Οι καταστροφικές ψευδαισθήσεις μιας “μικρής και φτωχής χώρας”

Οι καταστροφικές ψευδαισθήσεις μιας “μικρής και φτωχής χώρας”


0 0 ψήφοι
Article Rating

Οσο καιρό διατηρούμε την ψευδαίσθηση ότι οι απίστευτα μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας αποτελούν μέρος κάποιου φανταστικού σεναρίου με μόνη αιτιολόγηση ότι ‘είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό' και δεν εντάσσουμε την ΑΠΑΙΤΗΣΗ για άμεση εκμετάλλευση τους στα κατεπείγοντα ζητήματα που απευθύνουμε στους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣεδώ και τώρα', δεν έχει νόημα να συζητάμε γιατί και πως δημιουργείται οποιοδήποτε κοινωνικό ή άλλο καθημερινό μας πρόβλημα.

Αν δεν το κάνουμε

άμεσα και μαζικά, είμαστε στην κυριολεξία  άξιοι της τύχης μας, διότι και οι πολιτικοί χρειάζονται πάντα την δικαιολογία μιαςμεγάλης πίεσης από το λαό' για να κινηθούν και όχι γνώμες μεμονωμένων ‘γραφικών', ασαφείς φήμες και γενικά διάσπαρτες φωνές ‘βοώντων εν τη ερήμω‘. 

Θα σημαίνει ακόμη, ότι προς τα έξω δείχνουμε ότι ‘δεν ξέρουμε κυριολεκτικά τι έχουμε' και όσο διαρκεί αυτή η ψευδαίσθηση, η ασυδοσία των πολυεθνικών κολοσσών από τη μια και η δειλία, η ευθυνοφοβία και η απληστία των δικών μας κυβερνώντων από την άλλη,  θα καταπνίγουν τη φωνή  που έχουμε ως ΕΘΝΟΣ, έως ότου κατορθώσουν, η ίδια η έννοια ‘ΕΘΝΟΣ' να πάψει οριστικά να ταυτίζεται στη συνείδηση μας με ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΜΑΣ. 

Προς αυτόν ακριβώς τον ειδικό στόχο κάποιοι εργάζονται νυχθημερόν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο,  καλλωπίζοντας και εξωραΐζοντας  με δήθεν φιλανθρωπική, αντιρατσιστική ή διεθνιστική επικάλυψη, τις αδυσώπητες προσταγές της Νέας Τάξης για αφανισμό όλων των ΕΘΝΩΝ του κόσμου.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οι πετρελαιοπαραγωγικές πηγές από την Καβάλα, την Καρδίτσα, την Πελοπόννησο και τα νησιά, θα έλυναν κάθε είδους οικονομικό πρόβλημα για όλους μας, όπως έχει ήδη λυθεί κάθε είδους οικονομικό ή άλλο πρόβλημα μέχρι και για τον τελευταίο πολίτη, σε χώρες όπως το Κουβέιτ. Τέλος, αν αξιοποιούσαμε και τα μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα της ς σε ουράνιο,   τότε θα έφθανε για να ζήσουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και ΟΛΑ τα δισέγγονα ΟΛΟΝΩΝ μας σαν εφοπλιστές !

Αυτά όμως δεν είναι ούτε φαντασία ούτε μελλοντολογικό σενάριο. Δυστυχώς για όσους το αγνοών, δεν είναι ούτε καν υπερβολές…

Είναι ΑΛΗΘΕΙΕΣ και κάθε φωνή απαίτησης που προστίθεται προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ξεσκεπάζει όλους αυτούς που χρόνια τώρα προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτήν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Κώστας Σκανδάλης


“THE GAME IS OVER” ΕΙΠΑΝ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΥΦΟΣ ΟΙ “ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΙ” ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ “ΜΑΖΕΥΤΗΚΕ” ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΑΜΙΛΗΤΟΣ…..!

ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ “ΤΗΣ ΦΤΩΧΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΗΣ” ΕΛΛΑΔΑΣ ;;;;

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού “Πλανήτης Γη”, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.

Ο κ. Φώσκολος ανέλυσε τις θέσεις των πιθανών και εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του: Πρόκειται για κοιτάσματα που βρίσκονται ανατολικά του Πρίνου (Σταυρός, Μαρώνεια, Σάπες, East Θάσος κ.ά), τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν να δώσουν από 900 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Υπάρχουν μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις, πιθανά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Χίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Φώσκολος, δεν μπορεί κανείς παρά μόνο εκτιμήσεις να κάνει για τα συγκεκριμένα αποθέματα. Σημαντικά ωστόσο είναι τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρτας. Τα κοιτάσματα αυτά είναι βεβαιωμένα και εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 1-2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Άλλα πιθανά κοιτάσματα, τα οποία είναι όμως σε μεγάλο βάθος και θεωρείται ακόμη δαπανηρή η εκμετάλλευσή τους, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κεφαλλονιάς.

Περιοχές με… οσμή πετρελαίου

Θάσος. H περιοχή αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο 1981-1997 από την Kοινοπραξία Πετρελαίου Bόρειου Aιγαίου (NAPC), η οποία τη δεκαετία του 80 είχε φθάσει να παράγει κατά μέσο όρο 25.000-30.000 βαρέλια αργού την ημέρα από τη γεώτρηση του Πρίνου, ποσού που αναλογούσε τότε με την κάλυψη περίπου 10% των εγχώριων πετρελαϊκών αναγκών. Tο 1998/99 η NAPC αναγκάσθηκε να αποχωρήσει από την Eλλάδα για διαφόρους λόγους.

Κατάκολο. Ενα ακόμη σημαντικό πετρελαϊκό κοίτασμα βρίσκεται στον Nομό Hλείας, μέσα στη θαλάσσια περιοχή του Kυπαρισσιακού Kόλπου. Tο κοίτασμα αυτό αρχικά ερευνήθηκε από την πάλαι ποτέ ΔEΠ μεταξύ 1978-82. Mάλιστα, τον Iούνιο του 1982 ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε περιορισμένες ποσότητες. Oι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 12-14 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένα αποθέματα με δυνατότητα ανάκτησης ενός 20%. Nέες εκτιμήσεις ομιλούν περί βεβαιωμένων αποθεμάτων της τάξης των 40 -50 εκατ. βαρελιών. Yπό την προϋπόθεση ότι θα διενεργηθούν νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, ιδίως στο Nότιο Kατάκολο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκτιμήσεις για συνολικά απολήψιμες ποσότητες των 15-20 εκατ. βαρελιών.

Δυτική Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια, στη Δυτική Eλλάδα (Hλεία, Hπειρο, Eπτάνησα) διενεργήθηκαν έρευνες από δύο ξένες κοινοπραξίες, την αγγλική «Enterprise» και την αμερικανική «Triton», στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που είχε οργανώσει η ΔEΠ-EKY για λογαριασμό του υπουργείου Aνάπτυξης στο πλαίσιο του N. 2289/95. Tα στοιχεία που προέκυψαν από τις εν λόγω έρευνες στις περιοχές πέριξ των Iωαννίνων (Zαγόρια), της Hγουμενίτσας (Πρέβεζα), στην Aιτωλοακαρνανία (Aιτωλικό, Aστακός, Nεοχώρι) και στη BΔ Πελοπόννησο κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων. Oι ξένες εταιρείες στο διάστημα 1997-2001 πραγματοποίησαν έρευνες σε χερσαίες περιοχές 10.000 τετρ. χλμ. συνολικά και έξι ερευνητικές γεωτρήσεις επενδύοντας γύρω στα 60 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με γεωλόγους, γνώστες της ευρύτερης περιοχής στη Δυτική Eλλάδα, το θέμα γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών δεν έχει κλείσει, αφού η γεωλογική δομή της περιοχής είναι συνέχεια αυτής της Nότιας Iταλίας και της Aλβανίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Eκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρελαίου μπορεί να είναι «παγιδευμένα» στην περιοχή.

