Το ισπανικό χωριό που βρήκε τη λύση στην ανεργία!

Το ισπανικό χωριό που βρήκε τη λύση στην ανεργία!


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τα πάντα τριγύρω μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Αυτό, όμως, το χωριό… αντιστέκεται. Ένα είδος «γαλατικού χωριού», η Μαριναλέδα στην Ισπανία, που αντιστέκεται ακόμη στους «Ρωμαίους κατακτητές» της εποχής, στα οικονομικά προβλήματα και την ανεργία.

Η Ισπανία δοκιμάζεται άγρια από αυτά τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τη μοίρα της υπόλοιπης Ευρώπης. Αλλά οι περίπου 2.800 κάτοικοι αυτού του χωριού στην Ανδαλουσία δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες, καθώς ζουν σε έναν μικρό «παράδεισο».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η Μαριναλέδα έχει μηδενική ανεργία, αλλά και εγκληματικότητα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία 34 χρόνια δεν υπάρχουν αστυνομικοί

στο χωριό – απόφαση από την οποία εξοικονομούνται 350.000 ευρώ το χρόνο!

Σύμφωνα με το δήμαρχο, στη Μαριναλέδα εφαρμόζεται ένα είδος συμμετοχικής δημοκρατίας. Κάθε εργαζόμενος αμείβεται με 1.200 ευρώ το μήνα, δουλεύοντας 6,5 ώρες κάθε ημέρα. Το ίσο ημερομίσθιο ισχύει είτε πρόκειται για κάποιον που εργάζεται στα κτήματα του χωριού, καλλιεργώντας όσπρια και λαχανικά, είτε πρόκειται για υπάλληλο του τοπικού εργοστασίου επεξεργασίας των προϊόντων.

Οι κάτοικοι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για τα υψηλά ενοίκια – τα σπίτια παραχωρούνται για 15 ευρώ το μήνα – ενώ για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί κοστίζουν στους γονείς 12 ευρώ το μήνα. Τα συγκεκριμένα έσοδα δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται στο συνεταιρισμό ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


«Η γη ανήκει σε όλους και όχι στους λίγους. Η γη δεν πωλείται ούτε αγοράζεται! Εφαρμόζουμε ένα είδος συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου όλοι μαζί κάνουμε συνελεύσεις και αποφασίζουμε για όλα τα θέματα που μας αφορούν: από τους φόρους έως τις δημόσιες δαπάνες, τις επενδύσεις μας, την εργασία αλλά και την κοινωνική πολιτική και την πρόνοια», έχει εξηγήσει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Σάντσεζ Γκορντίγιο, ο 54χρονος καθηγητής ιστορίας που από το 1979 εκλέγεται δήμαρχος.

http://www.iefimerida.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x