Τα μυστικά της Αρχαίας Δωδώνης και της Ιεράς Φυγού

Τα μυστικά της Αρχαίας Δωδώνης και της Ιεράς Φυγού


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην Αρχαία ΔΩΔΩΝΗ. Η εκπομπή ξεκινά με πλάνα από το μαντείο και τον περιβάλλοντα χώρο. Ακολουθεί ιστορική αναδρομή της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Η αφετηρία της λατρείας εκεί πρέπει να τοποθετηθεί στην αρχή της εποχής του Χαλκού.

Με βεβαιότητα πιστοποιείται η λατρεία του Δωδωναίου ΔΙΑ κατά τους υστερομυκηναϊκούς χρόνους κάτι που αποδεικνύεται από την ΙΛΙΑΔΑ και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Αναλύεται επίσης ο τρόπος με το οποίο έφτασε η λατρεία του ΔΙΑ στην περιοχή και πως η παλαιότερη προελληνική θεότητα της ΓΗΣ, που λατρευόταν εκεί, μετονομάστηκε σε ΔΙΩΝΗ. Η θεότητα όμως εκείνη έδωσε στο ΔΙΑ τα χθόνια χαρακτηριστικά της με αποτέλεσμα να πιστεύεται ότι το ιερό ζεύγος κατοικούσε στις ρίζες της θείας βελανιδιάς, της ΦΥΓΟΥ.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται ακόμη στη μαντική ιδιότητα του δέντρου, καθώς και στον τρόπο της χρησμοδότησης. Πρόβλημα αποτελεί η αρχή της λατρείας.


Ένα πιθανό σενάριο είναι η βελανιδιά που είναι ένα αιωνόβιο δέντρο και έλκει τους κεραυνούς να χτυπήθηκε από κεραυνό και έτσι ο χώρος να θεωρήθηκε ιερός.

Η αρχαιοελληνική παράδοση μάλιστα θεωρούσε το μαντείο της ΔΩΔΩΝΗΣ το αρχαιότερο, παρόλο που οι πληροφορίες για τη λειτουργία του είναι ελάχιστες.

Η πρώτη μνεία εντοπίζεται και πάλι στον ΟΜΗΡΟ και στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, αν και τα περισσότερα δεδομένα μας τις δίνει η αρχαιολογική σκαπάνη. Τις σημαντικότερες πληροφορίες μας παραχωρούν τα διάφορα μολύβδινα ελάσματα που είχαν πάνω τους χαραγμένες τις ερωτήσεις των επισκεπτών για το θεό.

 

Πηγή …

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x