Το εγκαταλειμμένο τηλεσκόπιο “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”.

Το εγκαταλειμμένο τηλεσκόπιο “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”.


0 0 ψήφοι
Article Rating


Έυρημα αποδεικνύει πως οί Έλληνες εφηύραν και το τηλεσκόπιο!

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”
Χωρίς προσωπικό και ανταλλακτικά
Το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής ΕΕ – κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την έρευνα

Μεγάλα λόγια για την έρευνα και την τεχνολογία επιστρατεύει η κυβέρνηση, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ για την προώθηση της προσοδοφόρας έρευνας υπέρ των κεφαλαιοκρατών που θα γεμίζει τα ταμεία των επιχειρήσεων και θα αδειάζει τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια πολιτική που στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, ταυτιζόμενο με το στόχο της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την «οικονομία της γνώσης». Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους του δικομματισμού είναι πολλά, ωστόσο ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα προβλήματα λειτουργίας του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου των Βαλκανίων και εξαιρετικά σύγχρονου, του «Αρίσταρχου», που βρίσκεται στο όρος Χελμός, κοντά στα Καλάβρυτα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ς και Αστροφυσικής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χ. Γούδης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Αρίσταρχος» και την αδιαφορία επίλυσής τους από το αρμόδιο υπουργείο και συνολικά από την κυβέρνηση. Επισημαίνει αρχικά την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, αλλά και την παντελή έλλειψη «των στοιχειωδών οικονομικών πόρων για την εκ των προτέρων αγορά σειράς ανταλλακτικών, τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα επί τούτου, για την άμεση ανάταξη της όποιας εμφανιζόμενης βλάβης». Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να προσπαθούν να διορθώσουν τις όποιες βλάβες οι ίδιοι οι ερευνητές, ενώ ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί μέσα σε μία μέρα απαιτεί βδομάδες ή και ένα μήνα, καθώς απαιτείται χρόνος για να εντοπιστεί, να γίνει παραγγελία, να βρεθούν οι πόροι!

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Επίσης, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «παραμένουν σε εκκρεμότητα η συντήρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επικίνδυνου δρόμου των 8 χιλιομέτρων που οδηγεί στο Αστεροσκοπείο Χελμού (σε υψόμετρο 2.340 μέτρων), η περίφραξη και φύλαξη του Αστεροσκοπείου, του οποίου ο θόλος κατέστη πέρυσι στόχος βανδάλων», ενώ εκκρεμούν και ζητήματα διάνοιξης του δρόμου καθώς λόγω της χιονόπτωσης παραμένει αποκλεισμένο για 4 μήνες το χρόνο!

Ολα αυτά τα προβλήματα δεν επιτρέπουν τη διαθεσιμότητα του τηλεσκοπίου στην ερευνητική κοινότητα και την ανταπόκριση στις απαιτήσεις διάθεσής του στο πλαίσιο της ένταξή του στο δίκτυο των μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεσκοπίων OPTICON. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου δηλώνει ότι θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αναφέροντας και τους λόγους, ενώ σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα επανειλημμένα διαβήματά του, μέχρι και στον πρωθυπουργό.

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x