Το ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ συντονίζει έρευνα για κυψέλες καυσίμου με φυσικό αέριο

Το ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ συντονίζει έρευνα για κυψέλες καυσίμου με φυσικό αέριο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σύμφωνα με το “World Energy Technology and Climate Policy Outlook” (WETO), οι παγκόσμιες ανάγκες για ενέργεια αυξάνονται με μέσο ρυθμό αύξησης της τάξης του 1.8% / έτος για την περίοδο 2000‐2030. Σήμερα, η κύρια πηγή ενέργειας είναι τo πετρέλαιο με τα παράγωγά του, η καύση των οποίων παράγει ουσίες που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην προσπάθεια της εξεύρεσης περιβαλλοντικά φιλικών πηγών ενέργειας, οι κυψέλες καυσίμου (fuel cells) φαίνεται να αποτελούν μια εναλλακτική, περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία.

Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας για την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου με υψηλή απόδοση, αλλά σε βιώσιμο κόστος. Οι κυψέλες καυσίμου στερεού οξειδίου (Solid Oxide Fuel Cells, SOFCs) παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο ευέλικτες όσον αφορά την χρήση υδρογόνου ή άλλων καυσίμων με βάση τον άνθρακα. Παρά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε εμπορικά προϊόντα και σε αυτό ευθύνεται το υψηλό κόστος τους, αλλά και ο περιορισμένος χρόνος ζωής τους.

Το ερευνητικό πρόγραμμα T-CELL (Innovative SOFC Architecture based on Triode Operation) προτείνει μια πρωτότυπη ηλεκτροχημική προσέγγιση, η οποία στοχεύει την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας τριοδικής διάταξης, ως μία προηγμένη αρχιτεκτονική για τον σχεδιασμό κυψελών. Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στην ανάπτυξη υλικών και καινοτόμων διατάξεων που επιτρέπουν τον αποτελεσματικό έλεγχο της λειτουργίας μιας κυψέλης καυσίμου με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η ανάπτυξη κυψελών καυσίμου που λειτουργούν με καύσιμο υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα κ.ά.) είναι το κλειδί για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εμπορευματοποίησή τους. Η συμμετοχή στο έργο εξειδικευμένων εταιρειών του χώρου θα μπορούν να ωθήσουν την ταχύτερη διείσδυση στην αγορά.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το T-CELL συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών (ΕΑΝΟΣΥΣ) του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ και χρηματοδοτείται από το Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο έργο συμμετέχουν 8 φορείς, από γνωστά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και το χώρο της βιομηχανίας από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, , Ισπανία και Νορβηγία).

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) την 1η Οκτωβρίου 2012, παρουσία εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων.


Πηγή: ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x