Τέλος πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα υπάρχουν στην Iκαρία, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Γαύδο, τις Σποράδες, την Kρήτη (Iεράπετρα, Mεσσάρα) και τη Nότια Πελοπόννησο (Mεσσηνιακός και Λακωνικός κόλπος).

H Shell θέλει τα πετρέλαιά μας!

Σύμφωνα με τη Shell, στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα Ιόνια Νησιά και στις ακτές της Στερεάς ως τις ακτές της Ηπείρου, υπάρχουν αποθέματα αποτελούμενα από τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, τα οποία καλύπτουν -εφόσον αντληθούν – τις πετρελαϊκές ανάγκες της χώρας για 20 χρόνια.

Δορυφορικούς χάρτες που καταδεικνύουν ότι σε αρκετά μέρη της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου διαθέτει η Shell.

O αντιπρόεδρος της Shell κ. Ρομπ Ρόουντς επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διασφαλίσει τις σχετικές άδειες από τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν μέχρι στιγμής το σχετικό δικαίωμα παραχώρησης. Ο άγγλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πολυεθνικής εταιρείας παρουσίασε στους υπουργούς αλλά και σε επιχειρηματίες στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πιθανότητες άντλησης εκμεταλλεύσιμου αργού πετρελαίου είναι 3%, δηλαδή πολύ υψηλές σε σχέση με το 0,8% που είναι κατά μέσον όρον οι πιθανότητες για να ξεκινήσουν έρευνες σε ένα κοίτασμα.

Εκεί πάντως όπου εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος προβληματισμός από ελληνικής πλευράς για την παραχώρηση των κοιτασμάτων στη Shell είναι οι λεγόμενες «αδιευκρίνιστες ζώνες» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εκεί δηλαδή όπου η μεν αγγλο-ολλανδική πολυεθνική εταιρεία εκτιμά ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εξεύρεση αντλήσιμων και εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση εντοπίζει τα μεγαλύτερα… ελληνοτουρκικά προβλήματα, με τις έντονες αμφισβητήσεις της γείτονος χώρας για την υφαλοκρηπίδα.

«Στην περίπτωση αυτή θα είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφού δεν επιθυμούμε να ανακινηθούν διπλωματικά προβλήματα με την Τουρκία» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία κυβερνητική πηγή. Από την πλευρά της Shell, πάντως, γινόταν η επισήμανση ότι η πολυεθνική (και ισχυρή πολιτικά) εταιρεία μπορεί να μεσολαβήσει προς την Αγκυρα για συνεκμετάλλευση των πετρελαίων, κάτι το οποίο όμως γεμίζει με σκεπτικισμό την Αθήνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα ξεκινήσουν μάλλον ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, αφού οι τελευταίοι θεωρούνται… «μάστορες» στην κωλυσιεργία όταν δεν επιθυμούν μια συνεργασία σε ισότιμη βάση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας δεν επιθυμεί συνεκμετάλλευση σε ισότιμη βάση αλλά μόνο με κυριαρχία της Αγκυρας, κάτι το οποίο η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Σύμφωνα πάντοτε με τη Shell, στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα Ιόνια Νησιά και στις ακτές της Στερεάς ως τις ακτές της Ηπείρου, υπάρχουν αποθέματα αποτελούμενα από τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, τα οποία καλύπτουν, εφόσον αντληθούν, τις πετρελαϊκές ανάγκες της χώρας για 20 χρόνια -η Ελλάδα καταναλώνει 100 εκατομμύρια βαρέλια αργό τον χρόνο, σε κατεργασμένα προϊόντα βεβαίως. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Νέα Πέραμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν ενδείξεις επίσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

πηγες : Βημα ,Εθνος


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x