Ο Μ. Αλέξανδρος στο Λούβρο ‘’Το βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου, η αρχαία Μακεδονία’’

Ο Μ. Αλέξανδρος στο Λούβρο ‘’Το βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου, η αρχαία Μακεδονία’’


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η τρέχουσα έκθεση στο Λούβρο είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα.

Στο φημισμένο και έγκυρο αυτό Μουσείο, εκατομμύρια επισκέπτες από διάφορα κράτη του κόσμου μπορούν να δουν την έκθεση αυτή και να θαυμάσουν τον πολύ υψηλού επιπέδου πολιτισμό και την περίτεχνη καλλιτεχνική παραγωγή της χρυσοφόρας ς, που είναι η πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου και βρίσκεται στην Ελλάδα.

Για μας είναι εμφανές όχι όμως και για τους ξένους που δεν γνωρίζουν ότι η είναι επαρχία της Ελλάδος και μπερδεύουν το όνομα με άλλο κράτος.

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Μ. Αλέξανδρο και υπάρχει στην μυθολογία πολλών εθνών. Απόδειξη είναι η μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων εκθέσεων, που γίνονται από πολλά χρόνια, στα μεγαλύτερα Μουσεία, σε διάφορες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις του κόσμου. Αναφέρουμε στα τελευταία 10 χρόνια : Εθνικό Μουσείο-Τόκυο, Ερμιτάζ-Αγ. Πετρούπολη, Ν.Υόρκη, Μανχάϊμ, Γκεττύ -Καλιφόρνια, Μαδρίτη, Αμστερνταμ, Οξφόρδη και τέλος Παρίσι, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η έκθεση του Λούβρου, που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2012,  περιλαμβάνει πάνω από 500 κομμάτια από τις παλαιότερες και τις πρόσφατες ανασκαφές, Γάλλων στον 19ο αι. και Ελλήνων αρχαιολόγων τελευταίως, με πολύ σημαντικά ευρήματα, από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της ς (Θεσσαλονίκη, Αιγές-Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό, Δερβένι, Ν. Ποτίδαια, Θέρμη, Σεβαστή, Σφενδάμη και Πύδνα  Πιερίας, Δίον, Αμφίπολη, Σταυρούπολη, Ευρωπός- Κιλκίς, κλπ.).

Τα εντυπωσιακά μωσαϊκά της Πέλλας, τα χρυσά κτερίσματα και στεφάνια της Βεργίνας, τα περίτεχνα κοσμήματα, τα χρυσά προσωπεία, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, αγάλματα, η αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών και η 3Διαστάσεων  προβολή των ανακτόρων και του εσωτερικού αίθουσας αρχαίων συμποσίων από την οικία του Διονύσου, αναδεικνύουν  τον πλούσιο και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της ς, με τον οποίο γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος.

Στην προηγούμενη έκθεση στο Ασμόλεαν Μουσείο της Οξφόρδης ο Καθ. Lane Fox υπογράμμισε στην ομιλία του την ελληνικότητα της ς και την ιστορική αμάθεια ή κακοήθεια όσων την αμφισβητούν. Η κ. Descamps, Διευθύντρια ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο Λούβρο και Έφορος της Έκθεσης, υπογραμμίζει με την σειρά της πόσο σημαντικό είναι για το ευρύ και διεθνές κοινό των επισκεπτών, να ανακαλύψουν ότι είναι ελληνική και βρίσκεται στην Ελλάδα η , η πατρίδα και  βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου.


Να σημειωθεί επίσης ότι συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Διευθύντρια κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν την έκθεση, θα γίνει παρουσίαση με εικόνες από την Δρα Ποτίτσα Γρηγοράκου, Ιστορικό του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ώρα 5 μ.μ., στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Ευριπίδου 12, 1ος όρ. Είσοδος ελευθέρα.

Επίσης την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ίδια ώρα, η κ. Γρηγοράκου θα παρουσιάσει τις προηγούμενες χρονικά εκθέσεις, στο Ερμιτάζ Αγ. Πετρούπολης και Αμστερνταμ, με θέμα τον Αλέξανδρο ”Αθάνατο”, μέσα στις τέχνες του κόσμου: πίνακες σπουδαίων ζωγράφων της Δύσης, ταπισερί ανακτόρων, χρωματογραφίες βιβλίων της Ανατολής του Μεσαίωνα, γλυπτά, επικά ποιήματα, διακοσμητικά, πληθώρα από τόσα διάφορα έργα που κοσμούν τα Μουσεία του κόσμου.

Θα παρουσιάσει επίσης την προέκταση της ς και του βασιλείου του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία, με εικόνες διακοσμητικών στοιχείων ς που αναπαράγονται στις ελληνιστικές πόλεις και στις τέχνες των λαών της Ανατολής.

Τέλος θα γίνει εκ νέου παρουσίαση της Εκθεσης του Λούβρου, στις 30 Νοεμβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο, 6μ.μ. Θα παρουσιάσουν το θέμα η κ. Πολυξένη Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και η κ. Π. Γρηγοράκου.

Π. Γρηγοράκου


Ο Μ. Αλέξανδρος στο Λούβρο ‘'Το βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου, η αρχαία Μακεδονία''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ παρουσιάζεται

Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Το Λούβρο στην Αθήνα
Παρουσιάζει, με συνεχή ροή εικόνων, η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ώρα 5 μ.μ.
Ευριπίδου 12, Αίθουσα Μ. Ευεργετών, 1ος όροφος

και

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 5 μ.μ., η προγενέστερη χρονικά έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ στο Αμστερνταμ, με θέμα τον Αλέξανδρο ”αθάνατο” στους θρύλους και στις τέχνες του κόσμου.

Τέλος την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο, 6 μ.μ.,θα γίνει εκ νέου παρουσίαση της έκθεσης του Λούβρου.

Θα παρουσιάσουν η κ. Πολυξένη Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και η κ. Π. Γρηγοράκου.

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: ηλ.τα.


.-
0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x