Εκστρατεία εθελοντισμού και αλληλεγγύης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Εκστρατεία εθελοντισμού και αλληλεγγύης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών


0 0 ψήφοι
Article Rating

 

Το σύνθημα γενικής κοινωνικής συστράτευσης και κινητοποίησης σήμανε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με στόχο την αντιμετώπιση συνθηκών φτώχειας ευπαθών κοινωνικά ομάδων, με τη δημοτική αρχή να απευθύνει κάλεσμα στο σύνολο των δημοτών για τη στήριξη ενός νέου ολοκληρωμένου και πολυεπίπεδου δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης που θέτει σε τροχιά υλοποίησης, και το οποίο έρχεται να ενισχύσει το ήδη διευρυμένο δίκτυο δομών και προγραμμάτων.

Πρόκειται για τη λειτουργία νέων κοινωνικών δομών που περιλαμβάνουν κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό εστιατόριο, κοινωνικό φαρμακείο, δημοτικό λαχανόκηπο, όπως επίσης και δημοτική τράπεζα χρόνου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που συγχρηματοδοτείται

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, διετούς –κατ' αρχήν- διάρκειας, με τις δράσεις να συντονίζονται από το Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης «Εργάνη» και το Γραφείο Κοινωνικής ς του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Προβλέπεται, δε, να εξυπηρετήσει συνολικά περισσότερες από 800 οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται 24 νέες θέσεις εργασίας για άτομα κάτω των 30 ετών για τη στελέχωση των δομών.

Δυναμική εκστρατεία

Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, οι υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχουν ξεκινήσει τη μεγάλη εκστρατεία για τη συγκέντρωση τροφίμων που θα ενισχύσουν το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό συσσίτιο, όπως επίσης θα προσφέρουν και φάρμακα για το κοινωνικό φαρμακείο. Ταυτόχρονα, οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να δέχονται τις αιτήσεις των υποψήφιων ωφελουμένων τις οποίες θα επεξεργαστούν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ήδη στα σούπερ-μάρκετ και σε όλων των ειδών καταστήματα τροφίμων και ειδών υγιεινής τοποθετούνται τα «κοινωνικά καλάθια», στα οποία οι καταναλωτές καλούνται μέσα από ειδικό ενημερωτικό έντυπο (αφίσα) να εναποθέτουν τη δική τους προσφορά. Παράλληλα, μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να παραδώσουν το υλικό που επιθυμούν, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προχώρησε σε διαγωνισμό για την προμήθεια ειδών διατροφής και υγιεινής για το κοινωνικό παντοπωλείο και συσσίτιο.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κοινωνικό παντοπωλείο προβλέπεται να προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη την περίοδο του Πάσχα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να γίνει πριν τις εορτές, με το πρώτο σερβίρισμα στο κοινωνικό εστιατόριο να τοποθετείται σε περίπου 15 ημέρες. Το κοινωνικό φαρμακείο, όμως, είναι ήδη σε θέση να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες ωφελούμενων με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της απαιτούμενης συνταγής που χορηγείται από τους ιατρούς των δημοτικών ιατρείων.

Προγράμματα και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής ς Δημήτρη Απατσίδη, οι υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, εφαρμόζοντας με συνέπεια τα προβλεπόμενα κοινωνικά κριτήρια. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, σεβόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και με αξιοπρέπεια. Το έργο μας θα είναι αποτελεσματικότερο όταν πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με τους συνδημότες μας εθελοντές και τους τοπικούς φορείς», αναφέρει.

Αναλυτικά οι δομές που έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν είναι οι εξής:

– Κοινωνικό Παντοπωλείο: Στεγάζεται στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος επί της οδού Αγ. Στεφάνου 26 στη Δ.Ε. Νεάπολης και προβλέπεται να εξυπηρετήσει 150 οικογένειες στις οποίες θα προσφέρονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης αξίας 40 ευρώ το μήνα.

