Τουρκικοί …ύμνοι σε Κεφαλογιάννη

Τουρκικοί …ύμνοι σε Κεφαλογιάννη


0 0 ψήφοι
Article Rating

Το καλύτερο δώρο στην… Τουρκία έκανε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, κόβοντας τις επιδοτήσεις των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Αιγαίο και αφήνοντας ακριτικά νησιά όπως η Σύμη χωρίς σύνδεση με τον Πειραιά.

Μόνο «ευχαριστώ» που δεν λέει στον Ελληνα υπουργό ο τουρκικός Τύπος, και ειδικά η «Χουριέτ». Σε ένα προκλητικό άρθρο με τίτλο «Κατοχή στο ελληνικό νησί της Σύμης!», ο γνωστός αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης της κεντρικής κυβέρνησης των Αθηνών, το νησί είναι «κυριολεκτικά τώρα πια προσδεδεμένο στην Τουρκία!…».

Ηταν επόμενο να ανοίξει η όρεξη των γειτόνων, βλέποντας τον δήμαρχο Λευτέρη Παπακαλοδούκα να στέλνει το κλειδί του δημαρχείου στο ΥΕΝ. Και τους μανδαρίνους να του το επιστρέφουν υπηρεσιακώς, σαν να μην αφορά το ελληνικό κράτος η (ανύπαρκτη) σύνδεση της Σύμης με το λιμάνι του Πειραιά, από τον περασμένο Οκτώβριο. Ομως στο προκλητικό του άρθρο ο Μεχμέτ Γιλμάζ -πέρα από μια σειρά εθνικιστικές υπερβολές και διαστρεβλώσεις- μιλάει και τη σκληρή γλώσσα της λογικής: Που υπαγορεύει πως, ό,τι δεν μπορείς να κρατήσεις, θα το χάσεις αναπόφευκτα προς όφελος κάποιου άλλου…

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τακτικός επισκέπτης της Σύμης στις διακοπές του, ο Τούρκος δημοσιογράφος διαπιστώνει πως το νησί «τελεί υπό μια δόλια κατοχή». «Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Σύμης («Σομπεκί» επί οθωμανικής αυτοκρατορίας) μιλάει τουρκικά». Υπάρχουν φυσικά και «…κάποιοι που μιλάνε ελληνικά και αγγλικά».

Η μαύρη αλήθεια
Ομως μετά τη χοντροκομμένη προπαγάνδα, ακολουθεί η μαύρη αλήθεια: «Διάβασα πώς οι κάτοικοι της Σύμης διαμαρτύρονται στην κεντρική κυβέρνηση των Αθηνών. Το αποτέλεσμα της κατάργησης των επιδοτήσεων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Σύμης με την ελληνική ενδοχώρα είναι πως η Σύμη είναι κυριολεκτικά, πλέον, προσδεδεμένη στην Τουρκία…

Για όλες τους τις ανάγκες οι νησιώτες πηγαίνουν στις ακτές μας. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια πολιτισμική σύγκρουση.


Η πλειονότητα των εστιατόρων στο νησί δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιους κατοίκους που προσπαθούν να λιώσουν αυτή τη συγκεκριμένη μύγα (σ.σ.: την τουρκική επιρροή στο νησί) από τη στιγμή που τα φαγάδικα είναι γεμάτα Τούρκους τουρίστες…».

Και το κερασάκι στην τούρτα, που αφορά επίσης την «ιστορική παρουσία» της Τουρκίας στα Δωδεκάνησα. Κάποιοι «καλοθελητές» στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου πληροφορήθηκαν ότι το Μουραντιγιέ τζαμί, που αναστηλώνεται στην πόλη της Ρόδου, θα μετατραπεί σε χριστιανική εκκλησία.

Ομως ο Τούρκος γενικός πρόξενος στο νησί, Αχμέτ Αρντά, έσπευσε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του πως οι φήμες δεν αληθεύουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x