Η Θεσσαλονίκη σχεδιάζει πράσινα καταστήματα

Η Θεσσαλονίκη σχεδιάζει πράσινα καταστήματα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στα «Πράσινα Καταστήματα», που όσο περισσότερο ανακυκλώνουν τόσο περισσότερο θα ωφελούνται, στρέφεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί περισσότερο η ανακύκλωση και να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ως πρώτο και άμεσο στόχο η Αντιδημαρχία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης έχει θέσει τη δημιουργία ενός δικτύου συγκέντρωσης γυαλιού, υλικού στο οποίο σήμερα η ανακύκλωση στον Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να υστερεί. Οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεπερνούν τους 750 τόνους, αλλά θεωρούνται μικρές έναντι αυτών που πετιούνται. 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το

προσεχές διάστημα θα αναπτυχθούν 100 ειδικές καμπάνες για τη συγκέντρωση γυαλιού σε επιλεγμένα σημεία του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, με έμφαση στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Τούμπα, στο Βαρδάρι, στα Λαδάδικα και στη Βασ. Ολγας, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα καταστήματα εστίασης και μπαρ από τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες γυαλιού. Αυτή την περίοδο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Θ. Παππάς, με βάση στοιχεία που παραχώρησε η Αντιδημαρχία Οικονομικών, η υπηρεσία Καθαριότητας προχωρεί σε μια χαρτογράφηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης των Πράσινων Καταστημάτων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει σχεδιάσει, μετά την ανάπτυξη των σημείων ανακύκλωσης γυαλιού, να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα τον ερχόμενο Ιανουάριο, με το σκεπτικό όμως ότι τα καταστήματα θα κάνουν ολοκληρωμένη ανακύκλωση (όχι μόνο σε ένα υλικό αλλά σε όλα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν), εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να θεσπιστούν αργότερα και μειωμένα δημοτικά τέλη ανάλογα και με τη συμβολή του καταστήματος σε ανακυκλώσιμα υλικά. Τα καταστήματα που θα συμμετάσχουν θα φέρουν και ειδικό σήμα.

«Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα έξω από τα περισσότερα σούπερ μάρκετ μάς αναγκάζει να τα τοποθετήσουμε ψηλότερα στις προτεραιότητές μας και να επικεντρωθούμε στην ανακύκλωση υλικών χαρτοσυσκευασίας, ξύλινων παλετών και πλαστικών τελάρων, που παράγουν αυτά εν αφθονία», επεσήμανε ο κ. Παπάς.


Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί για την ανακύκλωση 13 απορριμματοφόρα και σύντομα θα προστεθούν άλλα δύο. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης, αν και δεν έχει αναπτυχθεί σε όλη την έκταση του κεντρικού δήμου, έχει εκτιναχθεί -σε σύγκριση με πέρυσι και ύστερα από μεγάλη ενημερωτική καμπάνια- στο 260%, ποσοστό που μείωσε κατά 12.000 τόνους τον χρόνο τις ποσότητες που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές, π.χ. στην Τούμπα, οι μπλε κάδοι ξεχειλίζουν από ανακυκλώσιμα υλικά, 12 με 15 ώρες μετά τη διέλευση του απορριμματοφόρου. Επιπλέον, μια μερίδα των κατοίκων «έμαθε να κάνει ανακύκλωση» λόγω των αλλεπάλληλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος στην αποκομιδή σκουπιδιών.

Εξαφάνιση μπλε κάδων

Σε όλο τον κεντρικό δήμο τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού και υλικών συσκευασίας έχουν χάσει μέσα σε έναν χρόνο 150 μπλε κάδους (σε σύνολο 4.200). Είτε έγιναν στόχος αγνώστων σε επεισόδια είτε της λεγόμενης μαφίας των ανακυκλώσιμων υλικών που τους «σήκωσε» για να αφαιρέσει το περιεχόμενό τους και υλικά κατασκευής τους (π.χ. βέργες αλουμινίου).

Τα συνεργεία ανακύκλωσης του δήμου έχουν ως ανταγωνιστές των αξιοποιήσιμων ανακυκλώσιμων υλικών εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες (οι περισσότεροι αλλοδαποί) που αφαιρούν καθημερινά από τους κάδους τόνους χαρτιού, αλουμινίου και λευκοσιδήρου.

Του Θαναση Τσιγγανα από την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x