Την αναστήλωση του Ασκληπιείου Επιδαύρου δρομολόγησε το ΥΠΠΟΤ

Την αναστήλωση του Ασκληπιείου Επιδαύρου δρομολόγησε το ΥΠΠΟΤ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ένα τεράστιο εγχείρημα καλούνται, για άλλη μία φορά, οι αρχαιολόγοι να φέρουν σε πέρας. Πρόκειται για την αναστήλωση του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και προβλέπει παρεμβάσεις στη Θόλο, στη δίοδο του αρχαίου Σταδίου και στον ναό του Ασκληπιού.

Όπως, όμως, ισχύει για τα περισσότερα έργα που προγραμματίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της αναστήλωσης είναι η εξασφάλιση, μέσω του ΕΣΠΑ, 3 εκατ. ευρώ.

Η Θόλος, το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζεται από τρεις ομόκεντρους κυκλικούς δακτύλιους, ενώ διαθέτει δύο, κυκλικές επίσης, κιονοστοιχίες: την εξωτερική με 26 δωρικούς κίονες και την εσωτερική με 14, που έχουν κορινθιακά κιονόκρανα.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, θα αποκατασταθούν επτά από τους κίονες της πρώτης (οι δύο μάλιστα στο αρχικό τους ύψος) και επτά από τους κίονες της δεύτερης. Επεμβάσεις θα γίνουν και στον τοίχο του σηκού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Σύμφωνα με το Βήμα, στο χώρο του Σταδίου, οι εργασίες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση αφενός της θολωτής διόδου, η οποία έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές εξαιτίας του παγετού και της υγρασίας, και αφετέρου των κερκίδων που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του.

Τέλος, στον ναό του Ασκληπιού, η επέμβαση είναι μικρή και περιορίζεται στην αποκατάσταση του πρώτου δόμου της κρηπίδας του.

Newsroom ΔΟΛ


Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x