Μπορεί το μυαλό να νικήσει τον πόνο;

Μπορεί το μυαλό να νικήσει τον πόνο;


0 0 ψήφοι
Article Rating

Μπορεί η δύναμη του μυαλού να αποδειχθεί μεγαλύτερη από εκείνη του πόνου;

Είναι αλήθεια ότι τα φάρμακα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου η λήψη τους μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες που επιβάλλουν φειδώ στην κατανάλωσή τους.

Ευτυχώς, έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι υπάρχουν και εναλλακτικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση του πόνου, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τον εγκέφαλό μας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

1. Φαντασιώσεις φαγητού: Έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν έδειξε ότι όταν σκέφτεται κανείς το αγαπημένο του φαγητό, αφαιρείται λίγη από την ένταση του πόνου. Η σοκολάτα αποδείχθηκε η αγαπημένη διατροφική φαντασίωση.

2. Ελεγχόμενη αναπνοή: Η βαθιά, διαφραγματική αναπνοή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική, καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που λειτουργεί καταπραϋντικά. Σε αυτή τη λογική στηρίζεται και η τεχνική αναπνοής Λαμάζ, που την ακολουθούν οι γυναίκες για λιγότερο οδυνηρό τοκετό.

3. Αντιπερισπασμός: Ο πόνος είναι στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός επιβίωσης, σχεδιασμένος να τραβάει την προσοχή μας στο πρόβλημα που τον προκαλεί. Όταν όμως ο πόνος είναι χρόνιος, για να αντέξει κανείς πρέπει να βρίσκει τρόπο να απομακρύνει την προσοχή του από τον πόνο. Αυτό μπορεί να γίνει με ασχολίες που καταφέρνουν να φέρουν σταδιακά χαλάρωση, όπως είναι η ανάγνωση βιβλίου ή η παρακολούθηση μιας ταινίας.


4. Προσευχή: Η επανάληψη ενός ήχου, μιας λέξης, μιας φράσης ή μιας προσευχής, ακόμα και για 30 δευτερόλεπτα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την ένταση των δυσάρεστων αισθήσεων. Οι ειδικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Πόνου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης προτείνουν την επιλογή μιας ουδέτερης ή ευχάριστης λέξης ή φράσης που αποδεικνύεται στην πράξη πιο αποτελεσματική απ' ό,τι οι ήχοι.

5. Νοερή απεικόνιση: Κάντε εικόνα τον πόνο σας, σαν μια μεγάλη, κόκκινη μάζα και φανταστείτε ότι προσπαθείτε σιγά-σιγά να μειώσετε το μέγεθός της ή να τη μετατρέψετε σε ροζ και απαλή. Επίσης μπορείτε να φανταστείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε μια μπανιέρα με χλιαρό νερό και ότι τα χέρια σας επιπλέουν. Σκεφτείτε τι συμβαίνει σε κάθε σημείο του σώματός σας.

6. Σημεία πίεσης: Πιέστε ελαφρά τις περιοχές που πονούν, ειδικά όταν ο πόνος προέρχεται από πονοκέφαλο ή είναι μυϊκός. Η πίεση είτε προκαλεί καταπραϋντικά μηνύματα που εξουδετερώνουν αυτά του πόνου είτε μειώνει την ένταση των μυών, οπότε παγώνει το αίτιο του πόνου. Αν ωστόσο με το μασάζ ο πόνος γίνει χειρότερος, σταματήστε.

7. : Έρευνα σε ασθενείς με αρθρίτιδα έδειξε ότι όσοι άκουγαν μία ώρα την εβδομάδα μουσική είχαν μειωμένα επίπεδα πόνου και δυσχέρειας.

8. Δημιουργικότητα: Η θεραπευτική τέχνη κερδίζει όλο και περισσότερο επιστημονικό βάρος ως μέσο καταπολέμησης του πόνου. Έρευνα έδειξε ότι μία ώρα θεραπευτικής τέχνης μειώνει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα σε ασθενείς με AIDS αλλά και με καρκίνο.

9. Γέλιο: Πιλοτική έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA έδειξε ότι παιδιά και ενήλικοι που παρακολουθούσαν αστεία βίντεο, ενώ τα χέρια τους βρίσκονταν σε παγωμένο νερό, είχαν μεγαλύτερη αντοχή στην ενόχληση.

Πηγή espressonews.gr, defencenet.gr

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x