό με κυβερνο-όπλα, θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα όρια μεταξύ των μονοπωλίων της τεχνολογίας και της «μεγάλης» κυβέρνησης.

Ο Μπεν Ρέντα, ο σημερινός επικεφαλής της πολιτικής προϊόντων για προγραμματιστές της Google, έχει ακόμη στενότερη σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες. Από υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης πληροφοριών του ΝΑΤΟ, μετακινήθηκε στην Google το 2008. Το 2013, άρχισε να εργάζεται για το U.S. Cybercommand και το 2015 για την Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας (και τα δύο τμήματα του Υπουργείου Άμυνας). Παράλληλα, έγινε στέλεχος του YouTube, ανεβαίνοντας στον βαθμό του Διευθυντή Επιχειρήσεων.

Άλλες πλατφόρμες έχουν παρόμοιες σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Το 2018, το Facebook ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συνεργασία με το «Ατλαντικό Συμβούλιο», σύμφωνα με την οποία το τελευταίο θα βοηθούσε στην «επιμέλεια»της ροής ειδήσεων δισεκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως, αποφασίζοντας ποιες ήταν αξιόπιστες πληροφορίες και ποιες ψευδείς ειδήσεις. Το «Ατλαντικό Συμβούλιο» είναι το δεξί χέρι του ΝΑΤΟ και χρηματοδοτείται άμεσα από τη στρατιωτική συμμαχία. Πέρυσι, το Facebook προσέλαβε επίσης τον ανώτερο συνεργάτη του «Ατλαντικού Συμβουλίου» και πρώην εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Μπεν Νίμο ως επικεφαλής των Τομέα Πληροφοριών, δίνοντας τεράστιο έλεγχο της αυτοκρατορίας του σε νυν και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών ασφάλειας.

Το «Ατλαντικό Συμβούλιο» έχει επίσης διεισδύσει και στην διοίκηση του Reddit. Η Τζέσικα Ασούχ έγινε κατευθείαν από αναπληρώτρια διευθύντρια στρατηγικής για την Μέση Ανατολή στο «Ατλαντικό Συμβούλιο» διευθύντρια πολιτικής στην δημοφιλή υπηρεσία συγκέντρωσης ειδήσεων, κάνοντας μια απροσδόκητη κίνηση καριέρας που δεν πέρασε σχεδόν απαρατήρητη εκείνη την εποχή.

Επίσης, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η αποκάλυψη ενός ανώτερου στελέχους του Twitter ως εν ενεργεία αξιωματικού στην περιβόητη «77η Ταξιαρχία» του βρετανικού στρατού, μια μονάδα αφιερωμένη στον διαδικτυακό πόλεμο και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις. Το Twitter συνεργάστηκε έκτοτε με την αμερικανική κυβέρνηση και την δεξαμενή σκέψης ASPI, που χρηματοδοτείται από κατασκευαστές όπλων, για να βοηθήσει στην αστυνόμευση της πλατφόρμας του. Κατόπιν εντολών του ASPI, η πλατφόρμα Κοινωνικών Μέσων Ενημέρωσης έχει εκκαθαρίσει εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς με έδρα την Κίνα, την Ρωσία και άλλες χώρες που προκαλούν την οργή της Ουάσινγκτον.

Πέρυσι, το Twitter ανακοίνωσε επίσης ότι διέγραψε εκατοντάδες λογαριασμούς χρηστών για «υπονόμευση της πίστης στην συμμαχία του ΝΑΤΟ και την σταθερότητά του», μια δήλωση που προκάλεσε μεγάλη δυσπιστία σε όσους δεν παρακολουθούσαν στενά την «μετεξέλιξή» της από εταιρεία που υπερασπιζόταν την παρρησία λόγου σε εταιρεία που ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες.

Το πρώτο θύμα

Όσοι βρίσκονται στους διαδρόμους της εξουσίας καταλαβαίνουν καλά πόσο σημαντικό όπλο είναι οι κολοσσοί τεχνολογίας σε έναν παγκόσμιο πόλεμο πληροφοριών. Αυτό φαίνεται σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα και συντάχθηκε από διάφορα διευθυντικά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, οι πρώην διευθυντές της CIA Μάικλ Μορέλ και Λέον Πανέτα και ο πρώην διευθυντής της NSA ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς.

Στην επιστολή τους οι πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι η ρύθμιση ή η διάλυση των μονοπωλίων της Βig-Τech «θα παρεμποδίσει ακούσια την ικανότητα των αμερικανικών τεχνολογικών πλατφορμών να … αντιδράσουν στο Κρεμλίνο. Οι θα πρέπει να στηριχθούν στην δύναμη του τεχνολογικού τους τομέα για να διασφαλίσουν ότι η αφήγηση των γεγονότων διεθνώς διαμορφώνεται από τις και όχι από ξένους αντιπάλους» εξηγούν, καταλήγοντας ότι «η Google, το Facebook, το Twitter είναι όλο και πιο αναπόσπαστο κομμάτι των αμερικανικών διπλωματικών προσπαθειών και των προσπαθειών εθνικής ασφάλειας».

