Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου & Remann – Μάνος Δανέζης [video]

Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου & Remann – Μάνος Δανέζης [video]


5 2 ψήφοι
Article Rating

Διάλεξη- Συζήτηση του Δρ Μάνου Δανέζη, Αστροφυσικού μέλους του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα:

«Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου & Remann» προσκεκλημένος της Σχολής Γονέων, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης σε Συνδιοργάνωση με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024.

Δρ. Μάνος Δανέζης. «Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου & Riemann»

Την έναρξη της εκδήλωσης ξεκίνησε η Παραδοσιακή  Χορωδία Λιτοχώρου «ΑΝΑΣΑ» του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαρίκας Φωτοπούλου.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

 

Δρ. Μάνος Δανέζης. «Οι παράλληλες κοσμολογικές προτάσεις Δημοκρίτου & Riemann»

Ο Δρ. Μάνος Δανέζης αφού ευχαρίστησε θερμά το Δ.Σ της Σχολής Γονέων για την τιμητική πρόσκληση να είναι στην Κατερίνη στα πλαίσια των ομιλιών της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης όλα αυτά τα χρόνια, ξεκίνησε την ανάπτυξη του θέματος.


Η κοσμολογία της νόησης μελετά τις απόψεις μας για την γέννηση του Σύμπαντος και την εξέλιξη του στο μέλλον. Οι απόψεις προσωκρατικών φιλοσόφων και ιδιαίτερα η κοσμολογία του Δημόκριτου και του Λεύκιππου αποτελούν έκπληξη καθώς απηχούν τις πιο εξελιγμένες απόψεις για το Σύμπαν. Αυτή βασίζεται στην Κοσμολογία του Αλκμάνα ενός από τους μεγαλύτερους λυρικούς ποιητές που σένα από τα ποιήματα του περιέχεται ένα είδος κοσμογονικής θεωρίας σε πεζό λόγο.

Αρχικά υπήρχε η ύλη αποίητη και αδιαμόρφωτη ( – Έρεβος). Στη συνέχεια μια δίνη που περιστρεφότανε δημιούργησε τον Πόρο (στενή διάβαση) απ΄ όπου περνάει η Ύλη και βρίσκει έξοδο στο Τεκμώρ (τέλος του Πόρου). Δημιουργείται έτσι η Αισθητή ύλη και βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή δημιουργίας του Κόσμου.

Η σύγχρονη κοσμολογία και φυσική αναφέρει ότι η αρχική δίνη είναι μια μελανή οπή που ρουφάει το αρχικό υλικό. Η σκουληκότρυπα είναι ο Πόρος. Στην άλλη έξοδο βρίσκεται η λευκή οπή. Έτσι το Αόρατο Υλικό ενός άλλου Σύμπαντος γέννησε το δικό μας Σύμπαν μέσω μιας Μελανής Οπής. Ακριβώς το ίδιο παραδίδει και ο Μέγας Βασίλειος.

Κοσμολογία των Ατομικών:

Φάσεις δημιουργίας του Σύμπαντος κατά το Δημόκριτο.
(, Έρεβος, Άπειρο, Μη αισθητό, Συμπαντικό υλικό, ψευδοκενό)

Στη συνέχεια της ομιλίας αναλύθηκαν όλες οι φάσεις (α έως ζ).

Έπειτα αναπτύχθηκε η κοσμολογία του Rιemann.

O Rιemann, διάσημος μαθηματικός, δημιουργός της ς που χρησιμοποίησε ο Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας (προβολική (ν) διάστατων χώρων)  το 1850 υποστήριξε ότι το Σύμπαν αρχικά γεννήθηκε μέσα σε μια Λευκή Οπή που διαστέλλεται και φτάνει σε σημείο που δημιουργεί μια Μελανή Οπή και συστέλλεται φτάνει στην Μελανή Οπή.

Υπάρχει όμως Μελανή Οπή; Καθώς προσεγγίζουμε τον κοσμολογικό ορίζοντα παρατηρούμε ότι ταυτίζεται με τον ορίζοντα της Μελανής Οπής. Όσο απομακρυνόμαστε από το Σύμπαν το υλικό πυκνώνει περισσότερο (φαινόμενο Ράιζ). Όσο προχωρούμε προς τον κοσμολογικό ορίζοντα οι ταχύτητες μεγαλώνουν. Πίσω από το κοσμολογικό ορίζοντα υπάρχει Μελανή Οπή. Το Σύμπαν εξελίσσεται μέσω μιας Μελανής Οπής. Κατά την Μεγάλη έκρηξη (Big Bang) έσκασε το υλικό του Σύμπαντος και όσο απομακρύνεται τόσο μικραίνει η επιτάχυνση. Η Σκοτεινή Ενέργεια είναι μια περίεργη ενέργεια που έχει τη δυνατότητα αντί να έλκει , να απωθεί. Σύμφωνα με το Δημόκριτο το αρχικό σφαιρικό συμπύκνωμα δεν έσκασε ολόκληρο αλλά μόνο ένα λεπτό κέλυφος που δημιούργησε την Μελανή Οπή.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως μέσα από τις παράλληλες κοσμολογικές θεωρίες του Δημόκριτου και του Riemann, ότι οφείλουμε να διδάξουμε στους μαθητές και τους φοιτητές μας όχι μόνο τα γεγονότα που έχουν αποδειχτεί πειραματικά αλλά και τι δεν γνωρίζουμε.

Η γνώση του αύριο, η γνώση των παιδιών μας θα μας δώσει τις τελικές απαντήσεις!

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δρ. Μάνο Δανέζη και να θέσουν ερωτήματα στον ομιλητή.

Πηγή…

5 2 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x