Τα ανθοϊάματα και ο ρόλος τους στην αισθητική


0 0 ψήφοι
Article Rating

της Μαρίνας Αγγελή
ψυχίατρος, www.angeli.gr

Τι είναι τα ανθοϊάματα

Πριν από 70 περίπου χρόνια ο γιατρός Έντουαρντ Μπαχ ανακάλυπτε στην Αγγλία ότι τα λουλούδια, αν χρησιμοποιηθούν με ορισμένο τρόπο, μπορούν να γίνουν τα μέσα για να επηρεάσει ο άνθρωπος τα συναισθήματα και τις σκέψεις του προς την κατεύθυνση που εκείνος θέλει. Για πρώτη φορά με τρόπο τόσο φυσικό και άμεσο, ήταν κανείς σε θέση να απαλλάσσεται από αρνητικές καταστάσεις του νου και της ψυχής, που ως τότε θεωρούνταν σαν αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς του και καθόριζαν τη μοίρα του. Το σύστημα των ανθοϊαμάτων του Μπαχ, που αποτελέστηκε από 38 ανθοϊάματα προερχόμενα από αντίστοιχα άνθη, είναι πια καλά γνωστό στις περισσότερες χώρες του κόσμου και στη δική μας. Τα ιάματα Μπαχ αντιστοιχούν σε ένα βασικό φάσμα αναγκών και καλύπτουν πολλά από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Για το λόγο αυτό, αποτελούν συχνά μέρος των θεραπευτικών εργαλείων όσων ασχολούνται με τις ήπιες, φυσικές, εναλλακτικές θεραπείες.

Τα ανθοϊάματα είναι ενεργειακά παρασκευάσματα, χωρίς παρενέργειες και κινδύνους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα, σε οποιαδήποτε ηλικία και οποιαδήποτε φυσική κατάσταση. Ασκούν μια άμεση, ανακουφιστική επίδραση στην προσωπικότητα και ταυτόχρονα, βαθμιαία, την “εκπαιδεύουν” σε ένα πιο θετικό, υγιή τρόπο λειτουργίας. Πραγματικά, ενώ αρχικά είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί κανείς τα κατάλληλα γι' αυτόν ανθοϊάματα για να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, σταδιακά ανακαλύπτει ότι τα χρειάζεται όλο και λιγότερο, καθώς οι θετικές τους ιδιότητες γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία του εαυτού του και χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Τα ανθοϊάματα σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργούν εθισμό, αντίθετα ο άνθρωπος τα διακόπτει με φυσικότητα όταν έχουν ολοκληρώσει τη δράση τους και δεν του είναι πλέον απαραίτητα.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τα ανθοϊάματα στην αισθητική

Αν και τα ανθοϊάματα είναι γενικά γνωστά για την επίδρασή τους στην ψυχολογία μας, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν επίσης και σε πολλές άλλες, εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, με αποτελέσματα που αξίζουν πραγματικά την προσοχή μας. Ας δούμε εδώ μερικούς από τους τρόπους που τα ανθοϊάματα μπορούν να συνδράμουν το έργο της αισθητικής.

Ανάμεσα στα πολύ γνωστά στη χώρα μας ιάματα του Μπαχ, το ίαμα Crab Apple είναι γνωστό για την ικανότητα που έχει να απαλλάσσει το νου από επίμονες ανησυχίες ως προς διάφορες ατέλειες, σωματικές ή ψυχολογικές που έχει το άτομο, είτε αυτές είναι πραγματικές είτε αποτελούν υπερβολές και προϊόντα της φαντασίας του. Το ίδιο ανθοϊαμα όμως, είναι σε θέση να καθαρίζει και να αποτοξινώνει το σώμα και φυσικά το δέρμα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο σαν συστατικό όλων των σχετικών καλλυντικών. Πραγματικά, η μέχρι τώρα εμπειρία μιλά για πολύ καλά αποτελέσματα όταν το ανθοϊαμα αυτό προστίθεται σε τονωτικές λοσιόν και καλλυντικές κρέμες του προσώπου ή του σώματος. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το ίαμα Bach Wild Rose, με εντυπωσιακή δράση στο ξαναζωντάνεμα και στη διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του δέρματος. Με την επίδραση των ανθοϊαμάτων αυτών, το δέρμα ενισχύεται ώστε να μη ενδίδει στην κόπωση και στο αίσθημα παραίτησης που συνοδεύουν την πρόοδο της ηλικίας. Οπως βλέπουμε, τα ανθοϊάματα δεν δρουν απλά στον οργανισμό σαν μια ακόμα φυσική ουσία που ευεργετεί τις μεταβολικές του διαδικασίες.


