Τι ήταν η περικεφαλαία της Αθηνάς που είχε χώρο για μαχητές 100 πόλεων;

Τι ήταν η περικεφαλαία της Αθηνάς που είχε χώρο για μαχητές 100 πόλεων;


5 2 ψήφοι
Article Rating

Μελετήστε, όχι διαβάστε απλώς. Μελετήστε τα ιερά κείμενα των προγόνων μας, από άλλη οπτική γωνία. Όχι με τον τρόπο που μας τα δίδαξαν και ξεκλειδώστε τις πληροφορίες που “κρύβουν”.

Τις πληροφορίες που αιώνες τώρα, δεν μας άφησε να προσέξουμε το κάθε δόγμα. Και έτσι χαθήκαμε στην λήθη ξεχνώντας την καταγωγή μας. Υποτιμήσαμε και την Ελληνική Παράδοση, την Ελληνική . Στην οποία είναι καταχωρημένο όλο το ουράνιο παρελθόν μας, αλλά και όλη η ξεχασμένη, η απώτατη ιστορία του πλανήτη.

Την μας, μας την δίδαξαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να την εκλάβουμε σαν παραμύθι και κάποια άλλη μυθολογία, ξένη, είναι μέρος της επίσημης θρησκείας των σημερινών Ελλήνων… Δεν θα επεκταθώ επ' αυτού διότι θα ξεφύγω από το θέμα, και δεν θέλω πολύ να παρασυρθώ από τις σκέψεις μου…

Στο θέμα λοιπόν. Σας παραπέμπω σε ένα σημείο (από τα πολλά που δίνουν τροφή για σκέψη) της Ιλιάδος του Ομήρου, στην Ραψωδία Ε' και στους στίχους 743-744.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«κρατί δ' επ'αμφίφαλον κυνέην θέτο τετραφάληρον χρυσείην, εκατό πολίων πρυλέεσσ' αραρυίαν»

Νεοελληνική απόδοσις: Στο κεφάλι της (η ) φόρεσε τετρακέρατη περικεφαλαία με λοφίο χρυσαφένια, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΕΣ ΕΚΑΤΟ ΠΟΛΕΩΝ.

Τι περικεφαλαία ήταν αυτή; Γνωρίζοντας ότι ο Όμηρος ξέρει παρά πολύ καλά τι λέει, εξάγεται το συμπέρασμα ότι κάτι άλλο εννοεί.


Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να θυμάστε τα παρακάτω από τον Σαλλούστιο τον νεοπλατωνικό φιλόσοφο του +4ου αιώνος, από το έργο του “Περί Θεών και Κόσμου”.

ΑΝ ΚΡΥΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ, ΑΠΟΤΡΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Το πρώτο όφελος που έχουμε από τους μύθους είναι ότι πρέπει να αναζητούμε να μην αφήνουμε το νου μας να μένει αργός.

Ότι οι μύθοι είναι θεϊκοί φαίνεται από εκείνους που τους χρησιμοποίησαν.

Τους μύθους χρησιμοποίησαν θεόληπτοι ποιητές, οι καλύτεροι των φιλοσόφων, όσοι θέσπισαν μυστήρια και οι ίδιοι οι στους χρησμούς.

Το γιατί όμως οι μύθοι είναι θεϊκοί πρέπει να το ερευνήσει η Φιλοσοφία. Επειδή κάθε όν χαίρεται με ότι είναι όμοιό του και αποστρέφεται τα ανόμοιά του, πρέπει και οι ιστορίες για τους Θεούς να είναι όμοιες με τους Θεούς, ώστε να γίνουν άξιες της θεϊκής ουσίας και να γίνουν οι ευμενείς προς εκείνους που τις διηγούνται: τούτο θα επιτευχθεί μόνο με τους μύθους.

Οι μύθοι παρουσιάζουν τους ίδιους και την αγαθότητα των Θεών -σύμφωνα πάντα με τον διαχωρισμό ανάμεσα στο ρητό και το άρρητο, το αφανές και το φανερό, το σαφές και το κρυφό. Εφόσον, όπως ακριβώς οι έχουν κάνει κοινά για όλους τα αγαθά των αισθήσεων, τα αγαθά όμως της νόησης τα έχουν δώσει μόνο στους σοφούς, έτσι και οι μύθοι λένε σε όλους ότι υπάρχουν οι , ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ.

Παρουσιάζουν επίσης και τις ενέργειες των Θεών. Διότι μπορούμε να ονομάσουμε και τον Κόσμο Μύθο, όπου σώματα και πράγματα είναι ορατά, αλλά ψυχές και νόες είναι κρυφοί.

Επιπλέον, αν θέλεις να διδάξεις σε όλους την αλήθεια για τους Θεούς, από τη μια ΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ, από την άλλη ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΒΑΡΕΘΟΥΝ.

ΕΝΩ ΑΝ ΚΡΥΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ, ΑΠΟΤΡΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Τελικά τι ήταν η «περικεφαλαία» της ς που περιγράφει ο Όμηρος,

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΕΣ ΕΚΑΤΟ ΠΟΛΕΩΝ;;;

Σείριος – enneaetifotos, diadrastika

Πηγή …

5 2 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Iason Yannis Schizas
Iason Yannis Schizas
22/12/2022 12:49 πμ

Η αποκάλυψη ενός “κλειδιού” της ιερής μυθολογίας δεν προσδιορίζει πάντα ποια είναι η “πόρτα” που ανοίγει και τι κόσμος αλήθειας βρίσκεται να ξεκλειδωθεί και αποκαλυφθεί όταν την ανοίξεις.

Η μυθολογία κρατάει τα κλειδιά ως μνήμη και δίνει τις αφορμές να χρησιμοποιηθούν από την φιλοσοφία.

Η φιλοσοφία είναι μέσα σου και μέσα σε όλους μας ως μηχανισμός της τάσης μας να ψάξουμε και να θυμηθούμε. Ο βαθμός και η ένταση που εκδηλώνεται η φιλοσοφία στον κάθε έναν από εμάς είναι ιδιαίτερος σε ένταση και επιμονή.

Η εκδήλωση του βαθμού φιλοσοφίας μέσα μας καθώς και το ερωτικό ερέθισμα των κλειδιών που λαμβάνουμε, σπάει το φράγμα της λήθης που έχουμε υποστεί ανάμεσα στις ενσαρκώσεις μας και επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στην γνώση του κάθε μυστικού περί της λειτουργίας του σύμπαντος κόσμου, ορατού και αόρατου.

Με μια φράση, το άρθρο καλεί όλες τις ψυχές να βρουν την απάντηση για την περικεφαλαία και να θυμηθούν μέσα από την ανάμνηση που είναι η γνώση.

Αυτή η γνώση/ανάμνηση δεν είναι γραμμένη σε site ή βιβλία απαραίτητα. Μπορεί να έρθει ως έμπνευση ή όνειρο ή διαλογισμό ή άλλη πνευματική εργασία, επειδή ψάχνεις την απάντηση και σε απασχολεί να την βρεις.

1
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x