Δίκτυο αλληλεγγύης από τα Πανεπιστήμια του ευρωπαϊκού νότου

Δίκτυο αλληλεγγύης από τα Πανεπιστήμια του ευρωπαϊκού νότου


0 0 ψήφοι
Article Rating

Διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την ενεργοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος και ειδικά των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για την προώθηση κοινής διακήρυξης μεταξύ των πρυτάνεων μεγάλων κρατικών πανεπιστημίων τεσσάρων χωρών του νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα), οι οποίοι θα συναντηθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα, 27 Μαϊου, στις 12.30, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Παλαιά Αίθουσα Συγκλήτου), προκειμένου να ανακοινώσουν τη συγκρότηση κοινού δικτύου αλληλεγγύης, τόσο στους φοιτητές τους, όσο και τους πολίτες των χωρών τους, γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια

της εκδήλωσης, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών η εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, με θέμα τις τάσεις των νέων στην Ελλάδα σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, τη λιτότητα και τη μετανάστευση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία πολιτικών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων του πνεύματος και των κοινωνικών φορέων, στην οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο σχεδιασμός των πρυτάνεων. Σε κοινή τους δήλωση οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνουν ότι:

  • Οι πολιτικές της λιτότητας έχουν οδηγήσει τους λαούς της νότιας Ευρώπης σε έναν φαύλο κύκλο ανεργίας και φτώχειας, που πλήττει, πλέον, έως και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των πολιτών τους.
  • Η κοινή ανησυχία και το ενδιαφέρον των πανεπιστημίων και των ανθρώπων του πνεύματος των χωρών της νότιας Ευρώπης είναι η έξοδος από την κρίση και η στήριξη των νέων και των εργαζόμενων πολιτών.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της, αδιαφορώντας για τις κουλτούρες και την πολιτιστική τους κληρονομιά, έχουν, πλέον, χωριστεί σε δυο κατηγορίες, τον βορρά και τον νότο, τους πλούσιους και τους φτωχούς.
  • Η δημοκρατία έχει περιοριστεί, οι πολίτες οδηγούνται στην απόγνωση και πρέπει να ακουστεί η φωνή των φοιτητών, των εκπροσώπων των πανεπιστημίων, των αγανακτισμένων πολιτών που μάχονται υπέρ των ομάδων και των ιδεών που πλήττονται.
  • Τέλος, στη διακήρυξη που υπογράφουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε μία αξιοπρεπή ζωή, παρά η δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη θύελλα που αυτήν τη στιγμή καταστρέφει τις χώρες του νότου».

http://www.kathimerini.gr


 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x