Αποκαλύπτεται ψηφιδωτή αυλή στο Ζάππειο!

Αποκαλύπτεται ψηφιδωτή αυλή στο Ζάππειο!0 0 ψήφοι
Article Rating

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης του πολύχρωμου ψηφιδωτού που αποτελούσε την αυλή έπαυλης της ρωμαϊκής εποχής. Βρίσκεται κοντά στην περίφραξη του Ζαππείου (γωνία Λεωφ. Αμαλίας και Βασ. Όλγας).

Το ψηφιδωτό παρουσιάζει διάφορα γεωμετρικά σχήματα με κισσόφυλλα και άλλη φυτική διακόσμηση, ενώ σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα έχουν διατηρηθεί.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται. Όλα τα μοτίβα είναι μοναδικά», ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας συντήρησης Μαργαρίτα Βενάκη (που εργάζεται μαζί με τις Χρύσα Φουσέκη, Χρυσή Βομβογιάννη, Μαρία Φλουσκάκου, Ελένη Κούμα και Ελένη Νικολακοπούλου).

Στόχος είναι να γίνουν έργα στερέωσης του δαπέδου και οριοθέτησής του με λίθους, ώστε να


είναι σαφής η εικόνα που είχε στην αρχαιότητα. Οδηγός των αρχαιολόγων είναι η κάτοψη της ρωμαϊκής έπαυλης από την ανασκαφή* του 19ου αιώνα που ανέδειξε το έργο.

Στην περιοχή αυτή, από τη Λεωφ. Αμαλίας, το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο, έως τη Βουλή, ήταν μια ολόκληρη πόλη, γεμάτη λαμπρά κτήρια της ρωμαϊκής Αθήνας (γυμνάσια, βαλανεία, κρήνες, μεγαλοπρεπείς επαύλεις και έργα κοινής ωφελείας).

* Η ανασκαφή ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου του 1889 και σύμφωνα με έγγραφα της εποχής είχε άρχισει να φανερώνεται από τα εδάφη ένα «ιδιόσχημο οικοδόμημα» «μέγιστης κατασκευής» που είχε «ερειπωθεί πρόπαλαι» και είχε υποστεί πολλές μετασκευές. Το δάπεδο της ρωμαϊκής βίλας τελικά καταχώθηκε.

Με πληροφορίες από την Ελευθεροτυπία (ρεπορτάζ της Ν.Κοντράρου-Ρασσιά)

GoodNewsGR

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x