Η Ακρόπολη πρώτη στον κατάλογο των μνημείων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ακρόπολη πρώτη στον κατάλογο των μνημείων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς


0 0 ψήφοι
Article Rating

Πρώτο μνημείο στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί επίσημα από τη Δευτέρα η , μετά την πανηγυρική τελετή που έγινε το μεσημέρι στον Ιερό Βράχο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας, Γιώργος Βουλγαράκης και Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, αποκάλυψαν την ειδική πλακέτα του πρώτου μνημείου-συμβόλου του καταλόγου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον αρχαιολογικό χώρο της ς και μίλησαν με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια για τη συμβολική αυτή τελετή που στέλνει μήνυμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

«Μέρα διπλής γιορτής» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού «καθώς έτσι γιορτάζουμε την Ευρώπη και τον πολιτισμό. Η αναγόρευση της ς δεν επισφραγίζει την υπεροχή ενός πολιτισμού έναντι άλλων. Κανείς πολιτισμός δεν είναι ανώτερος άλλων. Η , ως πρώτο μνημείο στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενσαρκώνει τον πολιτισμό που μοιραζόμαστε όλοι οι άνθρωποι, ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό μνημείο που διατηρεί άσβεστη τη συλλογική μνήμη του παρελθόντος. Ο δεν είναι τυχαίο αποτέλεσμα της ελληνικής τέχνης, είναι απόρροια της ελληνικής μαθηματικής σκέψης, της Πυθαγόρειας θεωρίας των αριθμών και της αρμονίας, όπως εκφράστηκε κατά την αθηναϊκή δημοκρατία στα χρόνια του Περικλή».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι «είναι στο χέρι της βρετανικής κυβέρνησης να διορθώσει ένα ιστορικό σφάλμα που συνέβη σε σκοτεινούς καιρούς για την Ελλάδα, να αποκαταστήσει την ενότητα ενός από τα πιο λαμπρά μνημεία της ανθρωπότητας και να απευθύνει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα ιστορικό και θαρραλέο μήνυμα αντάξιο της λαμπρής της παράδοσης και ιστορίας».

Με συγκίνηση μίλησε για την αναγόρευση και ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, καθώς η συμβολή του υπήρξε καθοριστική, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχει μόνο ένας τόπος που γέννησε την τελειότητα. Είναι αυτός εδώ και δεν υπάρχει άλλος. Αυτός ο τόπος γέννησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αλλά δεν είναι μόνο ο Ιερός Βράχος, είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι που τον περιβάλλουν».

Νωρίτερα, στο κτίριο Βάιλερ οι υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Γαλλίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των μουσείων των δύο χωρών για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής των πολιτιστικών θησαυρών.


Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=790146

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x