Παραβιάστηκε το Σύνταγμα περί Ελευθερίας του Λόγου (άρθρο 14)


Παραθέτω το άρθρο  του συντάγματος   που αποδεικνύετε  ότι έχει παραβιαστεί..

Στο Σύνταγμα υπάρχουν οι εξής διατάξεις:

Αρθρο 14: Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, εγγράφως και δια του τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του Κράτους. ΄Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται. Κατ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με  παραγγελία του Εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία: α) Για προσβολή της Χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας, β) Για προσβολή του Προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, γ) Για δημοσίευμα που αποκαλύπτει ορισμένες πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις, ή το οποίο σκοπεί την βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Κράτους, δ) Για άσεμνα δημοσιεύματα, κατά τις υπό του νόμου οριζόμενες περιπτώσεις.


 

ΣΗΜ. ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ.. ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΜ; ΜΗΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΧΡΕΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ;

Μνημείο διεθνούς… λογοκρισίας

Εποχές που ελληνικές κυβερνήσεις διαφήμιζαν «νέους Παρθενώνες» θυμίζει η λογοκρισία φιλμ του Κ.Γαβρά που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, για να μην θιχτεί η Εκκλησία. «Τότε ακρωτηρίαζαν αγάλματα, τώρα κόβουν εικόνες» λέει ο σκηνοθέτης

Σε φιάσκο πρώτου μεγέθους για την διοίκηση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και την πολιτική ηγεσία της, δηλάδή τον νέο υπουργό Πολιτισμού Αντ.Σαμαρά και την κυβέρνηση, εξελίσσεται η απόφαση να κοπούν αποσπάσματα από ταινία του Κώστα Γαβρά, τα οποία προβάλλονται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολη


Η πρωτοφανής αυτή κίνηση παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών (Droits d’Auteur), σημειώνει σε επιστολή διαμαρτυρίας του ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, καθώς αυτή απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη.

Τα επίμαχα πλάνα παρουσίαζαν τις φθορές που προκάλεσαν οι φανατικοί χριστιανοί της παλαιοχριστιανικής περιόδου στον Παρθενώνα και τα γλυπτά, κυρίως στα αετώματα του ναού και όπως καταγγέλλει ο Κ. Γαβράς «ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες».

«Σκοπός μου ήταν να δείξω – βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα – ότι η σταδιακή ” συρρίκνωση ” του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας», σημειώνει ο σκηνοθέτης, που κλείνει επαναλαμβάνοντας ότι «κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους: ο αγοραστής – δηλαδή ο κλεπταποδόχος – ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».

“Το καλλιτεχνικό έργο δεν τεμαχίζεται”

“Το καλλιτεχνικό έργο είναι ενιαίο. Δεν τεμαχίζεται, ούτε ψαλιδίζεται. Και αυτό ισχύει και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, και για τα έργα σύγχρονης τέχνης” τόνισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με την περικοπή του καλλιτεχνικού έργου του Κώστα Γαβρά, που αφορά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής στρατηγικής για την επανένωση του μνημείου της Ακρόπολης σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή, της λογοκρισίας του καλλιτεχνικού έργου αποδυναμώνεται το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων.

“Όταν ο υπουργός Πολιτισμού λογοκρίνει το φιλμ του Κώστα Γαβρά για το Μουσείο της Ακρόπολης, αποδυναμώνει το ζωντανό αίτημα που εκφράζει το ίδιο το Μουσείο: να επανενωθεί το μνημείο της Ακρόπολης, με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα” είπε η κυρία Δαμανάκη και συνέχισε

“Έτσι, ο υπουργός δυσφημεί το ίδιο το Μουσείο και, μάλιστα, από την αρχή της λειτουργίας του. Αυτή η πολιτική ανήκει σε άλλες εποχές και εκφράζει ξεπερασμένες ιδεολογίες. Δεν εκφράζει τον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας, δεν εκφράζει τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα πολιτικών σκοπιμοτήτων, προκειμένου ο υπουργός Πολιτισμού και η Νέα Δημοκρατία να ενώσουν τις ψήφους της Δεξιάς”.

Τέλος κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να διαμορφωθεί μια από κοινού εθνική στρατηγική για την επανένωση στην πράξη του μνημείου της Ακρόπολης.

Υπέρ της λογοκρισίας ο ΛΑΟΣ

“Ο ευκολότερος αντίπαλος κάθε είδους προοδευτικού ή δήθεν προοδευτικού είναι το έθνος και οι συνιστώσες του. Ο κ. Γαβράς, που προαλείφετο για επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, θεώρησε απαραίτητο να συμπεριλάβει στο πανάκριβο ντοκιμαντέρ του ιερείς να σπάνε το αέτωμα του Παρθενώνα. Δεν είναι νεοείσακτη ιδέα ο πόλεμος κατά της Εκκλησίας” σημειώνει επί του θέματος ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης ΤΙ ΛΕΕΙ  Ο ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΣΕ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ;;;;