Το άγαλμα “χρυσή τουαλέτα”; που κοσμεί το κέντρο των Σκοπίων

Το άγαλμα “χρυσή τουαλέτα”; που κοσμεί το κέντρο των Σκοπίων


0 0 ψήφοι
Article Rating
Μια χρυσή τουαλέτα, πάνω σε μαρμάρινη πλάκα και η λέξη “απαλλαγή” ανάγλυφη μπροστά, ηταν η πιο πρόσφατη προσθήκη στη συλλογή των γλυπτών που παρουσιάζονται πρόσφατα στα Σκόπια, στο κέντρο της πόλης.
Η λεκάνη, που βλέπετε στη φωτογραφία – προφανώς με στόχο τη διακωμώδηση της κυβέρνησης για την πρόσφατη απόφαση να γεμίσει με αγάλματα σε όλη την πρωτεύουσα – εμφανίστηκε την Κυριακή, στην κεντρική συνοικία Promenade των Σκοπίων. Το άγαλμα αφαιρέθηκε την Τρίτη.

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για το ¨καλλιτεχνικό δημιούργημα”. Το Υπουργείο Πολιτισμού της FYROM, που είναι υπεύθυνο για τα πολλά έργα γλυπτικής, διευκρίνησε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό, όπως αρχικά ισχυρίστηκε η καθημερινή εφημερίδα Spic.

Το όνομα “Pavel Satev” που ήταν χαραγμένο στην πλάκα, είναι το… όνομα μιας Σλαβομακεδονικής επαναστατικής Οργάνωσης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Προφανώς χρησιμοποιήθηκε το όνομα Pavel Satev, επειδή πρόσφατα το ακροδεξιό κυβερνόν κόμμα VMRO-DPMNE, συνέστησε ένα ίδρυμα έρευνας της ιστορίας με το όνομα αυτό.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών
Ορισμένα άτομα, βρήκαν το εικονιζόμενο κάθισμα τουαλέτας “αηδιαστικό” και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του, ενώ άλλοι χειροκρότησαν την κίνηση χαρακτηρίζοντάς τη εφευρετικό εμπαιγμό της εκστρατείας της ακροδεξιάς γραφικής κυβέρνησης του Γκρούεσκι, να γεμίσει τα Σκόπια με ..αστεία αγάλματα“.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση έχει ανεγείρει περίπου 20 γλυπτά στο κέντρο. Αγάλματα όπως “το γυαλιστερό κορίτσι των Σκοπίων”, “ο ζητιάνος”, “Γυάλισμα από λουστράκο”, “ο ταύρος”, και άλλα έχουν παρουσιαστεί στον ίδιο δρόμο πρόσφατα.

 

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x