Μείωση έως 20% του κόστους μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών

Μείωση έως 20% του κόστους μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σχεδόν 12 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία για την υλοποίησή του, 6,5 χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και 2 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία και αφού η κατασκευή του περιελήφθη  στο Μνημόνιο, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά.

Σύστημα που σε πλήρη λειτουργία εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους των κρατικών προμηθειών έως και 20%, χωρίς την ίδια ώρα να μπορεί να εκτιμηθεί η συμβολή του στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Συμπληρωματικό βήμα, αλλά όχι

λιγότερο σημαντικό, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δραστική συρρίκνωση των αρχών που θα διενεργούν διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις. Ετσι, από 6.930 που είναι σήμερα οι αναθέτουσες αρχές θα μειωθούν σε 621. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν ετοιμαστεί και αναμένεται να προωθηθούν μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή -κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα- το νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς στην παρουσίαση του συστήματος, κατά την κατάρτιση του φετινού Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών (ΕΠΠ) δεν έγινε δεκτό κανένα αίτημα που ήταν εκπρόθεσμο, που υποβλήθηκε δηλαδή πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2013. Δύο πράγματα θέλει να πετύχει το υπουργείο με αυτόν τον τρόπο: Πρώτον, να γνωρίζει εγκαίρως το ύψος του ΕΠΠ, ειδικά λόγω των στενών περιθωρίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δεύτερον, να αποτρέψει τους φορείς από το να υποβάλλουν αιτήματα δήθεν έκτακτου χαρακτήρα, που συχνά έχουν ως στόχο τη διενέργεια των προμηθειών με απευθείας αναθέσεις.

Το ακριβές ύψος του ΕΠΠ 2013 αναμένεται να είναι γνωστό σε περίπου 20 ημέρες, όταν θα έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτημάτων. Ηδη από μια πρώτη παρουσίαση της λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υλοποιούνται οι δημόσιες συμβάσεις -από την καταχώριση του αιτήματος μέχρι την εκτέλεση της εντολής πληρωμής του προμηθευτή- γίνονται αντιληπτές οι «τρύπες» του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνταν έως τώρα οι προμήθειες, αλλά και η μέθοδος πλέον αντιμετώπισής τους. Για παράδειγμα, πέντε διαφορετικοί δήμοι της Ελλάδας έχουν υποβάλει αίτημα για την προμήθεια κάδων απορριμμάτων. Ο ένας δήμος για 280 κάδους απορριμμάτων εμφάνιζε ως προϋπολογισθέν κόστος 7.000 ευρώ. Ο άλλος δήμος για 1.600 κάδους 10.000 ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά στο κόστος ανά κάδο μπορεί να οφείλεται βεβαίως στις διαφορές των τεχνικών προδιαγραφών, μπορεί όμως να είναι ένδειξη υπετριμολόγησης και διαφθοράς. Μέσω του ΕΣΗΔΗΣ αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα το Δημόσιο να πετύχει πολύ πιο συμφέρουσα τιμή, ειδικά μέσω της σύναψης συμφωνίας – πλαισίου και της πραγματοποίησης ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.


Σε συμφωνία – πλαίσιο θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε ό,τι αφορά την προμήθεια απορριμματοφόρων. Μέσω αυτής της συμφωνίας θα επιλεγούν τουλάχιστον τρεις προμηθευτές που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε απορριμματοφόρα όλων των δήμων για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Το σύστημα δίνει επίσης τη δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (στην πραγματικότητα μειοδοτικών διαγωνισμών) με τον κάθε προμηθευτή που συμμετέχει να γνωρίζει μόνο τη σειρά με την οποία κατατάσσεται βάσει της προσφοράς που δίνει και όχι τις ανταγωνίστριες εταιρείες και τις προσφορές τους. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για τις ανάγκες των ΔΟΥ και ενώ το αρχικό προϋπολογισθέν κόστος ήταν 330.000 ευρώ, μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού έπεσε στις 226.000 ευρώ.

Μέσω του ΕΣΗΔΗΣ πραγματοποιούνται και οι διαβουλεύσεις επί επικείμενων διαγωνισμών, έτσι ώστε, όπως σημείωσε ο γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνός, να περιορίζονται πιθανές ενστάσεις και προσφυγές.

Σημαντικό τμήμα του ΕΣΗΔΗΣ αποτελεί το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων στο οποίο οι φορείς υποχρεούνται να καταχωρούν όλα τα αιτήματα για προμήθειες άνω των 1.000 ευρώ. Οι εντολές πληρωμής δεν θα μπορούν να εκδοθούν εάν τα αιτήματα δεν έχουν καταχωρηθεί. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σε επόμενη φάση το μητρώο θα διασυνδεθεί με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να παρακολουθείται και η εκτέλεση των πληρωμών για τις δημόσιες προμήθειες.

Της Δημητρας Μανιφαβα για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x