Περί της ανησυχίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Περί της ανησυχίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε σε «ασυγχώρητα λάθη» που έγιναν στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση, που τα παρομοίασε με τις πολιτικές των χωρών της Βαλτικής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναλάβει μόνη της την επίλυση των προβλημάτων της, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλη βοήθεια από την Γερμανία εκτός από «συμβουλές».

Κατοχική πείνα


Φυσικά ο Κος Σόιμπλε αντί για συμβουλές θα ήταν καλύτερα να σκεφτεί τον τρόπο της επιστροφής του κατοχικού δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την χώρα μας να της παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Τις γερμανικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας μας.

Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων περίπου εκατό ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, αλλά και γενικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Ίσως τότε ο Ελληνικός λαός επανεξετάσει τις εκτιμήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.