Σχολιάζοντας την επιστολή, ο γνωστός δημοσιογράφος αποκαλυπτικών άρθρων, Γκλεν Γκρίνγουολντ έγραψε:

«Με την διατήρηση όλης της εξουσίας στα χέρια της μικρής κουστωδίας των τεχνολογικών μονοπωλίων που ελέγχουν το διαδίκτυο και που έχουν αποδείξει εδώ και καιρό την αφοσίωσή τους στο αμερικανικό κράτος ασφαλείας, διασφαλίζεται η ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών των να διατηρούν ένα κλειστό σύστημα προπαγάνδας γύρω από ζητήματα πολέμου και μιλιταρισμού».

Οι έχουν συχνά στηριχθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκειμένου να ελέγξουν το μήνυμα και να προωθήσουν την αλλαγή καθεστώτος σε χώρες-στόχους.

Λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Νικαράγουα τον Νοέμβριο, το Facebook διέγραψε τους λογαριασμούς εκατοντάδων κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών της χώρας, οι οποίοι υποστήριζαν την αριστερή κυβέρνηση των Σαντινίστας. Όταν αυτοί επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν μέσω Τwitter για την απαγόρευση, αναρτώντας βίντεο στα οποία εμφανίζονται οι ίδιοι να εκφωνούν μηνύματά τους, προκειμένου να αποδείξουν πως δεν ήταν bots ή «μη αυθεντικοί» λογαριασμοί, όπως είχε ισχυριστεί ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Facebook, Νίμο, οι λογαριασμοί τους στο Twitter απαγορεύτηκαν επίσης, κάνοντας τους παρατηρητές της υπόθεσης να αποκαλέσουν το φαινόμενο «διπλό χτύπημα».

Εν τω μεταξύ, το 2009, το Twitter συναίνεσε σε αίτημα των να καθυστερήσει την προγραμματισμένη συντήρηση της εφαρμογής του (η οποία θα απαιτούσε την απενεργοποίησή της), επειδή ακτιβιστές υπέρ των ΗΠΑ στο Ιράν χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να υποδαυλίσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει όλους τους επαίνους υπέρ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολειμάνι από πολλές πλατφόρμες του, συμπεριλαμβανομένων του Instagram και του WhatsApp. Ο Σουλεϊμανί,η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στο Ιράν, είχε δολοφονηθεί σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ. Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση και μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση Τραμπ είχε κηρύξει τον Σουλεϊμανί και την στρατιωτική του ομάδα ως τρομοκράτες, το Facebook εξήγησε: «Λειτουργούμε σύμφωνα με τους νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον χαρακτηρισμό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ του Σώματος των Φρουρών της ς του Ιράν και της ηγεσίας του». Αυτό σήμαινε ότι οι Ιρανοί δεν μπορούσαν να μοιραστούν την άποψη της πλειοψηφίας μέσα στην χώρα τους, ακόμη και στην γλώσσα τους, εξαιτίας μιας απόφασης που ελήφθη στην Ουάσινγκτον από μια εχθρική προς αυτούς κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το μήνυμα της Google προς τους δημιουργούς σχετικά με την εξύβριση της Ουκρανίας ως θύματος ή τον ευτελισμό και την επιδοκιμασία της βίας είναι μια ευθεία απειλή, ακολουθήστε την γραμμή ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες. Παρόλο που συνεχίζουμε να θεωρούμε τα τεχνολογικά μονοπώλια όπως η Google, το Twitter και το Facebook ως ιδιωτικές εταιρείες, το συντριπτικό τους μέγεθος και η αυξανόμενη εγγύτητά τους με το κράτος εθνικής ασφάλειας σημαίνει ότι οι ενέργειές τους ισοδυναμούν με κρατική λογοκρισία.

Παρόλο που οι ψευδείς ειδήσεις, (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την Ρωσία), εξακολουθούν να αποτελούν πραγματικό πρόβλημα, αυτές οι νέες δράσεις έχουν πολύ λιγότερη σχέση με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ή την άρνηση εγκλημάτων πολέμου και πολύ περισσότερο με την αποκατάσταση του ελέγχου της ελίτ στο πεδίο της επικοινωνίας.

Αυτοί οι νέοι κανόνες δεν θα εφαρμοστούν στα εταιρικά Μέσα Ενημέρωσης που υποβαθμίζουν ή δικαιολογούν την αμερικανική επιθετικότητα στο εξωτερικό, αρνούνται τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου ή κατηγορούν τους καταπιεσμένους λαούς, όπως οι Παλαιστίνιοι ή οι Υεμενίτες για την κατάστασή τους, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογίες για να απαξιώσουν, να υποβιβάσουν, να διαγράψουν ή ακόμη και να εξαφανίσουν φωνές που επικρίνουν τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Στον πόλεμο, λένε, η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα.

@ Alan Macleod /mintpressnews.com/2022

photo | Image by MintPresss News

Ο Alan MacLeod είναι Ανώτερος Συντάκτης Προσωπικού για το MintPress News. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2017, δημοσίευσε δύο βιβλία: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News και Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, καθώς και μια σειρά ακαδημαϊκών άρθρων. Έχει επίσης συνεισφέρει στα FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine και Common Dreams.

Πηγή…

5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x