Οι εργολάβοι επιστρατεύουν τα μεγάλα μέσα για το θάψιμο του βωμού στο Μοναστηράκι

Οι εργολάβοι επιστρατεύουν τα μεγάλα μέσα για το θάψιμο του βωμού στο Μοναστηράκι


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στην αντεπίθεση – τόσο νομική, όσο και μηντιακή – φαίνεται ότι περνά ο ΗΣΑΠ και οι εργολάβοι του, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με το αρχαιολογικό εύρημα του βωμού των 12 Θεών που έχει βρεθεί στο μοναστηράκι. Ενώ πολλοί θεώρησαν ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μία τελική “νίκη” αυτών που αγωνίζονταν ενάντια στην κατάχωση του βωμού, με την απόφαση του δικαστηρίου, που πάγωνε τα έργα, φαίνεται ότι από σήμερα ξεκινά η αντεπίθεση του ΗΣΑΠ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις νομικές κινήσεις του οργανισμού, που καταφεύγει και αυτός με την σειρά του στα δικαστήρια, για να προσβάλλει την προηγούμενη απόφαση, όπως άλλωστε έχει δικαίωμα, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ο ΔΟΛ φαίνεται να προσπαθεί να προωθήσει ένα είδος “κοινωνικού αυτοματισμού” ενάντια σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την διάσωση του βωμού.

Αναφερόμαστε σε σχετικό ρεπορτάζ που “ανέβηκε” στην ιστοσελίδα in.gr και το οποίο κάνει λόγο για “πολυθεϊστές” οι οποίοι αντιτίθονται στα έργα: “Νέες καθυστερήσεις στα έργα αναβάθμισης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου αναμένεται να φέρει η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΣΑΠ και πολυθεϊστών. Μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους πολυθεϊστές, που οδήγησε σε πάγωμα των έργων, η εταιρεία αντεπιτίθεται και αυτή διά της δικαστικής οδού, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Και σαν απόδειξη αυτή, της προσπάθειας τόσο του ΔΟΛ, όσο και άλλων συγκροτημάτων έρχονται σχόλια σαν αυτό, για να αποδείξουν τον τρόπο που σκέπτονται κάποιοι: “Έλεος πιά! Όχι μόνο με τα έργα του ΗΣΑΠ, που έχουν ήδη παρατραβήξει πέρα από κάθε λογική, αλλά και με τις διάφορες ομαδούλες που προωθούν την αβάσταχτη, καθημερινή ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου, αρκεί αυτές να κάνουν τα καπρίτσια τους, κομματικά, συνδικαλιστικά, και τώρα και θρησκευτικά. Οι πολυθειστές πιθανόν να θέλουν να μας μεταμορφώσουν σε , όπου, αν η ιερή αγελάδα αποφασίσει να καθίσει στη μέση του δρόμου, οδηγούν γύρω της γιά να μην την ενοχλήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως του κοινωνικού συνολου απαιτεί πλέον να τελειώσουν τα βάσανα της και να μπορέσει επιτέλους να μετακινηθεί απρόσκοπτα!

Η παραπληροφόρηση λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο. Ολοι αυτοί που ενεργοποιήθηκαν για να σωθεί μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη και να μην καταστραφεί για μία ακόμη φορά στον βωμό του πρόσκαιρου συμφέροντος η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, έγιναν “πολυθεϊστές” που ταυτίζονται οι επιδιώξεις τους, με την προστασία της “ιερής αγελάδας” στην .

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Είναι αλήθεια, ότι πολλοί από αυτούς που υπερασπίστηκαν αρχικά τον βωμό, ήταν αρχαιόθρησκοί, – όχι γενικά “Πολυθεϊστές” -. Πολλοί ήταν όμως και αυτοί οι οποίοι το έκαναν για να περισώσουν όπως προείπαμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Είναι βέβαιο, ότι τα συμφέροντα θα συνεχίσουν να μιλούν απαξιωτικά περί “πολυθεϊστών”, τόσο για να διασπάσουν τις τάξεις αυτών που υπερασπίζονται τον βωμό, όσο και για να δημιουργήσουν τις συνθήκες του κοινωνικού αυτοματισμού, που είναι το μόνο που μπορεί να σώσει αυτή την κυβέρνηση από την λαϊκή κατακραυγή. Και εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή, έτσι ώστε όχι μόνο να περισωθεί ο βωμός, αλλά και να εκτεθούν τα μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν την καταχωσή τους. Γιατί είναι ντροπή για μία χώρα που διαμαρτύρεται όταν καταχώνονται μνημεία στην γειτονική Τουρκία για να γίνουν λίμνες (περίπτωση Αλιανών) να καταχώνει τα ίδια τα δικά της μνημεία.

