Το Λούβρο επεκτείνεται με νέο μουσείο στη Βόρεια Γαλλία

Το Λούβρο επεκτείνεται με νέο μουσείο στη Βόρεια Γαλλία


0 0 ψήφοι
Article Rating

Βλέπεις τις φωτογραφίες, μέρα, νύχτα, στη βροχή, με κόσμο, χωρίς, τα έργα, την ατμόσφαιρα, και θέλεις να πας. Tα επίσημα εγκαίνια έγιναν.

Οι πόρτες για το κοινό θα ανοίξουν στις 12 Δεκεμβρίου. Θέλεις να ψάξεις να βρεις πού είναι η Λενς, 75 λεπτά με το γρήγορο τρένο, το TGV, από Παρίσι, 50 χιλιόμετρα από τα βελγικά σύνορα. Το Λούβρο, ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία διεθνώς, απέκτησε καινούργια πτέρυγα. Λούβρο στο Παρίσι, τώρα και στη Λενς…

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η Λενς είναι μια

πρώην πόλη ανθρακωρύχων στη Βόρεια Γαλλία. Εχει περάσει μια δεκαετία από την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρίν, δήλωνε ότι οι θησαυροί του Λούβρου δεν θα έπρεπε να εκτίθενται μόνο στους Παριζιάνους και τους τουρίστες…

Η τοποθεσία που επελέγη τελικά για το μικρό αδερφάκι του Λούβρου, αντί για τη Βουλώνη και την Αμιένη, ήταν η Λενς. Ο πρόεδρος του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ, παραδέχεται ότι ακόμη και στη Γαλλία υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πού είναι η Λενς. «Αλλά είμαι σίγουρος ότι η Λενς είναι το σωστό μέρος. Το savoir-faire του Λούβρου είναι για ολόκληρο το έθνος».

Πριν από δύο χρόνια, το Πομπιντού του Παρισιού άνοιξε νέο παράρτημα στο Μες στην ανατολική Γαλλία. Το Λούβρο ακολουθεί την ίδια τακτική, αν και ο πρόεδρος του μουσείου λέει ότι η επιλογή της Λενς είναι πιο φιλόδοξη. «Αυτή η πόλη καταστράφηκε δύο φορές – στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όταν έκλεισε το ανθρακωρυχείο τη δεκαετία του 60. Το να πηγαίναμε κάπου όπως η Aix-en-Provence, με εμφανή τουριστική κίνηση, θα ήταν ανούσιο. Αυτή είναι η αφετηρία για εμάς».


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του μουσείου, χιλιάδες επισκέπτες θα πάνε από το Βέλγιο και την , όπως και από τη Γερμανία και την Αγγλία. Η νέα γκαλερί έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες SANAA (Sejima & Nishizawa and Associates) που έχουν αποσπάσει βραβείο Pritzker. Τα ασημένια γκρι κτίρια εντυπωσιάζουν για την απλότητά τους. Το συνολικό κόστος δεν ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Λουαρέτ λέει πως τα σχέδια δεν είχαν στόχο να εντυπωσιάσουν όπως συνέβη με το Γκουγκενχάιμ του Φρανκ Γκέρι στο Μπιλμπάο πριν από 15 χρόνια. «Είμαι πολύ χαρούμενος με πιο απλά κτίρια. Στη Λενς έχουμε ένα μουσείο με τοίχους και φεγγίτες\u0387 είναι ακριβώς αυτό που ήθελα».

Η Galerie du Temps του μουσείου φιλοξενεί περίπου 200 έργα που επελέγησαν από το Λούβρο του Παρισιού. Ο πρόεδρος του μουσείου επιμένει ότι το Λενς δεν θα έχει έργα τέχνης από τις αποθήκες του Λούβρου. «Αντίθετα, μόνο αριστουργήματα». Το κυρίαρχο κομμάτι του Louvre-Lens είναι το έργο «Η ελευθερία οδηγεί τον λαό» του Ντελακρουά (1830).

Στο Louvre-Lens αναμένονται 500.000 επισκέπτες τον χρόνο, ενώ στο Παρίσι πηγαίνουν 9 εκατομμύρια. Για αρχή, η είσοδος στην μόνιμη συλλογή θα είναι ελεύθερη. Με τον καιρό, έργα τέχνης από το Λούβρο του Παρισιού θα μένουν στη Λενς για μήνες ή και χρόνια. Μοναδική εξαίρεση η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η οποία, είναι τόσο ντελικάτη που δύσκολα θα φύγει ποτέ από το Παρίσι…

Σαντυ Tσαντακη για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x