Το σημαντικό με τα ανθοϊάματα είναι ότι ευεργετούν το σώμα στο επίπεδο και στο βαθμό που αυτό εκδηλώνεται σαν μια ζωντανή πραγματικότητα, δεκτική σε συγκινήσεις, συναισθήματα και ενεργή νοημοσύνη. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο σε σχέση με τους μηχανικούς τρόπους με τους οποίους έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε το σώμα μας, τα ανθοϊάματα “μιλούν” στο σώμα, το στηρίζουν, το ενθαρρύνουν, το βοηθούν να προσανατολίζεται προς περισσότερη θετικότητα, να πραγματοποιεί το ωραίο και να αντιστρατεύεται τη φθορά. Ετσι, τα καλά αποτελέσματα έρχονται “από μέσα”, από ένα επίπεδο που, αν δυσλειτουργεί, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε έξωθεν βοήθεια να αφομοιωθεί και να δράσει ουσιαστικά. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα ανθοϊάματα, χωρίς να αποτελούν μια εναλλακτική αισθητική πρόταση από μόνα τους, μπορούν να γίνουν ένα αποφασιστικής σημασίας συμπλήρωμα των όποιων διαθέσιμων αισθητικών θεραπειών και ένας πολύτιμος σύμμαχος όσων ασχολούνται με το έργο της αισθητικής.

Από τα νεώτερα, μετά τον Μπαχ ανθοϊάματα, πολλά είναι επίσης αυτά που μπορούν να υπηρετήσουν τους στόχους της αισθητικής. Αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, ανατρέχοντας στην υπάρχουσα βιβλιογραφία…

Σχετικά με το ίαμα Date Palm αναφέρονται μεταξύ άλλων: “Το ίαμα αυτό αναστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης, αναζωογονώντας το κυτταρικό επίπεδο στο σύνολό του, ολόκληρο το φυσικό σώμα και ιδιαίτερα το δέρμα. Το ίαμα εκδηλώνει αυτά τα αποτελέσματα επειδή αναζωογονεί το DNA, RNA και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Και ενεργοποιεί το αιθερικό σώμα και το αιθερικό ρευστό, έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση να διοχετεύουν καλύτερα την ζωτική δύναμη μέσα σε όλα τα κύτταρα”*.

Η εμπειρία δείχνει ότι το ίαμα Date Palm πραγματικά αναζωογονεί και με κάνει τον άνθρωπο να φαίνεται και να αισθάνεται νεώτερος.

Σχετικά με το ίαμα Mallow (Μολόχα) αναφέρεται*: “Κατά κύριο λόγο βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το φόβο της γήρανσης. Δημιουργεί μια αίσθηση αξιοπρέπειας σε αυτούς που περνούν την κρίση της μέσης ηλικίας και κάνει τα χρόνια της εμμηνόπαυσης πολύ πιο εύκολα και για τα δύο φύλα. Το στρες και οι εντάσεις που συντελούν στη διαδικασία της γήρανσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό το ίαμα. Βοηθάει τους έφηβους να αντεπεξέλθουν οργανικά και ψυχολογικά στις απαιτήσεις αυτής της αναπτυξιακής φάσης και τον καθένα να ξεπεράσει ανασφάλειες ως προς τη φυσική του εμφάνιση. Στο κυτταρικό επίπεδο το Mallow ενισχύει την αναγέννηση των ιστών και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στον αναδιπλασσιασμό του DNA και αποβάλλει την τοξιναιμία, η οποία μπορεί να παρεμποδίζει αυτή τη διαδικασία”.

Χάρις στην ικανότητά του να αποβάλλει τις εντάσεις από την περιοχή του κεφαλιού και του προσώπου κυρίως, το ανθοϊαμα Grapefruit* χαρακτηρίζεται σαν “υγρό λίφτινγκ για το πρόσωπο”. Συγχρόνως το ίαμα αυτό δίνει λάμψη στα μαλλιά, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά στο δέρμα της περιοχής αυτής. Πολύ ευεργετική επίδραση στην υγεία και την καλή όψη των μαλλιών έχει και το ανθοϊαμα Cedar*. Το ανθοϊαμα Sourgrass** είναι κατάλληλο για να διαλύει και να απομακρύνει σκληρούς σχηματισμούς στο σώμα, όπως είναι π.χ. η κυτταρίτιδα και συνιστάται η χρήση του στην αρωματοθεραπεία και το μασσάζ.

