Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | Ενα νέο μουσείο για την Αθήνα

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | Ενα νέο μουσείο για την Αθήνα0 0 ψήφοι
Article Rating

Εχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό σήμερα27 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση από το νέο μουσειακό απόκτημα της Αθήνας που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους και φαίνεται να έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει σημαντική δυναμική αξιοποιώντας σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Το εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι (έτος ίδρυσης 1857), που διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του το 1984 και για τις νεότερες γενιές έχει ταυτιστεί με το συγκρότημα της Τεχνόπολης, θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βιομηχανικά σύνολα αυτού του είδους στην Ευρώπη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οπως εξήγησε ο

διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Α.Ε. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, το ιστορικό εργοστάσιο της οδού Πειραιώς διασώζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του.

Το νέο μουσείο αξιοποιεί έξι κτίρια, τρία εκ των οποίων χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση του συγκροτήματος στη δεκαετία του '90 και στην αυγή του νέου αιώνα. Στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί ένας βιομηχανικός περίπατος με 13 στάσεις και βασικό άξονα τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.

Ο επισκέπτης μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, τα μηχανήματα του εργοστασίου (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρονολογείται τον 19ο αιώνα), πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, μαθαίνει για την ιστορία του χώρου, τις μεθόδους και τις συνθήκες παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα και σε ένα δεύτερο επίπεδο ξεδιπλώνεται μια παράλληλη αφήγηση για την Αθήνα του 19ου αιώνα. Σημαντική ήταν η συνεισφορά παλιών εργαζομένων στο εργοστάσιο οι οποίοι πρόσφεραν αντικείμενα, πολύτιμες μαρτυρίες για την τεκμηρίωση εκθεμάτων και μίλησαν για την καθημερινότητα του εργοστασίου.

Ο μουσειολογικός σχεδιασμός (που περιλαμβάνει και πωλητήριο) έχει γίνει με τρόπο ώστε να απευθύνεται χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις ηλικίες. Οι επισκέπτες πληρώνοντας ένα συμβολικό εισιτήριο αξίας ενός ευρώ θα προμηθεύονται από την είσοδο έναν καλαίσθητο και κατατοπιστικό οδηγό μουσειακής διαδρομής. Πάντως, τόσο σχολεία όσο και ομάδες ενηλίκων θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μουσείο και να ξεναγηθούν στους χώρους του (πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 210-34.75.535 και στο gasmus eum@athens-technopolis.gr). Τα εγκαίνια της Κυριακής θα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Επίσης το άνοιγμα του μουσείου συνοδεύεται από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη βιομηχανία».

Του Δημητρη Ρηγοπουλου για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x