– Δομή παροχής συσσιτίων: Στεγάζεται στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων και Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας επί της οδού Καυκάσου στη Δ.Ε. Συκεών. Η παροχή σίτισης θα γίνεται καθημερινά (1-3 μ.μ.) εξυπηρετώντας συνολικά 100 άτομα. Ήδη εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός του μαγειρείου και ολοκληρώνεται ο χώρος εστιατορίου. Εκτός από τις μερίδες φαγητού που θα παρασκευάζονται στο μαγειρείο, θα προσφέρονται και αντίστοιχες από τους παιδικούς σταθμούς που θα παραμένουν αδιάθετες.

– Κοινωνικό Φαρμακείο:
 Στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του δημοτικού καταστήματος επί της οδού Αγ. Στεφάνου 26, στη Δ.Ε. Νεάπολης, και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

– Δημοτικός Λαχανόκηπος: Έχει την έδρα του στο δημοτικό κατάστημα της Δ.Ε. Πεύκων (ς 19) συνολικής έκτασης πέντε στρεμμάτων. Σε κάθε ωφελούμενο θα παραχωρηθεί η χρήση 50 τ.μ. για την καλλιέργεια εποχικών ειδών, πάντα υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη μιας γεωπόνου και μιας επιστάτριας, με την υποχρέωσή του ένα μέρος της παραγωγής να προσφέρεται στο κοινωνικό παντοπωλείο.

– Τράπεζα Χρόνου:
 Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων χωρίς χρήμα αφού υποστηρίζεται από μια ισότιμη μονάδα συναλλαγής, τον χρόνο, και το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Εργάνη» (Καραβαγγέλη 1, Συκιές). Αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού που βασίζεται στο δούναι και λαβείν των εθελοντών-μελών, τα οποία αποταμιεύουν ειδικές μονάδες χρόνου με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρουν, με τις ανταλλαγές υπηρεσιών και τις συναλλαγές να γίνονται σε μονάδες χρόνου και όχι σε χρήμα.

– Γραφείο Διαμεσολάβησης: Σκοπός του είναι η παροχή πληροφόρησης και υπηρεσιών διευκόλυνσης σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι κοινωνικές δομές και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «Εργάνη» στην οδό Καραβαγγέλη 1, στη Δ.Ε. Συκεών.

Ωφελούμενοι των κοινωνικών δομών μπορούν να είναι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, και ως τέτοια άτομα νοούνται:

• Ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα
• Άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας
• Μακροχρόνια άνεργοι και άνεργες άνω των 45 ετών
• Μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία
• Άνεργοι και άνεργες μονογονείς
• Άνεργοι και άνεργες μέλη οικογενειών πολυτέκνων
• Άνεργοι και άνεργες μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν αναπήρους ή χρόνια ασθενείς
• Άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
-Συμβουλευτικοί Σταθμοί: Δ.Ε. Συκεών (Τηλ.: 2313.313151), Δ.Ε. Νεάπολης (Τηλ.: 2310.67100 εσωτ. 123), Δ.Ε. Πεύκων (Τηλ.: 2313.502226), Δ.Ε. Αγ.Παύλου (Τηλ.: 2313.300206)
-Κέντρο «Εργάνη» – Καραβαγγέλη 1, Συκιές – Τηλ.: 2310.621166
-Κοινωνικό Παντοπωλείο – Αγ.Στεφάνου 26, Νεάπολη – Τηλ.: 2310.514706
-Κοινωνικό Συσσίτιο – Ι.Ν. Αγ.Θεοδώρων, Συκιές – Τηλ.: 2310.622071
-Κοινωνικό Φαρμακείο – Αγ.Στεφάνου 26, Νεάπολη – Τηλ.: 2310.514706
-Γραφείο Δημοτικών Λαχανόκηπων – ς 19, Πεύκα – Τηλ.: 2313.502229.

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x