Πρωτοποριακή εφεύρεση τυπώνει ηλιακές κυψέλες σε χρόνο ρεκόρ (video)

Πρωτοποριακή εφεύρεση τυπώνει ηλιακές κυψέλες σε χρόνο ρεκόρ (video)


Εύκαμπτες, πλαστικές ηλιακές κυψέλες, σε λειτουργικό μέγεθος φύλλου Α3 εκτυπώνει κάθε δυο δευτερόλεπτα ο υπερσύγχρονος εκτυπωτής που ανέπτυξε η αυστραλιανή VICOSC, μια κοινοπραξία του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, του πανεπιστημίου Monash και της τεχνολογικής εταιρείας CSIRO.

Η εκτύπωση κυψελών σε τόσο ευρεία κλίμακα εκτιμάται ότι δημιουργεί νέες προοπτικές για πιλοτικές εφαρμογές.


Ο θαυματουργός εκτυπωτής κοστίζει 200.000 δολάρια και εκτιμάται ότι θα φέρει τεχνολογική επανάσταση καθιστώντας δυνατή την εκτύπωση κυψελών σε φύλλο πλάτους 30 εκατοστών, ενώ πριν λίγο καιρό οι εκτυπωμένες ηλιακές κυψέλες δεν ξεπερνούσαν το μέγεθος του νυχιού.

Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί υφιστάμενες τεχνολογίες για την εκτύπωση, σε λεπτά φύλλα πλαστικού ήατσαλιού, ως και 10 μέτρα

ηλιακών κυψελών το λεπτό (μια κυψέλη ανά δευτερόλεπτο).

Εκδηλώσεις με την Ρέα Καραγιάννη

Οι κυψέλες εκτυπώνονται στην επιφάνεια με τη χρήσηημιαγώγιμων μελανιών.

«Χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται και για την εκτύπωση μιας στάμπας σε ένα μπλουζάκι», δήλωσε ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Μελβούρνης David Jones.

Οι οργανικές κυψέλες που παράγει ο εκτυπωτής είναι ικανές να τροφοδοτήσουν διαφημιστικές πινακίδες, φορητούς υπολογιστές και λαμπτήρες φωτισμού, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια μέρα ενδεχομένως θα εφαρμοστούν σε παράθυρα και ουρανοξύστες για την παραγωγή ενέργειας σε κτήρια.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν, οι κυψέλες τους, που παράγουν 10 με 50 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας στα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ πυριτίου.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος θα βασιστεί σε μη – συμβατικές ενεργειακές πηγές, γι’ αυτό και αγωνίζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν την οικονομία.
econews

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…