Γάλλοι αεροπόροι στην υπηρεσία της ελληνικής φύσης

Γάλλοι αεροπόροι στην υπηρεσία της ελληνικής φύσης


0 0 ψήφοι
Article Rating

Με όχημά τους ένα μικρό διθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο, δύο νεαροί Γάλλοι ερευνητές ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη για να καταγράψουν επιστημονικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις ανθρώπινες επιλογές.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού τους, ο Αντριέν και η Κλεμεντίν βρέθηκαν για λίγες ημέρες στο ανατολικό Αιγαίο προκειμένου να συνεργαστούν με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο 30χρονος πιλότος Αντριέν και η 27χρονη δικηγόρος Κλεμεντίν, μέλη του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “ORA” – “Observe, Report, Analyze” –  αποφάσισαν πριν από πέντε χρόνια να αλλάξουν τη ζωή τους. “Αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι ασυνήθιστο, άσχετο με τους εργασιακούς

χώρους μας, με το οποίο να φανούμε χρήσιμοι”, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Έτσι προέκυψε η συμμετοχή τους στο πρότζεκτ του Οργανισμού με τίτλο “Wings for Science”. Με ένα διθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά και ερευνητικά μέσα οι δύο νέοι πετούν από χώρα σε χώρα τους τελευταίους 14 μήνες και φωτογραφίζουν σημεία άξια προς επιστημονική διερεύνηση, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.


Το χρονικό αυτό διάστημα διαπέρασαν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, διέσχισαν τον Αμαζόνιο, ήρθαν σε επαφή με περιοχές, ανθρώπους, κουλτούρες, αλλά κυρίως με το περιβάλλον των χωρών που επισκέφθηκαν σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα οι δύο ιπτάμενοι ερευνητές έχουν καταγράψει στις περισσότερες από 30 χώρες που έχουν επισκεφθεί σημαντικά στοιχεία για το περιβάλλον, τη διάβρωση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, τα ηφαίστεια, την έμβια ζωή σε στεριά και θάλασσα, τη μόλυνση των θαλασσών, αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανθρώπινες φυλές, ζώα υπό εξαφάνιση, μαγκρόβια δάση, έλη και υδροβιότοπους, τη ζωή στους πάγους και τις τροπικές περιοχές.

Μέσα από τα ταξίδια τους διαπίστωσαν ότι οι ανθρωπογενείς επιπτώσεις στον πλανήτη είναι πολύ σοβαρές. “Η ανθρωπότητα ζει με την εντύπωση των “δωρεάν πόρων” για να διατηρήσει την καλπάζουσα ανάπτυξή της. Αλλά υπάρχει ένα τίμημα για αυτούς τους δωρεάν πόρους, που θα πληρώσουν τα παιδιά μας”, εξηγούν.

“Πετώντας πάνω από απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Γροιλανδία, ο Καναδάς ή η έρημος Ατακάμα στη Χιλή είδαμε ότι δεν υπάρχει γη ελεύθερη από εξορύξεις ή από αναζήτηση φυσικών πόρων. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν βλέπουν γιατί οι περισσότεροι ζουν στις πόλεις. Γι’ αυτό πολλοί λίγοι συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που έχουν οι εξορύξεις στο περιβάλλον, μια δραστηριότητα που είναι προφανώς και εξ ορισμού μη βιώσιμη’, συμπληρώνουν.

Ένας από τους τελευταίους σταθμούς του ταξιδιού τους ήταν η Ελλάδα, από την οποία αναχώρησαν σήμερα το πρωί, έπειτα από πενθήμερη παραμονή. Εδώ επέλεξαν να συνεργαστούν με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, προκειμένου να προχωρήσουν στην καταγραφή των παράκτιων οικοτόπων, της διάβρωσης νησιών και νησίδων, των θαλάσσιων θηλαστικών και του σπάνιου γερακιού “Μαυροπετρίτη”.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Γάλλοι ερευνητές, μαζί με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», ανέλαβαν τη χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας, με παράλληλη καταγραφή από θαλάσσης και αέρος. «Μέχρι σήμερα είχε γίνει καταγραφή μόνο από δορυφορικά μέσα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση οπτικών μέσων με αεροφωτογραφηση, προκειμένου να αποτυπωθούν σωστά τα θαλάσσια λιβάδια, δηλαδή τα δάση της θάλασσας» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Οι Γάλλοι ερευνητές πραγματοποίησαν αεροφωτογράφηση σε παράκτιες περιοχές της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, της Πάτμου, των Αρκιών και των Λειψών, την ίδια ώρα που αντίστοιχα δεδομένα συλλέγονταν από θαλάσσιο σκάφος του «Αρχιπελάγους». Ακόμη, θέλησαν να αποτυπώσουν τη διάβρωση μικρών νησίδων καθώς και της Ικαρίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη ανθρωπογενή παρέμβαση: την υπερβόσκηση, την αποψίλωση βλάστησης και την κατασκευή έργων χωρίς τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Η κοινή αποστολή επικεντρώθηκε και στις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο που εκτείνονται βορείως της Πάτμου. Πρόκειται για καταφύγια άγριας ζωής που αποτελούν σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής του ιδιαίτερα σπάνιου γερακιού, γνωστού ως “Μαυροπετρίτη”, του οποίου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη για να αναπαραχθούν στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Σημαντική υπήρξε και η καταγραφή θαλασσίων θηλαστικών (δελφινιών και φαλαινών) σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης έρευνάς τους στην Ελλάδα οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να εξάγουν συμπεράσματα για το βαθμό των περιβαλλοντικών ζημιών, παρά μόνο για την απαράμιλλη ομορφιά των περιοχών που επισκέφθηκαν. “Το μόνο το οποίο μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν μια ομορφιά που αντίστοιχή της δεν συναντάς σε όλο τον πλανήτη. Γι’ αυτό και πρέπει να προστατευτούν”, υπογραμμίζουν.

Η ερευνητική αποστολή του «Wings of Science», σύντομα ολοκληρώνεται. Μετά την Ελλάδα, το ταξίδι θα συνεχιστεί σε Κροατία και Σλοβενία, ενώ στα μέσα Ιουνίου, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί τελικά στο Παρίσι. Εκεί στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης αεροπλοΐας θα τελεστεί μια μεγάλη αεραθλητική εκδήλωση για την υποδοχή τους και την ολοκλήρωση της αποστολής.

Οι ερευνητές έχουν δώσει ωστόσο την υπόσχεση να επιστρέψουν το φθινόπωρο στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το “Αρχιπέλαγος” να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο.

http://www.news.gr/

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x