Το βραβείο Καινοτομίας του Bloomberg απομενήθηκε στη πόλη των Αθηνών γα την πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά»

Το βραβείο Καινοτομίας του Bloomberg απομενήθηκε στη πόλη των Αθηνών γα την πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά»


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σπουδαία διεθνή διάκριση πέτυχε η Αθήνα,καθώς, ο όμιλος Bloomberg απένειμε στην ελληνική πρωτεύουσα βραβείο καινοτομίας, το οποίο, μεταφράζεται και σε δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων.

Το Bloomberg Philanthropies απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία καινοτομίας, τα οποία συνοδεύονται με μεγάλη δωρεά χρημάτων και η Αθήνα βρέθηκε για το 2014 ανάμεσα στις πέντε πόλεις που βραβεύθηκαν. Το μεγάλο βραβείο που συνοδεύεται από έπαθλο 5 εκατομμυρίων ευρώπήγε στην Βαρκελώνη και στην πρόταση των Καταλανών για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας βοήθειας ηλικιωμένων, η οποία θα ονομάζεται «Δίκτυο Εμπιστοσύνης».

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν σε τέσσερις πόλεις, στην Αθήνα, στον βρετανικό δήμο Κίρκλις, στη Στοκχόλμη και στη Βαρσοβία, οι οποίες θα λάβουν από μια δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερες από 150 πόλεις από 28 χώρες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η Αθήνα βραβεύθηκε γα την πλατφόρμα «Συν», η οποία στοχεύει στο να διευκολύνει και να δικτυώσει ομάδες πολιτών που οργανώνουν δράσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.

«Η καταστροφική οικονομική κρίση» αναφέρει το Bloomberg «έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας, τις υποδομές, αλλά και τη ζωή στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Η Αθήνα θα δημιουργήσει μια online πλατφόρμα που να συνδέει τις νέες δυναμικές προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών με τοπικούς θεσμούς και την τοπική κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν συλλογικά λύσεις για τα προβλήματα, βάζοντας σταθερά θεμέλια και αναπτύσσοντας βιώσιμες πολιτικές για την αναβίωση της Αθήνας».


Η πλατφόρμα «Συν» που έχει δημιουργηθεί από τον δήμο Αθηναίων, είναι εδώ και έναν περίπου χρόνο στον «αέρα» προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους Αθηναίους που αναλαμβάνουν δράση να καταχωρήσουν τις δραστηριότητές τους και να ενημερωθούν για όλες τις υπόλοιπες. Εκτός από την διαδικτυακή παρουσία το «Συν» έχει και φυσική παρουσία σε έναν χώρο στην πλατεία Βαρβακείου, ο οποίος λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, οργάνωσης και υλοποίησης δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Μάλιστα στην πλατφόρμα synathina.gr φιλοξενεί έναν χάρτη με τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, αλλά φιλοξενεί και μια αναλυτική κατηγοριοποίηση για τις διαφορετικές δραστηριότητες:

Αλληλεγγύη
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ομάδες που δίνουν ρούχα, φροντίζουν άπορους και άστεγους και –γενικά- αδύνατες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης δράσεις σχετικές με την υγεία, παροχή φαρμάκων κλπ καθώς και δράσεις σχετικές με την διατροφή και την κουζίνα.

Αστικές Παρεμβάσεις, δράσεις σε γειτονιές
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ομάδες που οργανώνουν και υλοποιούν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, συνεργάζονται με πολίτες για την αναβάθμιση κτηρίων ή μιας γειτονιάς και κάνουν αρχιτεκτονικές προτάσεις!

Διαδρομές
Πρόκειται για ομάδες και δράσεις που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε πολίτες, επισκέπτες ή τουρίστες σε αξιοθέατα ή που οργανώνουν περιηγήσεις σε γειτονιές.

Δικτύωσης
Ομάδες που δρουν για να συντονίσουν δράσεις και πρωτοβουλίες άλλων ομάδων ή πολιτών.

Εκπαίδευση, Μάθηση
Σε αυτή την ενότητα οι ομάδες υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσης και στην υποστήριξη πολιτών όπως δωρεάν μαθήματα, φροντιστήρια για παιδιά από άπορες οικογένειες και σεμινάρια για άνεργους. Περιλαμβάνει επίσης ομάδες και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν εκδηλώσεις με επιστημονικό ενδιαφέρον (μαθηματικά, φιλοσοφία, ψυχολογία κλπ)

Παιδί
Οι δράσεις αυτές στρέφονται γύρω απο τα παιδιά! Αφορούν αναπλάσεις και διαμόρφωση παιδικών χώρων, οργάνωση παιχνιδιών στη γειτονιά και σχολικών εκδηλώσεων. Περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις που οργανώνουν Σύλλογοι Γονέων

Περιβάλλον
Ειναι εθελοντικές δράσεις ομάδων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι δενδροφυτεύσεις, οι καθαρισμοί, οι πράσινες στέγες κλπ. Επίσης πρωτοβουλίες φιλόζωων, συναντήσεις συλλόγων με τοπικό χαρακτήρα κλπ

Πολιτισμός
ομάδων για την ανάδειξη του πολιτισμού μας όπως μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορός κλπ, αθλητικές δράσεις όπως ποδηλατοδρομίες, τουρνουά ομαδικών αθλημάτων κλπ καθώς και δράσεις διαφορετικότητας όπως ethnic cuisine κ.α.

Το βραβείο Καινοτομίας του Bloomberg απομενήθηκε στη πόλη των Αθηνών γα την πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά»

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x