Στο φως το άγαλμα της Ήρας του Δίου

Στο φως το άγαλμα της Ήρας του Δίου


0 0 ψήφοι
Article Rating

 
Το άγαλμα της ς που ως πάρεδρος θεός καθόταν δίπλα στον Δία μέσα στον λατρευτικό ναό του Δίου, είναι το νέο εύρημα του μεγαλύτερου αρχαιολογικού πάρκου στην αρχαία πόλη των Μακεδόνων.

Η ένθρονη που χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό σε τείχος των παλαιοχριστιανικών χρόνων…
συμπληρώνει την «Τριάδα του Καπιτωλίου» γύρω από την οποία Έλληνες και Ρωμαίοι λάτρευαν τον Δία ως υπέρτατο θεό στον ομώνυμο ιερό χώρο με θυσίες, κοινά γεύματα και προσευχές.

Το καθιστό γυναικείο άγαλμα του 2ου μ. Χ. αιώνα καθώς και ιωνικά γείσα εντοπίστηκαν πρόσφατα κατά τη διάνοιξη αρχαιολογικού περιπάτου 2 χιλιομέτρων, σε διατείχισμα – τείχος δηλαδή, πάχους 2,30 μέτρων, που χτίστηκε μέσα στην αρχαία πόλη στα παλαιοχριστιανικά χρόνια για να προστατευθούν από τους έξωθεν κινδύνους.

Η μητριαρχική ακέφαλη μορφή, ντυμένη με πλούσια πτυχωμένο χιτώνα και λεπτοϋφασμένο ιμάτιο, κάθεται σε θρόνο με αετωματική ράχη. Στα πόδια φοράει σπάνια σανδάλια με τριπλό κάττυμα, ενώ ο χιτώνας της αφήνει με χάρη ορατό ένα ελάχιστο τμήμα του ώμου.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η σύγκριση του έργου αυτού με το λατρευτικό άγαλμα του ένθρονου ακέφαλου Διός Υψίστου που βρέθηκε το 2003 στο Δίον είναι αποκαλυπτική: το μέγεθος σε φυσικές σχεδόν διαστάσεις, το υλικό (μάρμαρο) και η τεχνοτροπία είναι ίδια με εκείνη του Διός Υψίστου και αποδίδονται στο ίδιο καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Η εντειχισμένη θεά ήταν ένα ανέλπιστο αλλά αναμενόμενο εύρημα. Την εικόνα ωστόσο της «Τριάδας του Καπιτωλίου» θα συμπληρώσει το άγαλμα της ς που αναζητείται στον αρχαιολογικό χώρο. Έχει ιδιαίτερη σημασία για τη λατρεία του Δία ως υπέρτατου θεού τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους, οι οποίοι στο πρόσωπό του λάτρευαν το δικό τους Ύψιστο, τον Δία του Καπιτωλίου», εξηγεί ο κ. Παντερμαλής.

Πηγή: mythiki-anazitisi


Link…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x