Πηγή…Ανακοίνωση Συλλ. Ελλ. Αρχαιολόγων για το Βωμό των 12 Θεών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα, 20/4/2011
Αρ.Πρωτ.: 290

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα που ερευνήθηκαν κατά τις σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο των έργων βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής του ΗΣΑΠ φέρνουν την επιστημονική κοινότητα για άλλη μια φορά μπροστά στο ερώτημα της σύζευξης μεταξύ του έργου της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εξυπηρέτησης των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας. Πρόκειται για ερωτήματα με τα οποία αναμετρώνται καθημερινά σχεδόν οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η ανασκαφή που εκτελέστηκε με αυταπάρνηση και επιστημονική πληρότητα, παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, από το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό της Α΄ ΕΠΚΑ έφερε στο φως ευρήματα (από τον Βωμό των Δώδεκα Θεών, τη Στοά Ελευθερίου Διός, την οδό των Παναθηναίων κ.ά.) των οποίων η μελέτη αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά  ερωτήματα σχετικά με την χρονολόγηση, την ταύτιση και τη χρήση των κτιρίων αυτών, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την ιστορία και τη μνημειακή τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας. Άλλωστε η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία από την κατασκευή της το 1891 εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες καθημερινά, προϋπήρχε των συστηματικών ανασκαφών στην αρχαία Αγορά της Αθήνας που ξεκίνησαν το 1931.

Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει την πρόταση των συναδέλφων της Α΄ ΕΠΚΑ και του ΥΠΠΟΤ για την ασφαλή κατάχωση των μνημείων με τις ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους (κάλυψη με μόλυβδο, γεωΰφασμα κ.λπ.), προκειμένου να προστατευτούν απόλυτα τα αρχαία κατάλοιπα και να επαναλειτουργήσει η γραμμή του ΗΣΑΠ, τουλάχιστον μέχρι την οριστική λύση που θα έρθει μόνο με την μελλοντική υπογειοποίηση ή απομάκρυνση της γραμμής στο τμήμα που αυτή τέμνει τον αρχαιολογικό χώρο. Δεδομένης δε της ύπαρξης σήραγγας στο σημείο αυτό, η οποία καθιστά ανέφικτη προς το παρόν την μετακίνηση των γραμμών, η επέμβαση που προτείνεται είναι ρεαλιστική, απόλυτα αναστρέψιμη, σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και εγγυάται την ασφαλή διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να αναδειχθούν και να καταστούν προσβάσιμα και επισκέψιμα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σέβεται κάθε προσπάθεια πολιτών που αποβλέπει στην προστασία των αρχαιοτήτων, ωστόσο φοβόμαστε ότι οι προσφυγές ενάντια στην επί του παρόντος κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών δεν θα συμβάλλουν τελικά στην προστασία του. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών θα είναι η περαιτέρω καθυστέρηση στην απόδοση των συρμών στο επιβατικό κοινό, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στη στοχοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των μνημείων, που ούτως ή άλλως εδώ και καιρό παρουσιάζονται αδικαιολόγητα ως «υπαίτιοι» για τις καθυστερήσεις του έργου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Δέσποινα Κουτσούμπα                                   Γιώργος Ρήγινος

http://www.sea.org.gr/press/pages/viewpress.aspx?PressID=74


Επικοινωνία με Η.Σ.Α.Π. των φορέων της πρώτης σύστασης “Πρωτοβουλίας Διάσωσης (Κατάχωσης)”

Οι φορείς της “Πρωτοβουλίας” άφησαν τον αγώνα στην μέση, συνθηκολόγησαν με το “σύστημα” αφαίρεσαν τα πανώ τους και η ιστορία θα τους θυμάται για την “ηρωϊκή” τους υποχώρηση. Ευτυχώς ανέλαβαν νέοι συνειδητοποιημένοι πολίτες και μαζί με λίγα ελέυθερα άτομα που ξεκίνησαν τον αγώνα, συνέχισαν για να πάνε τα πράγματα λίγο πιό πέρα…

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 15:32 
Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και την Ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους δημοσιοποιεί προς άμεση γνώση και ενημέρωση τα κείμενα, τόσο του Η.Σ.Α.Π. όπου γνωστοποιεί τις προθέσεις του και για πρώτη φορά επισημοποιεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί προκειμένου να απομακρυνθούν οριστικά οι γραμμές του ΗΣΑΠ από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, καθώς και την απάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών. Θα ακολουθήσει, σε επόμενη ανάρτηση, αναλυτική έκθεση όλων των πεπραγμένων για το χρονικό της υπόθεσης.

isap-pg1
isap-pg2
isap-pg3
prwtob-1
http://www.altar.gr/index.php/enhmerwsh/hsap-epikoinwnia.html

.-


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x