Το Sea Lettuce** δημιουργεί διαδικασίες αναστροφής των αλλοιώσεων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Ακόμα αυξάνει την ικανότητα πρόσληψης και αποβολής υγρών από τα κύτταρα, βελτιώνοντας αντίστοιχα την ενυδάτωση ή μειώνοντας την κατακράτηση υγρών, όταν απαιτείται.

Το Mallow* βοηθά στην αποκατάσταση των διευρυμένων φλεβών και της φλεβίτιδας κλπ.

Υπάρχουν πολλά ανθοϊάματα**** που ενισχύουν διαδικασίες του μεταβολισμού, βοηθούν στη σύνθεση απαραίτητων ουσιών στον οργανισμό, αυξάνουν την απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και άλλων ιχνοστοιχείων, ουσιών δηλαδή που, εκτός της γενικότερης σημασίας τους για την υγεία, αποτελούν συχνά συστατικά πολλών σύγχρονων καλλυντικών.

Το ανθοΐαμα Dogwood*** απομακρύνει τις εντάσεις που παραμορφώνουν το σώμα, αποκαθιστώντας τη φυσική χάρη. Το αρχέτυπο της φυσικής χάρης και της κομψότητας φαίνεται να προσδίδει στο σώμα και το ίαμα (starlight essence) Ruchback**.

Το ανθοΐαμα Oregon Grape Root συνιστάται σαν κατάλληλο στο να μας βοηθήσει “να αποκτήσουμε αγάπη για τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε τις πρακτικές όψεις αυτής της αγάπης” **. Αν και η κατανόηση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πάντα με συνειδητό τρόπο, στην πράξη το ίαμα καταφέρνει το να αναδυθεί κυριολεκτικά περισσότερη ομορφιά στο φυσικό επίπεδο της μορφής. Παρόμοια είναι η επίδραση του ανθοϊάματος Five Corners, ενός από τα Australian Bush Flower Essences και του ανθοϊάματος I Like Being Me από τη συλλογή Dancing Light Orchids.

Όσον αφορά τον μεγάλο τομέα όπου η αισθητική αγωνίζεται και δίνει τη μάχη της, μάχη ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, χωρίς όμως ποτέ να κατακτά την αιώνια νεότητα, ας δούμε τι έχει να μας πει το ανθοΐαμα Helleborous Black: “Αυτό το ίαμα αφορά την κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης, το να νοιώσει κανείς το σκοπό και την υπαρξιακή σημασία της γήρανσης. Δεν έχει να κάνει τόσο με το φόβο των γηρατειών, αν και αυτό συμπεριλαμβάνεται στο φάσμα ενεργειών του ιάματος. Καταλαβαίνει κανείς καλύτερα το γιατί γερνάει το σώμα. Αυτό κάνει το χρόνο σύμμαχο, όχι εχθρό”*.

Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ συχνά ο άνθρωπος τείνει να αποδίδει δυσανάλογα μεγάλη σημασία στην εξωτερική του εμφάνιση, εξαρτώντας από αυτήν το συνολικό αίσθημα αυτό-αξίας του και καθορίζοντας τη ζωή του και τις σχέσεις του με βάση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά και μόνο. Το ανθοΐαμα Pretty Face*** έρχεται να μας θυμίσει ότι “η ομορφιά ακτινοβολεί από μέσα”. Ο άνθρωπος κατορθώνει μια σύνθεση της εξωτερικής του κατάστασης με την εσωτερική, έτσι ώστε η ψυχική του ομορφιά, συχνά ορατή στους άλλους, γίνεται και από τον ίδιο αντιληπτή και αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του. “Αυτό το ανθοΐαμα ενθαρρύνει την ψυχή να έρθει σε επαφή με την πραγματική της εσωτερική λαμπρότητα, γιατί είναι η ακτινοβολία της ψυχής αυτό που αποτελεί το κύριο συστατικό της ομορφιάς”***.

…………………………

* Gurudas: “Flower Essences and Vibrational Healing”, εκδόσεις Cassandra Press.
** Pegasus Products Lists, Pegasus Inc.
*** Flower Essence Repertory, εκδ. Flower Essence Society (FES).
**** Gurudas: “Flower Essences and Vibrational Healing”: Nutrients Chart, Cellular Level Chart, Physical Parts of the Body Chart.

Πηγή: http://www.zofokida.gr/koinotita/index.php?topic=873.0


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x