Όταν σκέπτεσαι το μέλλον, θυμήσου ότι όλες οι καταστάσεις εξελίσσονται όπως εξελίσσονται, ανεξάρτητα από το πώς αισθανόμαστε γι’ αυτές. Οι ελπίδες και οι φόβοι μας είναι εκείνα που μας ταλαντεύουν, όχι τα ίδια τα γεγονότα.
Οι απείθαρχοι άνθρωποι, οδηγούμενοι από τις προσωπικές τους αντιπάθειες και συμπάθειες, αναζητούν συνέχεια σημάδια που ενδυναμώνουν τις ανεξέταστες γνώμες και απόψεις τους. Τα γεγονότα καθεαυτά είναι απρόσωπα, ωστόσο οι συνετοί άνθρωποι μπορούν οπωσδήποτε και πρέπει να ανταποκρίνονται προς αυτά με ευεργετικούς τρόπους.
Αντί να προσωποποιείς το γεγονός (“Αυτός είναι ο θρίαμβός μου”, ή “Εκείνο ήταν το μεγάλο λάθος μου”, ή “Αυτή είναι η πικρή αποτυχία μου”) και να εξάγεις ολέθρια συμπεράσματα για τον εαυτό σου ή για την ανθρώπινη φύση, κοίταξε πώς να χρησιμοποιήσεις ορισμένες πλευρές του γεγονότος για χρήσιμο σκοπό. Υπάρχει κάποιο λογότερο -από- φανερό όφελος κρυμμένο μέσα στο γεγονός το οποίο ένα εξασκημένο μάτι μπορεί να διακρίνει; Δώσε προσοχή’ γίνε ανιχνευτής. Ίσως υπάρχει ένα μάθημα που μπορείς να εξάγεις και να το χρησιμοποιήσεις σε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.
Σε οποιαδήποτε περιστατικά, όσο φριχτά κι αν φαίνονται, δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να ψάξουμε για την κρυμμένη σε αυτά ευκαιρία. Το να μην κάνουμε κάτι τέτοιο, σημαίνει έλλειψη φαντασίας. Αλλά το να αναζητάς τις ευκαιρίες στις καταστάσεις αυτές χρειάζεται μεγάλο θάρρος, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σου θα εξακολουθούν να ερμηνεύουν τα γεγονότα με τους πιό χοντροειδείς τρόπους’ επιτυχία ή αποτυχία, καλό ή κακό, σωστό ή λάθος. Αυτές οι απλοικές, πολωμένες κατηγορίες, επισκιάζουν περισσότερο δημιουργικές -και χρήσιμες- ερμηνείες των γεγονότων οι οποίες είναι πολύ πιό επωφελείς κι ενδιαφέρουσες!
Ο συνετός άνθρωπος γνωρίζει ότι να προεκβάλεις τις ελπίδες και τους φόβους σου στο μέλλον είναι άσκοπο. Αυτό οδηγεί μόνο στο σχηματισμό μελοδραματικών εικόνων στο μυαλό σου και σε χάσιμο χρόνου.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να συγκατατίθεται κανείς παθητικά προς το μέλλον και σε ό,τι αυτό περιέχει. Απλά με το να μην κάνει κανείς τίποτα δεν αποφεύγει τον κίνδυνο, αλλά τον αυξάνει.
Υπάρχει χώρος για συνετό σχεδιασμό και για το να κάνεις πρόβλεψη για καταστάσεις που θα έρθουν. Η κατάλληλη προπαρασκευή για το μέλλον συνίσταται στη δημιουργία καλών προσωπικών συνηθειών. Αυτό γίνεται με το να επιδιώκεις ενεργητικά το αγαθό σε όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινής σου ζωής και με το να εξετάζεις τακτικά τα κίνητρά σου, για να βεβαιωθείς ότι είναι ελεύθερα από τα δεσμά φόβου, της πλεονεξίας και της νωθρότητας. Αν το κάνεις αυτό, δεν θα δεχθείς ραπίσματα από εξωτερικά γεγονότα.
Αντί να εξαπατάς τον εαυτό σου σκεπτόμενος ότι μπορείς να μετατρέψεις τα εξωτερικά γεγονότα, εξάσκησε τις προθέσεις σου. Αν σε βοηθά το να προσεύχεσαι ή το να κάνεις βαθειά περισυλλογή, κάνε τα, χωρίς άλλο. Αλλά αν η εφαρμογή της λογικής σου δεν έχει προσφέρει τις αναμενόμενες απαντήσεις, μετά την εξάντληση άλλων μέσων, ζήτησε τη θεία φώτιση.
Ποιό είναι το “καλό” γεγονός; Ποιό είναι το “κακό” γεγονός; Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει! Ποιός είναι ο καλός άνθρωπος; Εκείνος που επιτυγχάνει την ηρεμία, έχοντας αποκτήσει τη συνήθεια να ρωτά σε κάθε ευκαιρία, “ποιό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνω τώρα;”
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