ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


0 0 ψήφοι
Article Rating
Τα αποτελεσματα και οι νεοι περιφεριαρχες της χωρας με ετυμολογικη αναλυση των επωνυμων τους
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις περιφέρειες:
Ανατολικής ς – Θράκης, με τον Αρ. Γιαννακίδη-Επωνυμα τα οποια ανηκουν στην κατηγορια των πατρωνυμικων προερχομενο απο το βαπτιστικο ονομα Γιαννης, Ιωαννης το οποιο χρησιμοποιειται σαν αρχικη ριζα με διαφορες παραγωγικες καταληξεις με 40 περιπου παραλλαγες.Ιωάννης ο Πρόδρομος ο βαπτιστής γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσία, τον οποίο και εβάπτισε στον Ιορδάνη ποταμό. Αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη τον Αντύπα. Γιορτάζει στις 7 Ιανουαρίου.

Αττικής με τον Γ. Σγουρό- Επωνυμο το οποιο ανηκει στην κατηγορια των μητρονυμικων, προερχομενο απο παρατσουκλι. Σγουρος = ο εχων σιγουρα μαλλια. Το θηλυκο ειναι σγουρω. Το επωνυμο απανταται εις Ηπειρο, Ζαγουρο.
Βορείου Αιγαίου με το Ν. Γιακαλή-Επωνυμο το οποιο ανηκει στην κατηγορια των ξενικων προερχομενο απο την τουρκικη λεξη  yakali =ό εχων περιλαίμια

Δυτικής Ελλάδας με τον Απ. Κατσιφάρα-Η λέξη επιβιώνει ως ιδιωματισμός η ομίχλη. Μεγεθυντικό του ουσ. κατσηφιά, το οποίο ετυμολογείται από το επίθ. κατσηφός, που προέρχεται από το αρχαίο κατηφής (= με το βλέμμα στραμμένο προς τα κάτω, θλιμμένος, σκυθρωπός, άκεφος).

Κρήτης με το Στ. Αρναουτάκη-Επωνυμο ξενικο αρβανίτικης καταγωγής. Μεταφορικά, ο άξεστος, ο χοντράνθρωπος. Προέρχεται από την τουρκική λέξη arnavut, που ετυμολογείται από το μεσαιωνικό aρβανίτηςΝοτίου Αιγαίου με το Γ. Μαχαιρίδη-αυτός που κατασκέυαζε μαχαίρια,ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ -ΙΔΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

 Πελοποννήσου με τον Π. Τατούλη  -Απο το τατάς(ή τάτας), λέξη παιδική, ο μπαμπάς. Η λέξη έχει επιβιώσει σε διάφορες διαλέκτους, απο το αρχ. τάτα-τέττα, σύφμωνα με τον Ησύχιο: τέττα· νεωτέρου πρός πρεσβύτερον τιμητική προσφώνησις.(ΛΔΗΜ)

Στερεάς Ελλάδος με τον Κλ. Περγαντά.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η ΝΔ κερδίζει
Δυτική με τον Γ. Δακή,
Ήπειρο με τον Αλ. Καχριμάνη  τη Θεσσαλία με τον Κ. Αγοραστό-Ιδιαιτερη νεοελληνικη κατηγορια αποτελει συφωνα με τον καθ. πανεπιστημιου κο.Συμεωνιδη το ονομα Αγοραστος που παραπεμπει σε παιδια που εχουν υιοθετηθει απο δευτερους γονεις.Συμφωνα με τον κο. Τριανταφυλλιδη προερχεται απο το ευχετικο βαπτιστικο ονομα η ξορκιστικο απ' οπου και εγινε επωνυμο.Ιονίων Νήσων με το Σπ. Σπύρου – Επώνυμο που ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών με αρχική ρίζα προερχόμενη από το βαπτιστικό όνομα Σπύρος.Ο Αγιος Σπυριδων εζησε τον 4 αιωνα και καταγοταν απο την Κυπρο.Γιορταζει στις 12 Δεκεμβριου.

Κεντρικής ς με τον Π. Ψωμιάδη-ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΨΩΜΑΣ=Ο ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΨΩΜΙΑ Ο ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ -ΙΔΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ.

Πηγή: GREEK SURNAMES

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x