Ο Μ. Αλέξανδρος στο Λούβρο. ‘’Το βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία’’

Ο Μ. Αλέξανδρος στο Λούβρο. ‘’Το βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία’’


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στις 16 Ιανουαρίου 2012 τελειώνει η έκθεση στο Λούβρο, η οποία υπήρξε πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα.

Στο φημισμένο και έγκυρο αυτό Μουσείο, πολλές χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα κράτη του κόσμου μπόρεσαν να δουν την έκθεση αυτή και να θαυμάσουν τον πολύ υψηλού επιπέδου πολιτισμό και την περίτεχνη καλλιτεχνική παραγωγή της χρυσοφόρας ς, πατρίδας του Μ. Αλεξάνδρου, που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Για μας αυτό είναι εμφανές, όχι όμως και για τους ξένους που δεν γνωρίζουν ότι η είναι επαρχία της Ελλάδος και μπερδεύουν το όνομα με άλλο κράτος.

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Μ. Αλέξανδρο και υπάρχει στην μυθολογία πολλών εθνών. Απόδειξη είναι η μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων εκθέσεων, που γίνονται από πολλά χρόνια, στα μεγαλύτερα Μουσεία, σε διάφορες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις του κόσμου. Αναφέρουμε στα τελευταία 10 χρόνια: Εθνικό Μουσείο-Τόκυο, Ερμιτάζ-Αγ. Πετρούπολης, Ν.Υόρκη, Μανχάϊμ, Γκεττύ -Καλιφόρνια, Μαδρίτη, Αμστερνταμ, Οξφόρδη και τέλος Παρίσι, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 500 κομμάτια από τις παλαιότερες ανασκαφές, Γάλλων στον 19ο αι. και τις πρόσφατες ανασκαφές Ελλήνων αρχαιολόγων τα τελευταία χρόνια, με πολύ σημαντικά ευρήματα, από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της ς (Θεσσαλονίκη, Αιγές-Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό, Δερβένι, Ν. Ποτίδαια, Θέρμη, Σεβαστή, Σφενδάμη και Πύδνα Πιερίας, Δίον, Αμφίπολη, Σταυρούπολη, Ευρωπός- Κιλκίς, κλπ.).

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τα εντυπωσιακά μωσαϊκά της Πέλλας, τα χρυσά κτερίσματα και στεφάνια της Βεργίνας, τα περίτεχνα κοσμήματα, τα χρυσά προσωπεία, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, αγάλματα, η αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών και η 3Διαστάσεων προβολή των ανακτόρων και του εσωτερικού αίθουσας αρχαίων συμποσίων από την οικία του Διονύσου, αναδεικνύουν τον πλούτο και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της ς, με τον οποίο γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος.

Στην προηγούμενη έκθεση στο Ασμόλεαν Μουσείο της Οξφόρδης ο Καθ. Robin Lane Fox υπογράμμισε στην ομιλία του την ελληνικότητα της ς και την ιστορική αμάθεια ή κακοήθεια όσων την αμφισβητούν. Η κ. Sophie Descamps, Διευθύντρια ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο Λούβρο και Έφορος της Έκθεσης, υπογραμμίζει με την σειρά της πόσο σημαντικό είναι για το ευρύ και διεθνές κοινό των επισκεπτών, να ανακαλύψουν ότι είναι ελληνική και βρίσκεται στην Ελλάδα η , η πατρίδα και βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου.

Να σημειωθεί επίσης ότι συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Διευθύντρια κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.


Η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου, Ιστορικός του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τον Νοέμβριο, την ΄Εκθεση αυτή, με πολλές εικόνες, στο ευρύ κοινό του Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Παρουσίασε επίσης και τις προηγούμενες χρονικά εκθέσεις. 1) Στο Τόκυο, Μανχαϊμ και Μαδρίτη, με θέμα την κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου στην Ανατολή και την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στους λαούς και τέχνες της Ασίας.
2) Στο Ερμιτάζ Αγ. Πετρούπολης και Αμστερνταμ, με θέμα τον Αλέξανδρο ”Αθάνατο”, μέσα στις τέχνες του κόσμου: πίνακες σπουδαίων ζωγράφων της Δύσης, ταπισερί ανακτόρων, θρύλους, επικά ποιήματα, χρωματογραφίες βιβλίων της Ανατολής του Μεσαίωνα, γλυπτά, διακοσμητικά, πληθώρα από τόσα διάφορα έργα και χρηστικά αντικείμενα με θέμα τον Αλέξανδρο, που κοσμούν τα Μουσεία του κόσμου.

Τέλος, έγινε εκ νέου εκτενής παρουσίαση της σπουδαίας ΄Εκθεσης του Λούβρου ( στις 30 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο), από την κ. Πολυξένη Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με οργάνωση του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης-ς εν Αθήναις, στην οποία βραβεύτηκε με τηλεδιάσκεψη η Καθηγήτρια κ. Νίνα Γκατζούλη, που εδρεύει στην Αμερική και είναι Πρόεδρος όλων των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, για το σημαντικό της έργο .

Στη εκδήλωση αυτή η κ. Π. Γρηγοράκου, παρουσίασε την Προέκταση της ς και του βασιλείου του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία. Εικόνες ελληνικών πόλεων με ονόματα πόλεων της ς (Δίον, Βέροια, Πέλλα, Έδεσσα, Αμφίπολις, κλπ.), διακοσμητικά στοιχεία της Μακεδονίας που αναπαράγονται στις Αλεξάνδρειες και σε όλες τις ελληνιστικές πόλεις της Ανατολής καθώς και στις τέχνες των λαών της Ασίας. Σημαντικά ευρήματα και ανακαλύψεις των ξένων αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ασία, ελάχιστα γνωστά στην Ελλάδα.

Ακόμα σήμερα οι λαοί της Ανατολής θυμούνται στους θρύλους και παραδόσεις τους τον βασιλιά Αλέξανδρο ως ήρωα και ”Προφήτη Δικαιοσύνης” όπως τον αναφέρει το Κοράνι. Τον εκπολιτιστή που διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα στην Ανατολή και έφερε την ισονομία των πολιτών μέσα στην αχανή Αυτοκρατορία του, συνενώνοντας πολιτιστικά Ανατολή και Δύση. Ένα μοναδικό στην Ιστορία πολιτισμικό φαινόμενο, το οποίο, χάρη στα ελληνιστικά βασίλεια των Μακεδόνων Διαδόχων, διατηρήθηκε για πολλούς αιώνες.

Η επόμενη παρουσίαση της Εκθεσης του Λούβρου, για όσους ενδιαφέρονται, θα γίνει από την Δρα Ποτίτσα Γρηγράκου στα δρώμενα του Βιβλιοπωλείου Αιγηίς, Βασ. Γεωργίου 11, στον Πειραιά, Κέντρο, 6 Φεβρουαρίου, 7.30 μ.μ. Είσοδος Ελευθέρα.

Στην Έκθεση του Λούβρου, οι πολυπληθείς ξένοι επισκέπτες θαύμασαν τον σημαντικό πολιτισμό της Αρχαίας Μακεδονίας, λίκνο και βασίλειο του Μ. Αλεξάνδρου, με αναφορά στην προέκταση του βασιλείου του στην Ασία. Ακόμα σήμερα το όνομά του ενεργεί ένα είδος ”μαγείας” στους λαούς, όπως αποδεικνύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στις εκθέσεις των Μουσείων ανά τον κόσμο.

Ποτίτσα Γρηγοράκου

Διακοσμητικό με την Αθηνά - Θεσσαλονίκη
Πηγή: ηλ.τα.


.-
0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x