Οι ελέφαντες “καταλαβαίνουν” τον άνθρωπο πολύ καλά… ακόμα και ενστικτωδώς, καθώς ανταποκρίνονται άμεσα στις χειρονομίες μας. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα για τους Αφρικανικούς ελέφαντες από Βρετανούς επιστήμονες και συγκεκριμένα από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Current Biology” και απέδειξε για πρώτη φορά ότι οι ελέφαντες κατανοούν τις κινήσεις των ανθρώπινων χεριών, χωρίς να έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνήτρια Ann Smet και ο καθηγητής Richard Byrne προχώρησαν σε μια σειρά πειραμάτων με πρωταγωνιστές τους Αφρικάνικους ελέφαντες, οι οποίοι βρίσκονταν υπό κράτηση σε πάρκο της Ζιμπάμπουε. Για τους σκοπούς της έρευνας, οι δυο ειδικοί τοποθέτησαν δυο κουβάδες μπροστά στα μεγαλόσωμα ζώα, δείχνοντας τους ποιός κουβάς κρύβει μέσα τη λιχουδιά. Σε μεγάλο ποσοστό, λοιπόν, οι ελέφαντες ακολουθούσαν τις χειρονομίες των ειδικών και κατευθύνονταν προς το σωστό κουβά.
Όπως δηλώνει ο καθηγητής Byrne στο BBC: “Οι συγκεκριμένοι ελέφαντες ανταποκρίνονται στα φωνητικά συνθήματα των εκπαιδευτών τους, αλλά ποτέ δεν είχαν υπακούσει σε χειρονομίες. Η διαδικασία έγινε με βάση τη γλώσσα του σώματος και του ενστίκτου που διαθέτει κάθε ελέφαντας”.
Πολλοί, βέβαια, εικάζουν ότι η κατανόηση των χειρονομιών τους διευκολύνθηκε από το ότι οι ελέφαντες προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις με την προβοσκίδα τους… με σκοπό να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη αγέλη τους. Μπορεί τα ζώα του πάρκου να μην συγκρίνονται με τα άγρια της ζούγκλας, λόγω της εξοικείωσης με τον άνθρωπο, αλλά κατάφεραν να υπακούσουν σε ανθρώπινες χειρονομίες… χωρίς εκπαίδευση!
Πάντως, το ίδιο πείραμα έχει πραγματοποιηθεί και στα “κοντινά ξαδέρφια” μας, τους χιμπατζήδες, αλλά με “τραγικά” αποτελέσματα. Έτσι, οι ειδικοί δε δυσκολεύτηκαν να παραδεχθούν ότι ακόμα και εάν οι ελέφαντες ανήκουν σε ένα διαφορετικό εξελικτικό κλάδο από τον άνθρωπο… αποτελούν πολύ “συναισθηματικά” και “έξυπνα” ζώα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι το συγκεκριμένο είδος είναι από τα λίγα “άγρια” είδη που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.
Πηγή: Ποιότητα Ζωής