Ελληνικά προϊόντα στη Σιγκαπούρη

Ελληνικά προϊόντα στη Σιγκαπούρη0 0 ψήφοι
Article Rating

Η θεαματική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών, οι σημαντικές ανακατατάξεις στον πίνακα των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων, με παραδοσιακούς πελάτες όπως η Γερμανία να πέφτουν σε χαμηλότερες θέσεις και νέους πελάτες όπως η Σιγκαπούρη να ανεβαίνουν ψηλά στη σχετική λίστα, καθώς και η είσοδος 15 νέων προϊόντων, με την Ελλάδα να εξάγει πλέον φράουλες, καπνιστά ψάρια και εμφιαλωμένο νερό, χαρακτήρισαν την εξαγωγική πορεία της χώρας τη χρονιά που πέρασε.

Ωστόσο, πέρα από τα καλά νέα, μέσα από τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών διαπιστώνονται οι

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

χρόνιες παθογένειες του παραγωγικού μας μοντέλου. Ετσι, το τρίτο εξαγώγιμο προϊόν προς την είναι το ελαιόλαδο, το οποίο οι γείτονες τυποποιούν, στην Τουρκία εξάγουμε βαμβάκι και μαλλί καθώς εδώ η ελληνική κλωστοϋφαντουργία καρκινοβατεί, ενώ το προϊόν που ως επί το πλείστον εξάγουμε στη Βουλγαρία είναι ζάχαρη, κυρίως ακατέργαστη.

Ο μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων το 2011 (δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία για τα πετρελαιοειδή), με βάση την ανάλυση και την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών (ΠΣΕ), ήταν η , ξεπερνώντας για δεύτερη φορά μεταπολεμικά τη Γερμανία (η πρώτη ήταν το 2008), με την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη γείτονα να ανέρχεται σε 2,123 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 9,35% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών για το 2011. Το 9,71% των εξαγωγών της Ελλάδας προς την είναι ψάρια νωπά ή διατηρημένα, καθώς τα προϊόντα των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών κυριαρχούν στην αγορά της Μεσογείου.


Στη δεύτερη θέση πέρασε ο εξ Ανατολών γείτονας, η Τουρκία (από την 6η θέση το 2010), με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 1,776 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 7,82% του συνόλου. Στην Τουρκία εξάγουμε κυρίως πολυπροπυλένιο, βαμβάκι, πλάκες αργιλίου, σωλήνες και μαλλί.

Γερμανικός υποβιβασμός

Η Γερμανία «υποβιβάστηκε» το 2011 στην τρίτη θέση, με τις εξαγωγές μας προς αυτή να ανέρχονται σε 1,763 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2007-2011 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 2,9%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των εισαγωγών της Ελλάδας από Γερμανία, 10,5% το ίδιο διάστημα. Το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τη Γερμανία είναι φάρμακα (ως αποτέλεσμα των παράλληλων εξαγωγών), πλάκες αργιλίου, τυριά και κυρίως φέτα, λόγω και της έντονης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη χώρα, βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα, συσκευασμένα φρούτα, σταφύλια και κρασί.

Στην τέταρτη θέση (από 3η το 2010) βρίσκεται η Κύπρος, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να φτάνει το 1,37 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο εξάγουμε κυρίως τηλεφωνικές συσκευές, ράβδους από σίδηρο ή χάλυβα, φάρμακα, εμφιαλωμένο νερό και άσφαλτο.

Στην πέμπτη θέση δεν βρίσκεται κάποια χώρα, αλλά οι εφοδιασμοί πλοίων με τρίτες χώρες, σημειώνοντας σημαντικό άλμα σε σχέση με το 2010 (βρίσκονταν τότε στη 13η θέση) με την αξία των εξαγωγών στην περίπτωση αυτή να ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 5,97% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Τη Βουλγαρία συναντούμε στην 6η θέση (από την 4η το 2010), με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,24 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 5,46% του συνόλου. Στη Βουλγαρία εξάγουμε κυρίως ζάχαρη, λαμπτήρες, σκραπ, καπνά και πλεκτά υφάσματα. Το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2010.

Χαμηλά και οι

Μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, αυτή των , αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη των ελληνικών προϊόντων, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις το 2011 ανήλθε σε 1,23 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 81% σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις εξάγουμε κυρίως παρασκευασμένα λαχανικά, εμπιστευτικά προϊόντα, μέρη αεροπλάνων, σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου, πλάκες αργιλίου και αεροπλάνα. Σημειώνεται ότι αν και το περιεχόμενο των εμπιστευτικών προϊόντων είναι απόρρητο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για όπλα, φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και προϊόντα τεχνολογίας με πατέντα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί στην 8η θέση (από την 5η το 2010) και στην 9η θέση η Γαλλία με σημαντικές εξαγωγές ψαριών. Στη δέκατη θέση βρίσκεται η έτερη βαλκανική χώρα-μέλος της Ε.Ε., η Ρουμανία, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται στα 596 εκατ. ευρώ. Εάν εξαιρέσουμε τους εφοδιασμούς πλοίων, στη 10η θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, από 33η το 2010, στην οποία εξάγουμε κυρίως μάρμαρα.

Σε σχέση με το 2010, στην κατάταξη των 100 κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα προκύπτουν 7 νέες είσοδοι και συγκεκριμένα το Τόγκο, η Αργεντινή, τα Νησιά Φόκλαντ, το Μπενίν, το Μπανγκλαντές, το Περού και η Αγία Ελένη.

Της Δημητρας Μανιφαβα για την καθημερινή via skai.gr

Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x