Ο Καλλικράτης και ο “Καλλικράτης”

Ο Καλλικράτης και ο “Καλλικράτης”0 0 ψήφοι
Article Rating

Στο προηγούμενο εγχείρημα συνένωσης των κοινοτήτων σε δήμους δόθηκε το κωδικό όνομα “Καποδίστριας“.  Ήταν άλλωστε όραμα του πρώτου κυβερνήτη τούτης της γης να δώσει μεγαλύτερη πνοή στην επαρχία μέσω της δημιουργίας ισχυρότερων δήμων.

Αυτή τη φορά δίνεται το κωδικό όνομα “Καλλικράτης“. Για ποιου τη χάρη όμως; Του αρχιτέκτονα ο οποίος κατασκεύασε τον Παρθενώνα παρέα με τον Ικτίνο; Τη σχέση είχε όμως αυτός με τη διοίκηση; Φαίνεται λίγο
δύσκολο…

Υπάρχει ωστόσο και κάποιος άλλος Καλλικράτης που ήταν μάλιστα και πολιτικός. Ο Καλλικράτης αυτός έζησε το 2ο αιώνα π.Χ. και έτυχε να κυβερνά το μεγαλύτερο κοινό της εποχής του: την Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Την περίοδο εκείνη πολλές περιοχές είχαν δημιουργήσει τέτοια κοινά όπως η Αιτωλία, η Βοιωτία και η Ήπειρος. Στόχος των συμπολιτειών ήταν να δυναμώσει μέσω της συνεργασίας πολλές μικρές αδύναμες πόλεις. Όπως η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει την αυτοδιοίκηση με την συγχώνευση των δήμων σε μεγαλύτερους και την απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες. Όμως, ο Καλλικράτης δεν δημιούργησε την Αχαϊκή Συμπολιτεία. Ούτε έμεινε γνωστός για κάτι καλό. Για την ακρίβεια μισήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άρχοντα της Συμπολιτείας… Και έμεινε γνωστός για την απομάκρυnση 1000 πολιτικών του αντιπάλων από την πολιτική σκηνή για 17 χρόνια…

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ίσως το κωδικό όνομα της κυβερνητικής προσπάθειας να μην είναι τελικά και το καλύτερο. Από την άλλη, ίσως είναι το καλύτερο αφού με τον “Καλλικράτη” θα απομακρυνθούν εκατοντάδες δήμαρχοι και νομάρχες!
It's the Kallicratean way…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x