Παγκόσμιο ρεκόρ για ελληνικούς ελέφαντες

Παγκόσμιο ρεκόρ για ελληνικούς ελέφαντες


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ρεκόρ στο ρεκόρ έκαναν οι παλαιοντολογικές αποκαλύψεις των ερευνητών στη Μηλιά Γρεβενών. Ρεκόρ τα οποία καταχωρούνται στο περίφημο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους χαυλιόδοντες στον κόσμο.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι νέες ελληνικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις- που αποδεικνύουν την ύπαρξη ζούγκλας με εντυπωσιακή πανίδα στην περιοχή των Γρεβενών πριν από 3 εκατ. χρόνια- κατέρριψαν το δικό τους (προ δωδεκαετίας) ρεκόρ, που κατείχαν για χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μέτρων. Οι νέοι, που προέρχονται από ελέφαντα μαστόδοντα, έχουν μήκος 5,02 μ. «Οι χαυλιόδοντες του μαστόδοντα, μήκους πέντε μέτρων, αποτελούν χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Μας δίνεται η δυνατότητα να υπολογίσουμε τόσο το ύψος του μαστόδοντα (κάπου 3 μέτρα, ως το ύψος του ώμου) όσο και το βάρος του (6 τόνοι). Πρόκειται για αρσενικό ζώο, η βιολογική ηλικία του οποίου, όπως προκύπτει από τα δόντια τής γνάθου, υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 ετών. Η γεωλογική ηλικία του υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατ. χρόνια», υποστηρίζει η επικεφαλής- τα τελευταία 17 χρόνια της ανασκαφής- επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά.

Άλλα ζώα της εποχής εκείνης στην περιοχή των Γρεβενών, εκτός από τον ελέφαντα γίγαντα, ήταν ρινόκεροι, τάπιροι (συγγενείς των ρινόκερων με κολοβή προβοσκίδα), ένα τεράστιο αιλουροειδές, ο μαχαιρόδοντας, αρκούδες, ιππάρια (μικρόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα), γαζέλες, ελάφια, αγριόχοιροι και ένα άλλο είδος μαστόδοντα (Αnancus).

Τον Ιανουάριο του 2008 στη διάρκεια ημερίδας στο Μουσείο ς Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών παρουσιάστηκε ομοίωμα του ζώου (προβοσκιδωτό του είδους Μammut borsoni). Η αναλογία του ήταν 1: 10 (70 εκ. μήκος επί 35 ύψος) και κατασκευάστηκε από πολυεστερική ρητίνη από τον Ολλανδό ειδικό Ρέμι Μπέικερ. Απώτερος στόχος είναι η κατασκευή (με την ίδια τεχνική) ομοιώματος του ζώου στο φυσικό του μέ γεθος. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά: «Το επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος, επιβάλλουν την άμεση δημιουργία στην περιοχή ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει τα μοναδικά ευρήματα, ύστερα και από την τελευταία σημαντική καταγραφή στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Μαστόδοντας: Γιγάντιο θηλαστικό που σε νεαρή ηλικία έφτανε τα 3,5 μέτρα ύψος. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι τα δόντια του είχαν διάσπαρτα φύματα που έμοιαζαν με μαστούς και με αυτόν τον τρόπο άλεθαν την τροφή. Ήταν φυτοφάγο, δεν είχε σχέση με τα μαμούθ και δεν αποτελούσε τροφή για τον άνθρωπο. Ίχνη του έχουν εντοπιστεί στη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Έζησε σε μια εποχή που χρονικά εκτείνεται από 20 έως 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε πυκνά δάση και χρησιμοποιούσε τους τεράστιους χαυλιόδοντές του όχι μόνο για να αμύνεται αλλά και για να βγάζει από το χώμα βολβούς για να τραφεί. Η καθημερινή απαίτηση σε πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής (περίπου 250 κιλά) έγινε αιτία του αφανισμού του. Ρεκόρ στο ρεκόρ έκαναν οι παλαιοντολογικές αποκαλύψεις των ερευνητών στη Μηλιά Γρεβενών. Ρεκόρ τα οποία καταχωρούνται στο περίφημο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους χαυλιόδοντες στον κόσμο. Εντυπωσιακό είναι ότι οι νέες ελληνικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις- που αποδεικνύουν την ύπαρξη ζούγκλας με εντυπωσιακή πανίδα στην περιοχή των Γρεβενών πριν από 3 εκατ. χρόνια- κατέρριψαν το δικό τους (προ δωδεκαετίας) ρεκόρ, που κατείχαν για χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μέτρων. Οι νέοι, που προέρχονται από ελέφαντα μαστόδοντα, έχουν μήκος 5,02 μ.

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x